Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUBEN HEIN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ruben Hein in 2011

Periode

08-06-1982 - heden

Genre

Edison, jazz, piano, Radio 6 Soul & Jazz Award, soul, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Ruben Hein

Pianist en zanger Ruben Hein studeert jazzpiano aan het conservatorium. Hij beperkt zich echter niet tot jazz en laat zich inspireren door onder meer trompettist Miles Davis, soulzanger Bill Withers en de Britse band Radiohead. Tussen 2009 en 2012 werkt Hein samen met onder anderen Benjamin Herman, Pete Philly & ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Bart Lust   trombone

Genoemd in de biografie van

2008   Hans Teeuwen
2012   Jesse van Ruller
2013   Kris Berry
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ruben Hein

Pianist en zanger Ruben Hein studeert jazzpiano aan het conservatorium. Hij beperkt zich echter niet tot jazz en laat zich inspireren door onder meer trompettist Miles Davis, soulzanger Bill Withers en de Britse band Radiohead. Tussen 2009 en 2012 werkt Hein samen met onder anderen Benjamin Herman, Pete Philly & Perquisite, Renske Taminiau, Hans Teeuwen, Ernst Glerum, Trijntje Oosterhuis, Oleta Adams, Magnus Tingsek, Lori Lieberman, Wouter Hamel en Kris Berry. Zijn debuutalbum Loose Fit verschijnt in 2011.

In bezetting van

Pete Philly & Perquisite   achtergrondzang, toetsinstrumenten

1982 - 2009

Ruben Hein (Nijmegen, 8 juni 1982) groeit op in het dorp Bemmel en brengt zijn middelbare schooltijd door op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Op jonge leeftijd luistert hij graag naar artiesten als The Beach Boys, The Beatles, Ray Charles en Miles Davis. Hij studeert jazzpiano aan het Conservatorium in Amsterdam. Tijdens zijn studie ontdekt Hein zijn zangtalent. Hij doet in 2007 mee aan het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en behaalt de tweede plaats. Hij levert bijdragen op het album Waiting To Be Told (2007) van zangeres Renske Taminiau. Via jazzdrummer Joost Patočka komt hij in contact met Benjamin Herman. De saxofonist nodigt hem uit voor een gastbijdrage op diens album Hypochristmastreefuzz (2008), een cd met composities van Misha Mengelberg. Hein is te horen in het nummer De Sprong O Romantiek Der Hazen. Herman introduceert Hein bij Pete Philly & Perquisite. Hij maakt deel uit van hun band als het duo in de zomer van 2008 op het festival Lowlands staat. De pianist doet ook mee in de jazzband van cabaretier Hans Teeuwen. In juni 2008 rondt hij zijn studie af.

Benjamin Herman Hans Teeuwen Misha Mengelberg Pete Philly & Perquisite

2010 - 2011

In de zomer van 2010 tekent Ruben Hein een contract bij het jazzlabel Blue Note. Hij neemt samen met producers Stefan Kruger (Zuco 103) en Fons Merkies zijn debuutalbum Loose Fit op. Kruger is tevens Heins mentor en Merkies zangcoach en verantwoordelijk voor het geluid op de plaat en de arrangementen. De backing tracks worden vastgelegd in de GULA studio's in het Zweedse Malmö. Loose Fit bevat bijdragen van gitarist Paul Willemsen, tekstschrijfster Nienke Gaastra (Martinez Move), zanger Stan Vreeken (Along Came Stan) en de Amerikaanse zangeres Liset Alea. Op de cd vermengt de pianist/zanger jazz met soulinvloeden. De cd verschijnt op 29 oktober 2010. In mei 2011 ontmoet Hein een van zijn grote inspiratoren Bill Withers, allereerst in de uitzending van 24 mei 2011 van het televisieprogramma De Wereld Draait Door waar hij onder meer met Trijntje Oosterhuis het nummer Lean On Me uitvoert. Aanleiding is een avond in een uitverkocht Carré op 28 mei 2011 ter viering van Withers' 40-jarige muziekcarrière. In Carré brengt Ruben Hein ten overstaan van de soulzanger de nummers Ain't No Sunshine en Let Me In Your Life ten gehore. Op 12 oktober staat hij op dezelfde plek met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley en de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah. Een registratie van dit concert verschijnt op de cd Ruben Hein Live. De Loose Fit Clubtour gaat 27 oktober van start in Tivoli, Utrecht. In december treedt hij met de Amerikaanse zangeres Oleta Adams en het Koninklijk Concertgebouw Orkest op in het Concertgebouw te Amsterdam. Hein wordt in 2011 genomineerd voor twee 3FM Awards, in de categorieën Beste Zanger en Beste Nieuwkomer. Ook krijgt hij een nominatie voor de Edison Publieksprijs.

Martinez Move Metropole Orkest Trijntje Oosterhuis Zuco 103

2012

Op het instrumentale minialbum Revisited speelt Hein onder meer vrije, instrumentale interpretaties van enkele nummers van Loose Fit, begeleid door drummer Joost Patočka en bassist Ernst Glerum. Hij wint dit jaar een Radio 6 Award in de categorie Beste Soul en wordt opnieuw genomineerd voor een Edison, ditmaal in de categorie Jazz Vocaal voor het album Ruben Hein Live. De muzikant schrijft nieuw songmateriaal, onder meer in Los Angeles in samenwerking met Lori Liebermann, in Londen met Paul Aiden en in Malmö met Magnus Tingsek, en neemt zijn volgende plaat op in de Amsterdamse Electric Monkey Studios onder productionele leiding van gitarist Paul Willemsen.

Ernst Glerum

2013

Samen met Wouter Hamel en Kris Berry is Ruben Hein gastvocalist tijdens optredens van het Amsterdam Sinfonietta in het kader van Breder Dan Klassiek, onder meer in het Concertgebouw van Amsterdam. Het album Hopscotch verschijnt op 29 maart. Overige muzikanten op het album zijn gitarist Jesse van Ruller (o.a. Benjamin Herman Kwartet), bassist Hugo den Oudsten (o.a. Wicked Jazz Sounds, Shirma Rouse) en drummer Bram Hakkens (o.a. Kane, The Kyteman Orchestra, Anne Soldaat). Hopscotch bevat minder jazz dan het debuutalbum, maar wel veel soul en funk, zowel geïnspireerd door Bill Withers als het album Graceland van Paul Simon uit 1986. Zang, gitaar en groove staan in het totaalgeluid voorop. Linda de Mol start in de laatste week van juni op RTL 4 haar talkshow Linda's Zomerweek. Ruben Hein vertolkt in elke uitzending favoriete liedjes van de gasten. De zanger wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar genomineerd voor de Radio 6 Soul & Jazz Awards in de categorie Beste Artiest Man. De nominatie wordt op 3 oktober opnieuw verzilverd tijdens een rechtstreekse uitzending van Radio 6 vanuit de Westerunie te Amsterdam. Ruben Hein wint op 21 november tijdens het Edison Gala in Eindhoven de Edison Jazz/World Publieksprijs. Hij speelt piano op Follow, de eerste single van singer-songwriter Celine Cairo.

Celine Cairo Jesse van Ruller Kris Berry Linda de Mol Wouter Hamel

2014

In augustus is Ruben Hein opnieuw de vaste muzikale gast in het programma Linda's Zomerweek van RTL4. In dezelfde maand verschijnt zijn EP Dressed Up. Hierop staan naast drie eigen composities, vijf covers die hij in het tv-programma ten gehore heeft gebracht.

2016

Met Leo Blokhuis en Ricky Koole is Hein te zien in een muzikale theatervoorstelling over New Orleans. Ze maken samen met Ocobar, Roel Spanjers en de blazers van K.O. Brass een tournee langs de Nederlandse theaters.

Ocobar Ricky Koole Roel Spanjers

Discografie Ruben Hein

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ruben Hein

Audio/Video Ruben Hein

Video Ruben Hein

Ruben Hein - Fool By Morn...
Ruben Hein - Fool By Morning
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ruben Hein - Fool By Morning

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer