Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBERTA ALEXANDER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

roberta alexander

Periode

03-03-1949 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, sopraan

Online

Officiële website

Roberta Alexander

Roberta Alexander is een lyrische sopraan, die een grote carrière opbouwt in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Met welbewuste keuzes heeft ze gedurende haar loopbaan haar veelzijdigheid kunnen behouden. Ook al krijgt ze de bijnaam 'Mozartzangeres', haar repertoire voert van de passies van Johan Sebastian Bach via de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Biografie Roberta Alexander

Roberta Alexander is een lyrische sopraan, die een grote carrière opbouwt in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Met welbewuste keuzes heeft ze gedurende haar loopbaan haar veelzijdigheid kunnen behouden. Ook al krijgt ze de bijnaam 'Mozartzangeres', haar repertoire voert van de passies van Johan Sebastian Bach via de opera's van Georg Friedrich Händel naar Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, en de liederen van Leonard Bernstein, Heitor Villa-Lobos en Robert Heppener. Vanwege haar inspanningen voor de uitvoering van het Amerikaanse liedrepertoire mag ze ambassadrice genoemd worden van componisten als Charles Ives, Aaron Copland en Samuel Barber. Haar uitgebreide discografie bevat opnames van liederen van Copland, Ives, Alphons Diepenbrock, werken van Berthold Goldschmidt, opera's van Händel en Leoš Janáček, en werken met orkest van Gustav Mahler en Richard Strauss. Ze treedt wereldwijd op alle grote podia op met recitals en in diverse operarollen. Daarnaast werkt ze sinds haar doorbraak begin jaren tachtig met alle grote dirigenten en orkesten.

1949 - 1971

Roberta Alexander is geboren op 3 maart in Lynchburg, Virginia (VS). Ze studeert tot 1969 aan de Central State University in Ohio (Bachelors). Aan de University of Michigan in Ann Arbor behaalt ze vervolgens in 1971 haar Masters.

1972 - 1975

Roberta Alexander verhuist naar Nederland waar zij haar studie voortzet bij Herman Woltman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij wordt lid van de Opera Studio in Amsterdam en maakt haar professionele debuut in 1975 als Fanny in Gioacchino Rossini's 'La cambiale di matrimonio'.

1981

Roberta Alexander zingt bij de opera van Santa Fé (VS) de rol van 'Daphne' van Richard Strauss. Het is een doorslaand succes, haar doorbraak. Ze zingt met Harry Kupfer in de Komische Oper in Berlijn 'La Bohème', in het Duits.

1982

In het Concertgebouw van Amsterdam zingt Roberta Alexander de 'Johannes-Passion' en de 'Matthäus-Passion' van Johann Sebastian Bach met Nikolaus Harnoncourt.

1983

Roberta Alexander debuteert in de Metropolitan Opera ('Met') van New York met de rol van Zerlina in 'Don Giovanni' van Wolfgang Amadeus Mozart. Ze krijgt meteen aanbiedingen voor de komende vijf jaar. In Amsterdam zingt ze de '4e Symfonie' van Gustav Mahler onder Bernard Haitink. Bij het label Etcetera Records krijgt ze veel artistieke vrijheid en de kans bijzonder repertoire op te nemen.

1984

In Covent Garden debuteert Roberta Alexander als Mimi in 'La Bohème' van Puccini. Ze zingt Violetta in 'La Traviata' van Verdi bij de Nederlandse Operastichting onder Hans Vonk. Tijdens de kerstmatinee in Amsterdam zingt ze de '2e Symfonie' van Mahler onder Bernard Haitink.

Hans Vonk

1985

Dit is een belangrijk jaar. Roberta Alexander werkt mee aan de jubileumproductie van 'Porgy and Bess' van George Gershwin in de 'Met' onder leiding van James Levine. De radio-uitzending brengt haar stem in alle uithoeken van het land; het is haar definitieve doorbraak in de VS. Ook zingt ze daar voor de eerste keer 'Jenufa' van Leoš Janáček, in het Engels. In Amsterdam ontmoet ze componist en dirigent Leonard Bernstein om de coverfoto te maken voor de opname van zijn liederen. In mei geeft ze haar recitaldebuut in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens de Wiener Festwochen vervangt Roberta Lucia Popp als Cleopatra in de opera 'Giulio Cesare' van Händel. In drie weken tijd studeert ze de rol in en haar performance slaat in als een bom.

1986

Roberta Alexander debuteert met de '8e Symfonie' van Gustav Mahler in Salzburg onder Lorin Maazel, met de Wiener Philharmoniker en Christa Ludwig. Ze debuteert aan de Weense Staatsopera als Donna Elvira in 'Don Giovanni' van Mozart en in Zürich zingt ze in 'Cosi fan tutte' (Mozart) onder Nikolaus Harnoncourt.

1987 - 1988

Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest zingt Roberta Alexander de '4de Symfonie' van Mahler. Onder dirigent Michael Tilson Thomas zingt ze 'La Bohème' van Puccini bij de Pittsburgh Symphony Orchestra. Haar debuutconcerten aan het Musikverein in Wenen zijn twee keer uitverkocht. Ze debuteert met een recital in Parijs en gaat op tournee naar Japan met de 'Met' en Placido Domingo.

1989 - 1991

Roberta Alexander zingt 'Jenufa' van Janáček in Glyndebourne. Het is haar derde 'Jenufa', maar eindelijk in de oorspronkelijke taal: Tsjechisch. Haar optreden is een groot succes en betekent haar doorbraak in het Verenigd Koninkrijk. Ze debuteert in de Wigmore Hall in Londen met een programma van overwegend Barber en Ives. Met de New York Philharmonic participeert ze in 1991 in een uitvoering van het 'Requiem' van Mozart op de sterfdag van de componist.

1993 - 1995

De cd met orkestliederen van Hendrik Andriessen wordt met een Edison bekroond. In 1995 zingt Alexander voor een razend enthousiast publiek en pers in Glyndebourne 'Clemenza di Tito' van Mozart.

Hendrik Andriessen

1997

Roberta Alexander zingt de wereldpremière van 'Of things exactly as they are' van Leon Kirchner. Tijdens het componeren werkt de componist nauw met haar samen. In Keulen zingt ze 'Shéhérazade' van Maurice Ravel onder leiding van André Previn.

1999

Met Sir Simon Rattle en het Philadelphia Orchestra zingt Roberta Alexander concertante de tweede acte van 'Jenufa' van Janáček in Philadelphia en Carnegie Hall, New York. De concerten worden buitengewoon goed ontvangen.

2001

Roberta Alexander wordt hoofddocent zang aan Codarts, het conservatorium in Rotterdam.

2004

In het Théatre du Châtelet in Parijs zingt Alexander samen met Barbara Hendricks en Daniel Belcher in 'Angels in America' van Peter Eötvös. Deze opera is gebaseerd op het succesvolle toneelstuk van Tony Kushner.

2007

Roberta Alexander zingt in Wenen de Oostenrijkse première van 'Dead Man Walking' (2000), een opera van Jake Heggie.

2009

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Nikolaus Harnoncourt brengt Sony Music een live registratie uit van 'Porgy & Bess' van Gershwin. Roberta Alexander als Maria wordt warm ontvangen door de pers: "Roberta Alexander's Maria shines through, catching the full swell of Gershwin's music to perfection." (BBC Review).

2013

Ze speelt de rol van vijfde maagd in Elektra, een opera van Richard Strauss, in een productie van het Aix-en-Provence Festival, geregisseerd door Patrice Chéreau and gedirigieerd door Esa-Pekka Salonen.

2016

Met Elektra keert Roberta Alexander na 25 jaar terug in de Metropolitan Opera in New York.

2020

Ze ontvangt de Edison Klassiek Oeuvreprijs. Vanwege de coronacrisis is er geen uitreikingsceremonie.

Discografie Roberta Alexander

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Roberta Alexander

Audio/Video Roberta Alexander

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer