Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROKUS DE GROOT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1947 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Rokus de Groot

Rokus de Groot werd geboren op 27 juli 1947 te Aalst (Gelderland). Opleiding Hij ontving orgelles van 1958 tot 1960 van C.P. Visser (organist van de Grote Kerk te Dordrecht) en van 1965 tot 1968 van Willem Vogel (kerkmusicus te Amstelveen). Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (Frank Harrison en ...
Volledige biografie...

Biografie Rokus de Groot

1947

Rokus de Groot werd geboren op 27 juli 1947 te Aalst (Gelderland).


Opleiding

Hij ontving orgelles van 1958 tot 1960 van C.P. Visser (organist van de Grote Kerk te Dordrecht) en van 1965 tot 1968 van Willem Vogel (kerkmusicus te Amstelveen). Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (Frank Harrison en Ton de Leeuw) waar hij in 1974 cum laude afstudeerde. In 1991 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht (Paul Op de Coul en Jos Kunst).


Activiteiten

Rokus de Groot is musicoloog en componist. Na zijn studie werd hij wetenschappelijk medewerker en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte van 1975 tot 1979 deel uit van het gamelanensemble (Midden-Javaanse stijl) van het Tropenmuseum te Amsterdam. Van 1994 tot 2000 was hij bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit te Utrecht voor 'Nederlandse muziek na 1600'. Sinds 2000 is hij hoogleraar muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (Muziek van de 20ste en 21ste eeuw). Daarnaast geeft hij lezingen en organiseert conferenties in binnen- en buitenland.


Publicaties

Belangrijke publicaties zijn: Compositie en intentie van Ton de Leeuws muziek: Van een evolutionair naar een cyclisch paradigma. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 1991 (Proefschrift Universiteit Utrecht). Beheersing en overgave in recente Nederlandse muziekdrama's. Utrecht: Universiteit Utrecht, 1994 (Inauguratie rede). Gassir, de Held (over de opera van Theo Loevendie), met voorwoord van G. Willemse en een bijdrage van Marius Flothuis. Hilversum: Centrum Nederlandse Muziek, 1994. Verliefd op de Donkere: Leven en liederen van Mirabai (met Nederlandse vertalingen van D. Plukker). Abcoude: Stichting India Muziek, 1998. ‘Oorspronkelijkheid’ in muziek. Amsterdam: Vossiuspers, 2003 (Inauguratie rede Universiteit van Amsterdam).


Composities

Enkele titels zijn: Kontur voor sopraansaxofoon (1982), Promenades, Marches et Danses, voor orkest (1986), Winds of a far air, voor fluit en sopraansaxofoon (1991), In Love with the Dancer: Songs of Mirabai I voor sopraan of tenor solo (1993), Tide of seasons, voor ensemble (1995), Seyir voor Turkse ud en westerse instrumenten, uitgevoerd tijdens een project voor Turkse luit, georganiseerd door o.a. afdeling Musicologie van de Universiteit van Amsterdam in 2001. Voor het Tagore congres componeerde De Groot Hide and Seek, voor mezzosopraan, bariton en piano, op een tekst uit Gitanjali. Voor dansvoorstellingen schreef hij Song of songs: The love of Mirabai (tekst van Marc Chagall) waarbij hij de Zuid-Indiase danstradities van 'devadasis' en 'bharata natyam' combineerde met westerse hedendaagse muziek (Amsterdam, Beurs van Berlage, 2000; Tropeninstituut, 2002; European Union-India topconferentie in New Delhi, september 2005). In 2004 ging Mehfil voor piano, gebaseerd op de Noord-Indiase raga 'Chandrakauns', in première. Zijn composities zijn uitgevoerd in Nederland, België, Zweden, de Verenigde Staten, Mexico en Rusland.

Rokus de Groot
(2006)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rokus de Groot

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer