Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUDOLF JANSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Vrienden van het Lied

Periode

19-01-1940 - heden

Genre

klassiek, piano

Rudolf Jansen

Pianist Rudolf Jansen maakt meer dan honderd grammofoon- en cd-opnamen met liederen en kamermuziek, waarvan er enkele met een Edison worden bekroond. Hij geeft geregeld masterclasses over de hele wereld en concerteert regelmatig met vooraanstaande zangers. Vooral zijn samenwerking met de sopraan Elly Ameling mag niet onvermeld blijven. Als docent ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

1961   Irene Maessen
1967   Ruud van der Meer
1970   Han de Vries
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rudolf Jansen

Pianist Rudolf Jansen maakt meer dan honderd grammofoon- en cd-opnamen met liederen en kamermuziek, waarvan er enkele met een Edison worden bekroond. Hij geeft geregeld masterclasses over de hele wereld en concerteert regelmatig met vooraanstaande zangers. Vooral zijn samenwerking met de sopraan Elly Ameling mag niet onvermeld blijven. Als docent is Jansen werkzaam aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft hij een Lehrauftrag aan de Hochschule für Musik te Augsburg.

1940 - 1964

Rudolf Jansen wordt op 19 januari 1940 geboren in Arnhem. Hij studeert piano aan het Amsterdams Conservatorium bij Nelly Wagenaar en orgel bij zijn vader Simon C. Jansen. Daarnaast studeert hij klavecimbel bij Gustav Leonhardt. Voor de studies piano en orgel ontvangt hij de Prix d'Excellence. Na het afstuderen bij de pianist en dirigent Felix de Nobel vervolgt hij diens lessen in begeleiden en behaalt zodoende de Aantekening Begeleiden.

Gustav Leonhardt

1965

Rudolf Jansen wint de Toonkunst Jubileumprijs.

1966

Jansen wint de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw.

1992

De cd met werken van Franz Liszt en Joseph Rheinberger, uitgevoerd door de bariton Dietrich Fischer-Dieskau, het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Uwe Gronostay met Jansen aan de piano, krijgt de Deutsche Schallplattenpreis.

Nederlands Kamerkoor

1993

Samen met onder andere zijn echtgenote, de Duitse mezzosopraan Christa Pfeiler, voltooit Rudolf Jansen een project waarbij alle liederen van Edvard Grieg op zeven cd's zijn opgenomen.

1996

Wederom de voltooiing van een groot project: alle liederen van Alphons Diepenbrock worden opgenomen. Onder de zangers bevinden zich Christa Pfeiler en de bas Robert Holl. Ook dit jaar ontvangt Rudolf Jansen een uitnodiging om een masterclass te geven aan de Juilliard School of Music in New York.

Robert Holl

1999

In het voorjaar verschijnt een cassette met acht cd's waarop de complete liederen met pianobegeleiding van Richard Strauss staan. Naast Rudolf Jansen werken de sopraan Juliane Banse en de bariton Andreas Schmidt aan deze uitgave mee.

2014

Na jarenlang docent te zijn geweest aan het Amsterdams Conservatorium en aan de Musikhochschule van Nürnberg/Augsburg is de voornaamste bezigheid van Jansen, naast het geven van masterclasses, het begeleiden van zangers waaronder Robert Holl, Christianne Stotijn, Thomas Oliemans, Irene Maessen, Margriet van Reisen en zijn echtgenote Christa Pfeiler.

Christianne Stotijn Irene Maessen Margriet van Reisen Thomas Oliemans

Discografie Rudolf Jansen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rudolf Jansen

Audio/Video Rudolf Jansen

Video Rudolf Jansen

Johannes Brahms: Von ewig...
Johannes Brahms: Von ewiger Liebe (Christa Pfeiler, mezzo-soprano & Rudolf Jansen, piano)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Johannes Brahms: Von ewiger Liebe (Christa Pfeiler, mezzo-soprano & Rudolf Jansen, piano)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer