Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RON FORD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: profielfoto Twitter

Periode

29-09-1959 - heden

Genre

hedendaags

Ron Ford

Ron Ford is een Amerikaans-Nederlandse componist en Secretaris Compositie bij het Fonds Podiumkunsten. Veel van zijn werken zijn dan ook geschreven met financiële steun van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Daarnaast is Ford werkzaam als muziekregisseur bij Radio 4.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1988   Slagwerk Den Haag
1993   Kleg
2004   VocaalLAB Nederland
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ron Ford

Ron Ford is een Amerikaans-Nederlandse componist en Secretaris Compositie bij het Fonds Podiumkunsten. Veel van zijn werken zijn dan ook geschreven met financiële steun van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Daarnaast is Ford werkzaam als muziekregisseur bij Radio 4.

1959 - 1977

Ron Ford wordt op 29 september 1959 in Kansas City (VS) geboren.

1978 - 1981

Aan de Duke University in North Carolina studeert Ford compositie, piano en computerkunde.

1982

Tijdens het Aspen Music Festival in Colorado is Ford werkzaam als docent muziektheorie.

1983

Ford verhuist naar Nederland en studeert compositie bij Robert Heppener en piano bij Jan Huyzing aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten daar zijn onder andere Ton de Leeuw en Louis Andriessen.

Louis Andriessen Robert Heppener Ton de Leeuw

1984 - 1985

Ron Ford vervolgt zijn studie bij de Italiaanse componist Franco Donatoni aan de Chigiana Academie in Sienna.

1986

Het octet voor vier blaas- en vier strijkinstrumenten draagt Ford dit jaar op aan de componist Jeff Hamburg.

Jeff Hamburg

1987

In opdracht van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst schrijft Ford het werk 'Aria bravura', opgedragen aan de klarinettist Han Stemerdink en het Ricciotti Ensemble. In opdracht van de Rotterdamse Kunststichting ontstaat het werk 'Comment qu'a moy lonteinne soies', op tekst van de veertiende eeuwse componist Guillaume de Machaut. Ook dit jaar, in opdracht van de Johan Wagenaarstichting, componeert Ford het werk 'High rise', opgedragen aan de contrabassist Quirijn van Regteren Altena.

Quirijn van Regteren Altena Ricciotti Ensemble

1991

Voor zijn compositie 'Song and dance', voor sopraan en kamerorkest, ontvangt Ford de aanmoedigingsprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Daarnaast schrijft hij een ballade voor sopraan en orkest, gebaseerd op vier virelais van Guillaume de Machaut. 'Luccicare' en 'Star' schrijft Ford dit jaar voor Slagwerk Den Haag.

Slagwerk Den Haag

1992

In opdracht van Jan Zekveld, eindredacteur VARA Radio 4, schrijft Ford het werk 'Binding', voor sopraan en orkest, op gedichten van Anne Rovaarts. Daarnaast draagt Ford het werk 'Flattement' op aan de componist Boudewijn Tarenskeen.

Boudewijn Tarenskeen

1994

Ron Ford is 'compositie fellow' aan het Tanglewood Festival in Massachusetts. Ook volgt hij masterclasses bij de Argentijns-Amerikaanse componist Mario Davidovsky in Tanglewood.

1995

In het boek 'Key notes: musical life in the Netherlands' verschijnt een artikel over Ron Ford van de hand van muziekwetenschapper Emile Wennekes. Ook dit jaar verschijnen de composities 'Broken melody', voor harp solo, en in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest 'Chain'.

Koninklijk Concertgebouworkest

1996

Het werk 'Wanne mine eyhnen misten', op een dertiende eeuwse Middelengelse tekst, schrijft Ford voor Slagwerk Den Haag.

1997

Ford componeert voor het Doelen Ensemble het werk 'Aria / Chorale'. Daarnaast schrijft hij het werk 'Can vei la lauzeta mover' voor het Calefax Rietkwintet. Voor het Ives Ensemble schrijft Ford 'Cross'. Op verzoek van de bas-bariton Martijn Sanders en het Concertgebouw schrijft Ford het stuk 'London song', voor Nieuw Sinfonietta Amsterdam, de bariton Thomas Hampson en sopraan Dawn Upshaw.

Amsterdam Sinfonietta Calefax Rietkwintet Doelen Ensemble Ives Ensemble

1998

Dit jaar componeert Ford 'Deus ex machina' voor het Nederlands Studenten Orkest.

1999

Ford ontvangt de Matthijs Vermeulen prijs voor zijn werk 'Salome fast' (voor groot ensemble, spreekstem en elektronica). Ook schrijft hij dit jaar het werk 'Prelude-refrain' voor het Calefax Rietkwintet en 'Sen' (voor sho, piano en strijkkwartet) voor Naomi Sato.

Naomi Sato

2000

In opdracht van het Noordhollands Philharmonisch Orkest schrijft Ford het werk ''tween'.

2001

Voor het JeugdOrkest Nederland componeert Ford het orkeststuk 'Kristal'.

JeugdOrkest Nederland

2004

Op verzoek van het Osiris Trio en in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst componeert Ford 'Brandelli', voor pianotrio.

Osiris Trio

2005

Met financiële steun van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties schrijft Ford 'De reisgenoot' voor de Radio Kamer Filharmonie. Dit muziektheater voor spreekstem en kamerorkest bevat tekstfragmenten van Hans Christian Andersen, bewerkt door de acteur Ergun Simsek.

Radio Kamer Filharmonie

2007

Voor Tatiana Koleva (marimba) en Rutger van Otterloo (baritonsaxofoon) schrijft Ford het werk 'Linea'. Daarnaast schrijft Ford, op verzoek van de dirigent Peter Biloen, de compositie 'PS4PT' voor de altvioliste Susanne van Elst en het orkest Con Brio.

Rutger van Otterloo Tatiana Koleva

Discografie Ron Ford

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ron Ford

Audio/Video Ron Ford

Video Ron Ford

David Kweksilber Big Band...
David Kweksilber Big Band plays Ron Ford - Dog Run
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
David Kweksilber Big Band plays Ron Ford - Dog Run

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer