Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROEK WILLEMZE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1943 - 2005

Genre

gitaar, producer, producers, zang

Pseudoniemen

Roek Williams

Roek Willemze

Roek Williams wordt in de jaren zestig bekend met de Amsterdamse band Roek Williams & Fighting Cats. De groep wordt geïnspireerd door de muziek van onder anderen Buddy Holly.In 1969 scoort de band zijn grootst hit met Get Yourself A Ticket. Roek Williams gaat later produceren, is werkzaam bij platenmaatschappij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1960   Alexander Curly
1961   Roek Williams & The Fighting Cats

Biografie Roek Willemze

Roek Williams wordt in de jaren zestig bekend met de Amsterdamse band Roek Williams & Fighting Cats. De groep wordt geïnspireerd door de muziek van onder anderen Buddy Holly.In 1969 scoort de band zijn grootst hit met Get Yourself A Ticket. Roek Williams gaat later produceren, is werkzaam bij platenmaatschappij EMI en emigreert in 1983 naar Los Angeles. Daar overlijdt hij in 2005.

In bezetting van

Popcorn (I)   producer
Roek Williams & The Fighting Cats   zang

1943

Roek Williams wordt geboren op 20 september in 1943 in Amsterdam.

1961 - 1962

De carrière van Roek Willemze (artiestennaam Roek Williams) start in 1961 als hij gaat spelen in de band Roek Williams & The Fighting Cats. De groep wordt begin jaren zestig opgericht door de gebroeders Rick en Frans Beekman. Een zus van Rick en Frans is de zangeres van de groep, maar aangezien zij weinig ambitie toont, wordt ze al snel vervangen. Haar plaats wordt ingenomen door de gebrilde Roek Williams die als twee druppels water op Buddy Holly lijkt. Hij doet ook goed zijn best om dat uit te buiten, waardoor hij een tijd lang bekend staat als de 'Nederlandse Buddy Holly'. De broertjes Beekman kennen Roek Williams nog van de Amsterdamse band Shakin' Rollers. In de Shakin' Rollers speelt ook Jaap de Groot waar Williams later mee verder gaat. De nieuwe formatie van Roek Williams & the Fighting Cats debuteert in de zomer van 1961 op een talentenparade van het Amsterdamse Minerva Paviljoen. Kort daarna maakt de band zijn radiodebuut in het populaire programma De Wigwam van Wim Quint. Naar aanleiding van die uitzending komen er plots aanvragen voor optredens in Italië, Frankrijk en Duitsland.

Roek Williams & The Fighting Cats

1963

In 1963 neemt Williams met zijn band de plaat You Walked Away op, een up-tempoclose-harmony song. Aan het eind van het jaar speelt de band in het voorprogramma van de populaire Engelse groep Tornados

1964

In 1964 verschijnt de tweede single I Know What I Want. Polydor brengt later de Nederlandstalige single Kom Terug En Dans Met Mij uit, een bewerking van You'll Never Walk Alone. De single flopt waarna de band een contract aangaat met Delta. Die platenmaatschappij brengt de singles I'll Cry en Take Your Time uit.

1967 - 1968

De gezapige arrangementen krijgen zodanig de overhand dat het nummer The Star in een recensie uit het jeugdweekblad Kink van 6 mei 1967 wordt uitgeroepen tot 'tip voor moederdag'. De singles worden geen hits en op aanraden van Rob Out wordt de bandnaam veranderd in Roek's Family.

1969

Roek Williams brengt met zijn Roek's Family een aantal singles uit, maar dat worden geen grote klappers. De grootst hit kent de band met het Golden Earrings-achtige Get Yourself A Ticket. Aan het einde van het jaar valt het doek voor de band.

1970

In 1970 produceert hij het nummer Just See Him Go van Popcorn met Ria Valk in de gelederen, maar die single doet niets.

Ria Valk

1971 - 1972

Na Roek's Family vormt hij samen met Jaap de Groot (ex-Maskers) het duo Mike & Michael. Het tweetal neemt een aantal singles op, maar een doorbraak is niet voor de heren weggelegd. Omdat succes uitblijft, valt het duo uit elkaar.

ZZ en de Maskers

1973

Onder zijn eigen naam brengt hij in 1973 de singles Annemieke en Elsje uit. Annemieke blijft steken in de tipparade, maar met Elsje scoort hij een bescheiden hit.

1974

Als het avontuur van piratenzender Veronica op de Noordzee eindigt, neemt Roek Williams de single Veronica Bedankt op. Het publiek zit echter niet te wachten op dit afscheidsnummer, want de single komt niet verder dan de tipparade. Hij gaat verder met produceren en werkt met de countrygroep Sommerset uit Driebergen aan het album A Portrait.

1975 - 1976

De singles Nachtzuster, E-35 en M'n Beste Vriend, waarop Williams samenwerkt met zanger en liedjesschrijver Alexander Curly, floppen. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van de artiest Roek Williams. Hij blijft werkzaam in de muziekindustrie, maar maakt geen platen meer.

Alexander Curly

1977

In 1977 is hij medeproducer van het album Love Vendetta van de Harry Muskee Band.

Harry Muskee Band

1978

Roek Williams wordt labelmanager bij platenmaatschappij EMI en werkt zich later op tot directeur publishing.

1980

De carrière van André Hazes zit in enigszins in het slop en met hoop op hernieuwd succes neemt de volkszanger met Roek Williams het carnavalsplaatje Een Glaasje Bier op. Dan verschijnen de sleutelfiguren Tim Griek, Jacques Verburgt en John van de Ven in het leven van Hazes. Griek is op zoek naar een geschikte zanger voor een nieuw Nederlandstalig geluid, maar dan wel zonder het carnavalsliedje van Williams. De single is al geperst, maar komt nooit uit.

André Hazes

1983 - 2005

In 1983 emigreert Roek Williams naar Los Angeles. In Amerika werkt hij nog wel met diverse muzikanten waaronder Mark Madison (No Loitering, 2005). De muzikant zet zich in Canada en de Verenigde Staten in voor mensen met het Williams syndrome, een zeldzame genetische ziekte die zorgt voor medische complicaties en ontwikkelingsproblemen. Een van zijn leerlingen met het Williams syndrome is de beroemde 'musical savant' Gloria Ludhoff. Deze accordeonist en sopraan met een IQ van 65 kan meer dan 2000 stukken in 28 talen uit haar hoofd uitvoeren. Roek Williams overlijdt op donderdag 7 april 2005 op 61jarige in een ziekenhuis in Los Angeles aan kanker.

Discografie Roek Willemze

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Roek Willemze

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer