Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBIN DE RAAFF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

wit

Periode

05-12-1968 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Robin de Raaff

"Een systeem mag het nooit overnemen van de creativiteit van de componist", aldus Robin de Raaff. De componist Robin de Raaff staat midden in de traditie van het 20e en 21e eeuwse componeren, maar weet daar zijn eigen stempel op te drukken. De Raaff componeert met een timmermansoog, schept muziek ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1999   De Nationale Opera
2004   Nieuw Ensemble
2011   Het Gelders Orkest

Biografie Robin de Raaff

"Een systeem mag het nooit overnemen van de creativiteit van de componist", aldus Robin de Raaff. De componist Robin de Raaff staat midden in de traditie van het 20e en 21e eeuwse componeren, maar weet daar zijn eigen stempel op te drukken. De Raaff componeert met een timmermansoog, schept muziek vol details en met gevoel voor getalsverhoudingen en proporties. Muziek die de dialoog opzoekt en een helder verhaal uiteenzet. Daarbij verliest De Raaff emotie en klankschoonheid niet uit het oog. In zijn latere werk laat De Raaff steeds meer vrijheid toe en componeert hij virtuozenmuziek, rijk aan expressie en coloriet, op maat gesneden voor zijn solisten of ensembles. In zijn muziek stromen verschillende invloeden samen: van de Tweede Weense School (Alban Berg) en de serialistische richting (Pierre Boulez) tot de vernuftige architectuur van Frank Lloyd Wright en Frank Gehry. Hun organische, vloeiende architecturale vormen inspireren De Raaff.

1968

Robin de Raaff wordt geboren op 5 december in Breda. Zijn eerste pianolessen krijgt hij van zijn vader; later bekwaamt hij zich in het basgitaarspel.

1991 - 1995

De Raaff schrijft zich in als compositiestudent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij studeert bij Geert van Keulen en Theo Loevendie.

Geert van Keulen Theo Loevendie

1995

De Raaff neemt deel aan een masterclass voor jonge componisten met componist Pierre Boulez. Boulez neemt De Raaff's strijkkwartet 'Athomus' (1993) lovend onder de loep. Op het BP's Young European Composers Seminar in Leipzig krijgt De Raaff een speciale prijs voor drie van zijn kamermuziekwerken: 'Equilibre' voor klarinet en basklarinet (1994), 'Athomus' (1993) en 'Contradictie I' voor fluit solo (1994). De KNTV Compositieprijs gaat naar 'De vlucht van de magiër' voor sopraan, fluit, mandoline, gitaar en harp (1995) en De Raaff krijgt de Academisch Genootschap Prijs voor zijn composities 'Contradictie I' voor fluit (1994), 'Athomus' voor strijkkwartet (1993) en 'In memoriam Dmitri Shostakovich' voor twee trompetten, twee hoorns en orkest (1994).

1997 - 1999

De Raaff studeert cum laude af bij componist Theo Loevendie aan het Amsterdamse Conservatorium. Vervolgens studeert hij aan het Royal College of Music in Londen bij George Benjamin en Julian Anderson. De Raaff ontvangt de eerste prijs voor zijn werk 'Anachronie' voor fluit en klavecimbel (1994) tijdens het 1997 International Competition for Composers of Chamber Music in Winterthur (Zwitserland) en een jaar later de Bernhard van den Sigtenhorst Meyer Prijs van Geneco voor het 'Dubbelconcert' voor klarinet, basklarinet en orkest (1997).

Bernhard van den Sigtenhorst Meyer

2000

De Raaff wordt voor het eerst uitgenodigd door het Tanglewood Music Center in de USA als 'senior composition fellow'. Een serie van opdrachten en uitvoeringen van zijn werk op het Tanglewood Festival is het gevolg. Het septet 'Ennea's Domein' wordt uitgevoerd tijdens het Festival of Contemporary Music in Tanglewood, en wordt vervolgens gespeeld op het State of the Union concert van London Sinfonietta.

2001 - 2003

De Raaff wordt docent compositie en vakgroepleider compositie aan het Rotterdamse Conservatorium (Codarts). De première van het 'Pianoconcert' met solist Ralph van Raat op het Tanglewood Festival of Contemporary Music is een groot succes, waarna uitvoeringen in Europa volgen. Daarnaast werkt De Raaff samen met de Belgische dansgroep Rosas en het Ictus Ensemble in het multimedia-project 'Counter Phrases'.

2004

Zijn eerste opera 'RAAFF' (1995-2004), voor zes solisten, een acteur, koor en orkest, is voltooid in opdracht van De Nederlandse Opera. De opera gaat op 23 juni in première tijdens het Holland Festival. Het werk 'Unisono' (2004), voor groot orkest, gaat in première; het stuk is een opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest.

2008

De Raaff schrijft de score voor het filmproject 'Megumi' van regisseur Mirjam van Veelen. De film is te zien op het Filmfestival Rotterdam en op verschillende internationale filmfestivals. Het werk is opgedragen aan vriend en saxofonist William Raaijman.

2009

Op het label Etcetera verschijnt de cd met de opera 'RAAFF'. Het 'Vioolconcert' wordt als beste Nederlandse compositie van 2008 bekroond met de Buma Toonzetters Prijs.

2010

De Nederlandse Opera Stichting geeft De Raaff de opdracht voor een nieuwe opera die tijdens het Holland Festival 2012 zal worden uitgevoerd: 'Waiting for miss Monroe'. Het libretto wordt geschreven door Janine Brogt en de regie is in handen van Lotte de Beer.

2011

Het Raschèr Quartet geeft op 29 januari met het Radio Filharmonisch Orkest de première van het in opdracht van de Zaterdag Matinee geschreven 'Concerto for Saxophone Quartet'. Robin de Raaff is op uitnodiging van dirigent Marin Alsop composer in residence op het Cabrillo Festival in Santa Cruz waar op 13 augustus 'Entangled tales' (2007) wordt uitgevoerd.

2012

Naar aanleiding van de vijftigste sterfdag van Marilyn Monroe dit jaar, schrijft Robin de Raaff samen met librettist Janine Brogt zijn tweede opera. Op 9 juni brengt De Nederlandse Opera in coproductie met het Holland Festival de wereldpremière van 'Waiting for Miss Monroe'.

Discografie Robin de Raaff

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Robin de Raaff

Audio/Video Robin de Raaff

Video Robin de Raaff

Robin de Raaff wint Toonz...
Robin de Raaff wint Toonzetters Prijs 2009
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Robin de Raaff wint Toonzetters Prijs 2009

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer