Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RONNIE TOBER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ronnie Tober in 2010

Periode

21-04-1945 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, songfestival, zang

Online

Ronnie Tober Foundation
Officiële website

Ronnie Tober

Zanger die met lichtvoetig Nederlandstalig amusementsrepertoire meer dan 40 jaar populair blijft en meerdere malen gouden en platina platen ontvangt.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1945   Ad Kraamer
1945   Marc Winter
1948   Martine Bijl
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ronnie Tober

Zanger die met lichtvoetig Nederlandstalig amusementsrepertoire meer dan 40 jaar populair blijft en meerdere malen gouden en platina platen ontvangt.

1945 - 1960

Ronnie Tober (Bussum, 21 april 1945) is drie jaar als hij met zijn ouders, twee broers en zus emigreert naar de Verenigde Staten. Hij zingt op familiefeestjes, begeleid door zijn moeder op de piano. Van zijn achtste tot zijn veertiende zingt Tober bij het St. Peters Episcopal Boys Choir in Albany, New York en wordt daar solozanger. Een jaar later krijgt hij regionale bekendheid met zijn eerste single Who Taught You How.

1961 - 1962

De jonge zanger is regelmatig te gast in televisieprogramma's, zoals The Perry Como Show en The Ed Sullivan Show. Hij heeft een eigen lokale televisieshow en wordt in 1962 uitgeroepen tot Junior Mr. America, wat resulteert in een Amerikaanse tournee. Ronnie Tober doet mee aan de musicals Little Mary Sunshine en The Boyfriend en heeft een rolletje in een van de afleveringen van de televisieserie Route 66 met George Maharis en Martin Milner. Hoogtepunt in zijn Amerikaanse periode is een optreden voor Richard Nixon en John F. Kennedy.

1963 - 1964

De zanger brengt een bezoek aan zijn grootouders in Nederland. Dankzij een brief van zijn tante Henny komt hij in contact met Willem O. Duys en zingt hij op 27 december 1963 Up A Lazy River Duys' talkshow Voor De Vuist Weg bij de AVRO. De omroep krijgt veel positieve reacties, een reden voor Ronnie Rober om in augustus 1964 voorgoed terug te keren naar zijn geboorteland. Phonogram/Philips geeft hem een platencontract en zijn debuutsingle Iedere Avond (1964) wordt een hit. Hij is geregeld te gast bij de Hilversumse omroep, onder meer in de programma's van Corry Brokken, Willy Alberti en Willeke Alberti.

Corry Brokken Willeke Alberti Willem Duys Willy Alberti

1965 - 1969

De single Iedere Avond staat in het voorjaar van 1965 wekenlang in de hitlijst. Ronnie Tober treedt regelmatig op in het land, voor tv en radio en vertrekt naar het buitenland voor tournees. In navolging van populaire solisten als Catherina Valente en Roy Black treedt hij veel op met het orkest van Max Gregor in Duitsland. In juli wordt de single Verboden Vruchten een hit. Tober doet in 1965 met het nummer Geweldig mee aan de Nederlandse voorrondes van het Eurovisie Songfestival. In zijn eigen televisieshows, bij de KRO en de Avro, ontvangt hij eind jaren zestig muzikale gasten als Conny Vandenbos, Corrie van Gorp, zangeres Odille, zangduo De Wama's, de Vlaamse zangeres Tonia en Roger Whittaker. Hij wordt daarbij begeleid door het orkest onder leiding van Tonny Eyk. Met het liedje Morgen doet Tober in 1968 mee aan het Eurovisie Songfestival in de Royal Albert Hall te Londen. Het nummer is geschreven door Theo Strengers en Joop Stokkermans en behaalt de zestiende plaats. Daarnaast neemt hij deel aan songfestivals in Sopot (Polen), Athene en Knokke. Zijn deelname aan Knokke levert hem gastoptredens op in Europese televisieshows van Catherina Valente, Nina en Frederik en grote oudejaarsavondshows in Duitsland. De singles Arriverdeci Ans en M'n Papagaai worden in 1969 hits.

Conny Vandenbos Joop Stokkermans Tonny Eyk

1970 - 1979

Met de single Rozen Voor Sandra scoort de zanger in 1971 zijn grootse solohit. Het nummer groeit uit tot een klassieker binnen het genre van het Nederlandstalige levenslied. Tober is regelmatig samen met Gonnie Baars te zien op televisie, onder meer met liedjes die speciaal voor hen zijn geschreven door Harry de Groot. De zanger is een graag geziene gast in radio- en televisieprogramma's zoals De Mounties Show, Met Liedjes Het Land In, Herkent In Deze Tijd, Kwistig Met Muziek en Op Volle Toeren. Het vrolijke duet met Ciska Peters, Naar De Kermis (1975), wordt een grote hit. Ook met Anneke Grönloh en Rita Corita neemt Tober singles op.

Anneke Grönloh Ciska Peters Gonnie Baars Rita Corita

1988

Op 26 september viert Tober in Theater Tuschinski te Amsterdam zijn 25-jarig artiestenjubileum met gastoptredens van André Hazes, Manke Nelis, Benny Neyman, Wim Koopmans, Maywood, Annie de Reuver, Humphrey Campbell, The Blue Diamonds, Rita Corita, Ciska Peters en Hein Simons. De viering wordt gememoreerd met de cd Zilver. De zanger stapt over naar een nieuw platenlabel en brengt de cd Morgen Schijnt De Zon Voor Jou uit, geschreven en geproduceerd door "Marty" Schreijenberg, Emile Hartkamp en Wim de Vries.

2001

De liedjes op de cd Zomer zijn geschreven door zangeres Diane Theunissen.

2002

Het album Zelfportret opent met Voor Jou, een ode aan de koningin naar aanleiding van het overlijden van Prins Claus in oktober.

2003

Op de jubileumsingle Well Did You Ever staat een duet met Tony Neef (het titelnummer), een duet met zangeres Dayèn en een nummer dat op bandoneón wordt begeleid door Carel Kraayenhof. Het bonusnummer Nessun Dorma wordt gezongen door het jonge operaduo To Be. Het veertigjarig artiestenjubileum van Ronnie Tober wordt op 27 december gevierd met een uitverkocht galaconcert in Theater Orpheus te Apeldoorn. Tijdens deze gelegenheid wordt hij door burgemeester G.J. de Graaf van Apeldoorn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een registratie van deze avond, met gastoptredens van Dayèn, Tony Neef en Maaike Widdershoven en begeleid door de Bob East Showband, komt uit op dvd.

Carel Kraayenhof Tony Neef

2004

Ronnie Tober doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 apirl in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. De zanger heeft blaaskanker, maar de behandeling verloopt gelukkig voorspoedig. Hij zingt voor het Nederlands Kanker Instituut een commercial in. Een andere charitatieve instelling waar de zanger bij is betrokken is de Ronnie Tober Foundation, een stichting die als doel heeft het contact te bevorderen tussen mensen met een verstandelijke handicap en anderen in de samenleving middels het organiseren en stimuleren van culturele projecten en muzikale evenementen.

Johnny Hoes

2005 - 2006

De zanger is met grote regelmaat op televisie te zien, in onder anderen Life And Cooking, Monte Carlo, Lijn 4, Voor Alle Fans, Praatjesmakers, Herberg De Leeuw, Man Bijt Hond, Lunch TV, Het Gevoel Van en Top 2000 A Go Go (2005). Ter promotie van de Ronnie Tober Foundation doet Tober in juli 2006 mee aan de 90ste Vierdaagse in Nijmegen. In het kader de Vierdaagse brengt de zanger de single De Wandel Express uit. De verkoopopbrengsten gaan volledig naar de Foundation. De Vierdaagse wordt echter na een dag al afgelast omdat er slachtoffers vallen vanwege het extreem warme weer. De opbrengsten van de EP Ronnie Tober With And For Friends In The Eusebius gaan ook naar de Ronnie Tober Foundation. De plaat opent met het duet Amigos Para Siempre samen met Jorge Castro en bevat ook het lied Something Stupid samen met Dayèn.

2008

Op uitnodiging van de firma Princess, een Nederlands bedrijf in kleine huishoudelijke apparatuur, gaat de zanger in april naar Dubai voor een optreden tijdens de Princess Road Show aan Times Square. Hij vertelt openlijk over zijn blaaskanker in een uitzending van Vinger Aan De Pols bij de AVRO en loopt met 29 personen voor zijn Foundation de Nijmeegse Vierdaagse. Tober speelt een kleine rol in de film Sinterklaas En Het Geheim Van Het Grote Boek. Op 27 december is het precies 45 jaar geleden dat Ronnie Tobers carrière van start ging. De zanger viert dit heugelijke feit met een jubileumconcert in Theater Figi te Zeist. Tober wordt op deze avond verrast met optredens van bevriende collega's als Frank Ashton, Anneke Grönloh en Ciska Peters. Op de avond wordt het album Ronnie Tober NU ten doop gehouden. De cd opent met Ik Ben Wie Ik Ben met tekst van Wim Hogenkamp en bevat ook drie hitmedleys met hits uit zijn eigen repertoire en die van Frank Sinatra en Dean Martin. Tijdens de uitverkochte concerten van Frans Bauer en Marianne Weber in december in Ahoy' worden Ronnie Tober en Anneke Grönloh uitgenodigd voor de uitvoering van een hitmedley.

2009

Ook dit jaar doet Ronnie Tober mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. In november krijgt hij uit handen van Mies Bouwman de Princess Hoffelijkheidsprijs, een jaarlijkse prijs aan bekende en onbekende Nederlanders die zich extra hoffelijk tegenover anderen gedragen. De zanger levert de titelsong voor de speelfilm Sinterklaas En De Verdwenen Pakjesboot.

2010

Ronnie Tober in 2010 De zanger viert zijn 65ste verjaardag in De Westerbouwing in Oosterbeek, waar hij wordt gefeliciteerd door onder anderen Anneke Grönloh, Ria Valk, Imca Marina, Willeke D'estell, Justine Pelmelay, Dayén, Trea Dobbs, Conny Vink, Saskia & Serge, Koos Alberts, Johnny Lion, Joop Oonk, Opera Familia, Tineke de Nooy en Sjoukje Dijkstra. Aan het eind van de zomer verschijnt de single Kom In M'n Armen, een duet met zangeres Willeke D'estell. De single levert televisieoptredens op bij TV Rijnmond en Hart Voor Muziek.

2011

Het volgende duet met Willeke D'estell is de single De Zomer Komt Weer Gauw. Het duo is er opnieuw mee te zien in de Nederlandse media, bij KoffieMax, Hart Voor Muziek, TV Limburg en diverse regionale omroepen. In april vinden opnamen plaats voor het programma Ali B Op Volle Toeren. Ronnie Tober doet in september een optreden tijdens de 50PlusBeurs in De Jaarbeurs te Utrecht. Eind oktober verhuist hij van Apeldoorn naar Wageningen.

Ali B

2012

Op 25 januari wordt de aflevering van het succesprogramma Ali B Op Volle Toeren uitgezonden waarin Ronnie Tober en rapper Priester elkaar ontmoeten. Priester (voetballer Mitchell Burgzorg) maakt zijn eigen versie van Tobers hit Rozen Naar Sandra en Ronnie Tober maakt met hulp Diane Theunissen onder de titel Er Is Niemand Zoals Jij een bewerking van Priesters rapnummer Geen 1. Er Is Niemand Zoals Jij komt op single uit, met als extra track het duet Het Zijn Van Die Kleine Dingen met Belinda Kinnaer, komt binnen op de 24ste plaats van de Nederlandstalige Top 30. Tober doet ook mee aan het uitverkochte evenement Ali B Concert Zonder Naam, op 13 maart in Paradiso dat later in verschillende aflevering door de TROS wordt uitgezonden.

2013

Op de avond in januari 2013 dat Koningin Beatrix haar aftreden op TV aankondigt komen Ronnie Tober en René Riva met de ode Dank U Majesteit. Van de downloads en fysieke singles van dit lied worden meer dan 12.500 stuks verkocht. Het levert de zangers een gouden plaat op. De single Van Toen Naar Het Heden, een duet met producer en zanger Edwin van Hoevelaak, is de voorloper van het duettenalbum That's What Friends Are For dat op 25 september 2013 wordt uitgebracht. Op het album zingt Tober met artiesten als Ali B, Carel Kraayenhof en Marga Bult.

Discografie Ronnie Tober

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ronnie Tober

Audio/Video Ronnie Tober

Video Ronnie Tober

Kom in mijn armen vannach...
Kom in mijn armen vannacht - Ronnie Tober
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kom in mijn armen vannacht - Ronnie Tober

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer