Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBERT JAN VERMEULEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Robert Jan Vermeulen

Periode

20-07-1957 - heden

Genre

bebop, componist, jazz, piano

Robert Jan Vermeulen

Pianist Robert Jan Vermeulen (Arnhem, 20 juli 1957) begint naar eigen zeggen als een bewonderaar van Herbie Hancock en Bill Evans. Als leider van zijn eigen trio en het Amsterdam Jazz Quintet hoort hij tot de pianisten die een eigen gezicht proberen te geven aan de post-bop. Later raakt hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

1985   Tjitze Vogel
1991   Toon Roos

Biografie Robert Jan Vermeulen

Pianist Robert Jan Vermeulen (Arnhem, 20 juli 1957) begint naar eigen zeggen als een bewonderaar van Herbie Hancock en Bill Evans. Als leider van zijn eigen trio en het Amsterdam Jazz Quintet hoort hij tot de pianisten die een eigen gezicht proberen te geven aan de post-bop. Later raakt hij steeds meer geïnteresseerd in de muziek van eigenwijze pianisten zoals Thelonious Monk en Misha Mengelberg. De muziek van Monk krijgt ruim baan in het kwartet Ugly Beauty, dat Vermeulen in 2003 opricht. Samen met saxofonist Frans Vermeerssen begint hij daarna het kwartet Talking Cows, waarmee ze een brug willen slaan tussen de Amerikaanse jazztraditie en de Nederlandse geïmproviseerde muziek.

In bezetting van

Talking Cows   piano

1984 - 1986

Robert Jan Vermeulen maakt deel uit van het kwartet van saxofonist Toon Roos, met bassist Onno Gerritse en drummer Hans Eijkenaar. Hij speelt mee op de debuutplaat van de groep, First Impression. Met bassist Tjitze Vogel en drummer Arnoud Gerritse begint de pianist zijn eigen trio. Ook is hij te horen in de big band van bassist John Clayton, waarmee hij de plaat Tribute To maakt. Het conservatorium van Arnhem stelt hem in 1984 aan als docent. In 1985 valt hem als jong talent de Pall Mall Export Swing Award ten deel.

Arnoud Gerritse Tjitze Vogel Toon Roos

1987 - 1989

Fluitiste Ellen Helmus vraagt Vermeulen voor haar Ellen H band, die verder bestaat uit bassist Frans Tunderman en drummer Arnoud Gerritse. Met zijn eigen trio geeft de pianist een serie concerten met Amerikaanse gasten, zoals altsaxofonist Herb Geller, tenorsaxofonist Sal Nistico, de trompettisten Chet Baker en Tom Harrell, en zangeres Judy Niemack. Jo Krause vervangt op den duur Arnoud Gerritse, en Frans van der Hoeven neemt de plek in van Tjitze Vogel. Soul Station is de naam van een nieuw hardbop-kwintet met saxofoonveteraan Joop van Enkhuizen en trompettist Niels Tausk. Bassist Frans Tunderman en drummer Max Bolleman vormen met Vermeulen de ritmesectie.

Ellen Helmus Frans van der Hoeven Joe Vanenkhuizen Jo Krause

1991

Robert Jan Vermeulen begint zijn Amsterdam Jazz Quintet, waarmee hij vooral thematisch getinte platen maakt, zoals het op foto's van Camilla van Zuylen gebaseerde Pictures Of Amsterdam (1995), en Portraits (1997), een serie muzikale portretten van door hem bewonderde mensen, van John Cleese tot de Dalai Lama. Met zangeres Fay Claassen als gast maakt de groep de CD Playground.

Fay Claassen

1992

Met bassist Joris Teepe en twee Russische muzikanten - saxofonist Nicolai Panov en drummer Eugin Rjaboj - realiseert Vermeulen het Amsterdam-Moskou Project. Behalve in Nederland is de groep te horen in Rusland, Finland en de Baltische staten.

1997 - 1998

Trompettist Gerard Kleijn vraagt Vermeulen als pianist in zijn groep, die verder bestaat uit bassist Rico de Jeer en drummer Joost Kesselaar. De debuut-CD Big Moves verschijnt in 1998. Met een andere trompettist, Loet van der Lee, maakt Vermeulen een jaar later ook een eerste kwartet-CD, Both Sides. De drummer is weer Joost Kesselaar, en Johan Plomp de bassist. Met Van der Lee neemt de pianist later nog drie CD's op: één in kwartetbezetting en twee met een kwintet waarin saxofonist Simon Rigter de vijfde man is.

Gerard Kleijn Loet van der Lee

1999

Robert Jan Vermeulen Als solo-pianist maakt Vermeulen een uitgebreide tournee door Mexico en Guatemala.

2000

Het Daybreak-label vraagt Vermeulen om een CD te maken in de serie En Blanc et Noir. Hij kiest hierbij voor een trio-bezetting (bassist Frans van der Hoeven en drummer Jo Krause), met gitarist Jesse van Ruller als gast.

Jesse van Ruller

2003

Vermeulens liefde voor de muziek van Thelonious Monk krijgt een uitlaatklep in het nieuwe kwartet Ugly Beauty (genoemd naar een compositie van de meester). Saxofonist Benjamin Herman, bassist Frans van der Hoeven en drummer Han Bennink completeren de groep, die in 2004 zijn debuut-CD opneemt voor het Daybreak-label.

Benjamin Herman Han Bennink

2004 - 2012

Het kwartet Talking Cows, dat in pianist Robert Jan Vermeulen en saxofonist Frans Vermeerssen twee leiders kent, wil een brug slaan tussen de Amerikaanse jazztraditie en de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Beide leiders leveren composities. De groep bestaat verder uit bassist Dion Nijland en drummer Yonga Sun. In 2006 verschijnt de debuut-CD Bovinity, in 2008 gevolgd door Dairy Tales. Een hilarisch promotiefilmpje van Talking Cows trekt veel aandacht op YouTube. Vanaf 2008 wordt de groep ook internationaal actief met concerten in Europa en Zuid-Amerika. In 2009 levert de groep een CD bij het receptenboek Jazzcookin' van culinair expert en jazzliefhebber Han Hidalgo. Het album Almost Human van Talking Cows wordt op 5 januari 2012 in het Bimhuis gepresenteerd met gastbijdragen van het het Frysk Fanfare Orkest. In oktober geeft Talking Cows drie concerten in Turkije.

Talking Cows

Discografie Robert Jan Vermeulen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Robert Jan Vermeulen

Audio/Video Robert Jan Vermeulen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer