Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROZALIE HIRS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rozalie Hirs

Periode

1965 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags, tekstschrijver

Online

Officiële website

Rozalie Hirs

De muziek van Rozalie Hirs verraadt een onderzoekende geest, die gevoed wordt door een brede belangstelling. Componeren is voor haar een zoektocht naar de klanken zelf en naar kennis over klank. Haar muziek is een spel met vormen dat verwantschap vertoont aan bijvoorbeeld de heldere driedimensionale rasters van kristalstructuren. Ze ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

2012   David Kweksilber

Biografie Rozalie Hirs

De muziek van Rozalie Hirs verraadt een onderzoekende geest, die gevoed wordt door een brede belangstelling. Componeren is voor haar een zoektocht naar de klanken zelf en naar kennis over klank. Haar muziek is een spel met vormen dat verwantschap vertoont aan bijvoorbeeld de heldere driedimensionale rasters van kristalstructuren. Ze legt zowel verbanden die vooruit en terug wijzen in de tijd als dwarsverbanden binnen harmoniën of tussen contrapuntische lijnen. Dat geldt niet alleen voor haar compositie 'Platonic ID' (2005), maar ook voor haar tekstcompositie 'In LA' (2003), opgedragen aan Louis Andriessen. Deze werken stijgen uit boven een vormenspel. Ze zijn een onderzoek naar perceptie en begrip - en als zodanig een doorvorsen van de manier waarop het brein informatie ontvangt, verwerkt en ordent. Het observeren, met zijn wortels in de beta-wetenschappen, is echter geen einddoel. Het werk van Hirs is bovenal een artistiek, zinnelijk spel. Ze beschouwt haar compositie 'Roseherte' (2008) als een kantelpunt. Haagse harmonische blokken enerzijds en een Frans spectraal denken anderzijds gaan in dat werk met elkaar een dialoog en synthese aan. Elektro-akoestisch voortgebrachte toonhoogten die aan boventoonspectra ontleend zijn, zorgen in combinatie met akoestische instrumenten voor ongebruikelijke klankstructuren en stralend oplichtende timbres. De muziek verkeert dan weer in een kristallijne- en dan weer in een transparant vloeibare staat. Die meervoudigheid heeft ze verder aangescherpt in 'Zenit' (2010), geschreven voor het klassieke medium bij uitstek, het strijkkwartet. Vanuit aanzetten uit die traditie vliegt het op en veegt het verweven flageoletten in fosforescerende sluiers langs het uitspansel. Rozalie Hirs is ook dichter en heeft sinds 1991 dichtbundels en poëziepublicaties in literaire tijdschriften en bloemlezingen op haar naam staan. Zij geeft regelmatig performances met haar stem, eigen poëzie en elektronische soundtracks.

1965 - 1985

Rozalie Hirs wordt in april geboren in Gouda. Vanaf haar twaalfde studeert ze piano, vanaf haar zestiende zingt ze in een folkband.

1990 - 1998

Nadat Rozalie Hirs aan de Universiteit van Twente haar Master of Science in Chemische Technologie gehaald heeft studeert ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag zang bij Gerda van Zelm (1992-1994) en compositie bij Diderik Wagenaar (1991-1994), Louis Andriessen (1994-1998) en Clarence Barlow (1997-1998). Daarnaast volgt ze de International Dance Course For Young Choreographers and Composers in Bretton Hall, Engeland en een masterclass bij Betsy Jolas aan het Conservatoire Américain in Fontainebleau, Frankrijk. Haar eerste gedichten worden in 1992 gepubliceerd in het tijdschrift Revisor en in 1998 publiceert uitgeverij Querido haar eerste dichtbundel Locus.

Diderik Wagenaar Louis Andriessen

1999 - 2002

Rozalie Hirs studeert met een Fulbright beurs in New York bij Tristan Murail aan de Columbia University. Haar compositie Book Of Mirrors (2001), een samenwerking met de experimentele filmmaker Joost Rekveld, wordt uitgevoerd tijdens het Holland Festival 2001 en krijgt de Boris and Edna Rapoport Prize for Composition van Columbia University. Ze volgt de Composition and Computer Music Course bij IRCAM in Parijs en de Kranichsteiner Musiktage aan het Musikinstitut Darmstadt (Duitsland). Haar tweede dichtbundel Logos verschijnt.

2003 - 2004

Voor het schrijven van haar dissertatie ontvangt Rozalie Hirs een beurs van het Prins Bernhard Cultuur Fonds. Op uitnodiging van Cees Nooteboom verblijft ze in het voorjaar van 2004 als Stipendiatin aan de Akademie der Künste in Berlijn.

2005 - 2006

Rozalie Hirs schrijft het libretto voor de opera The Cricket Recovers van Richard Ayres. Haar dichtbundel Speling verschijnt bij Querido. Op uitnodiging van Joël Bons en het Nieuw Ensemble ontwikkelt ze de cursus Open Music and Contemporary Compositional Techniques, waarvoor ze gastdocenten uitnodigt en lezingen en workshops geeft aan compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam. Ze ontvangt hiervoor een beurs van de onderzoeksgroep Kunstpraktijk en Artistieke Ontwikkeling aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Joël Bons Nieuw Ensemble

2007

Rozalie Hirs promoveert (Doctor of Musical Arts) aan de Columbia University in New York. Haar dissertatie omvat het essay On Murail’s Le Lac en de compositie Platonic ID (2005), een opdracht van het Asko Ensemble. Haar elektronische compositie Pulsars krijgt op het 11de International Rostrum of Electroacoustic Music het predikaat Recommended Work.

Asko|Schönberg

2008

Rozalie Hirs publiceert haar dichtbundel Geluksbrenger. Haar compositie Roseherte voor groot orkest en elektronische klanken, een opdrachtwerk van het Radio Filharmonisch Orkest, gaat onder leiding van Micha Hamel op 8 november in première tijdens de Nederlandse Muziekdagen.

Radio Filharmonisch Orkest

2009

Bij Ircam/Delatour in Parijs verschijnt Contemporary Compositional Techniques and Open Music, samengesteld door Rozalie Hirs en Bob Gilmore, waarin haar essay On Murail’s Le Lac is opgenomen. Roseherte (2008) wordt genomineerd voor de Toonzettersprijs.

2010 - 2011

Gedurende dit academisch jaar is Rozalie Hirs gastdocent compositie aan de Guildhall School for Music and Drama in Londen. Harm van den Dorpel ontwerpt een interactieve site voor haar dichtbundel Geluksbrenger (2008) waarop o.a. voorgelezen gedichten en luisterruimten (www.geluksbrenger.nl). Haar compositie Zenit (2010), voor strijkkwartet, wordt genomineerd voor de Toonzettersprijs 2011.

2012 - 2013

De compositie article 7 [seven ways to climb a mountain] voor basklarinet en elektronische geluiden is geschreven voor klarinettist Fie Schouten. De wereldpremière vindt plaats in de Lutherse Kerk te ‘s-Hertogenbosch tijdens het festival November Music in 2012. Ain, Silabar Ain, voor jazzorkest en tapdanser, wordt voor het eerst uitgevoerd op 25 maart 2013 in het Bimhuis door de 26-koppige David Kweksilber Big Band.

David Kweksilber

Discografie Rozalie Hirs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rozalie Hirs

Audio/Video Rozalie Hirs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer