Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RODERIK DE MAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Roderik de Man

Periode

23-05-1941 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags

Online

Officiële website

Roderik de Man

Roderik de Man begint betrekkelijk laat met componeren, maar ontpopt zich al snel tot een zeer productief componist. Hij legt zich vooral toe op kamermuziek en werken voor kleinere ensembles, wat voor een deel voortkomt uit zijn wens om persoonlijk contact te hebben met de musici voor wie hij werkt.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Roderik de Man

Roderik de Man begint betrekkelijk laat met componeren, maar ontpopt zich al snel tot een zeer productief componist. Hij legt zich vooral toe op kamermuziek en werken voor kleinere ensembles, wat voor een deel voortkomt uit zijn wens om persoonlijk contact te hebben met de musici voor wie hij werkt. Kleur en ritme kenmerkt zijn muzikale taal, evenals een avontuurlijke, open benadering van componeerstijl en -techniek. In een groot deel van zijn oeuvre speelt de combinatie van live gespeelde muziek en elektronisch geluid een belangrijke rol. Zuiver elektronische stukken behoren echter tot de uitzonderingen, mede omdat De Man zich grondig realiseert dat presentatie evenzeer deel uitmaakt van de muzikale uitvoering. In verschillende werken combineert hij muziek met andere kunstdisciplines. "In zekere zin is ieder stuk een reis. Je gaat als componist op weg, zonder helemaal zeker te weten of je wel daar zult aankomen waar je wilt. En aan het eind draait het verhaal zich om, want dan moeten anderen op hun eigen manier retraceren wat jij hebt gedaan."

1965

Roderik de Man (23 mei 1941, Bandung, Indonesië) studeert slagwerk bij Frans van der Kraan, en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tegelijkertijd volgt hij de compositieklas van Kees van Baaren en werkt hij in de elektronische studio onder leiding van Dick Raaymakers.

Dick Raaijmakers Kees van Baaren

1972 - 2008

De Man is docent theoretische vakken en compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

1985

De Man componeert zijn eerste gepubliceerde werk, 'Frenzy' voor klavecimbel, voor zijn echtgenote de klaveciniste Annelie de Man.

Annelie de Man

1991

De Man behaalt de tweede prijs van de competitie van het Festival de Musique Electroacoustique de Bourges met 'Chordis canam' (1989)

1999 - 2003

Roderik de Man behaalt met 'Air to Air' (1998) de tweede prijs van de competitie van het Festival de Musique Electroacoustique de Bourges, en een jaar later eveneens de tweede prijs op het internationale compositieconcours Città di Torino 2000. Hij wordt bestuurslid van de Stichting Ton Bruynèl en jurylid voor de Prix Ton Bruynèl.

Ton Bruynèl

2004

De Man behaalt de eerste prijs van de competitie Musica Nova in Praag met 'Music, when soft voices die...' (2002)

2005

De Man behaalt de eerste prijs van de competitie van het Festival de Musique Electroacoustique de Bourges met 'Cordes invisibles' (2004).

2010

'Cordes invisibles' (2004), voor piano, cello en tape, is in oktober bekroond met de The Golden Euphonie, als een van de vijf beste composities uit de periode 2005-2009 van het compositieconcours voor elektro-akoestische muziek in Bourges.

Discografie Roderik de Man

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Roderik de Man

Audio/Video Roderik de Man

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer