Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUMBATA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rumbatá in 2004

Periode

1990 - heden

Genre

salsa

Rumbatá

Amsterdams latin-orkest, bestaande uit in nederland gevestigde musici afkomstig uit Colombia, Cuba, Urugay, Puerto Rico, de VS, Duitsland, Israël en Nederland. Rumbata staat bekend om hun originele benadering van salsa, de frisheid van het repertoire en de melange van jazzy blazersarrangementen en hevig swingende ritmesectie. Rumbata speelt moderne salsa in ...
Volledige biografie...

Bezetting

David Rothschild   trombone
Joe Rivera   trompet
Jaime Rodríguez   percussie
Jens Kerkhoff   percussie
Gerrit Jan Binkhorst   fluit, saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Rudy Albano   saxofoon
Gerardo Rosales   percussie
Gery Canizalez   zang
Miguel Montenegro   basgitaar, contrabas, zang
Leslie López   contrabas
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1996   Gerardo Rosales
1998   Bayuba Cante
2002   Beatriz Aguiar Band
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rumbatá

Amsterdams latin-orkest, bestaande uit in nederland gevestigde musici afkomstig uit Colombia, Cuba, Urugay, Puerto Rico, de VS, Duitsland, Israël en Nederland. Rumbata staat bekend om hun originele benadering van salsa, de frisheid van het repertoire en de melange van jazzy blazersarrangementen en hevig swingende ritmesectie. Rumbata speelt moderne salsa in de vorm van zelf geschreven stukken.

1990

Rumbatá wordt opgericht naar aanleiding van het eindexamen van Jaime Rodriguez aan het Rotterdams Conservatorium. Voor deze gelegenheid is een ad-hoc salsa-orkest samengesteld dat een programma brengt van arrangementen en composities geschreven door Jaime. N.a.v. het succes van dit concert richt Jaime Rodriguez samen met zijn vriend, gitarist en componist Marco Antonio Sanchez, de band Rumbatá op.

1993

De debuut-CD Canto Al Caribe wordt uitgebracht, waardoor de groep een grote bekendheid krijgt in de latin scene. Het nummer Tengo la Piel Cansada de la Tarde bereikt de achtste plaats in de Top 20 van de Colombiaanse radiozender Cali Farallones Stereo. Dit zelfde nummer eindgt op nr. 75 van de top 100 van 1993, ook samengesteld door Farallones Stereo. In december bereikt het nummer Negra Si de vijftiende plaats in de Miami Top 20 van de radiozender WDNA.

1994

In februari behaalt Bongocero Vacilon de achtste plaats in dezelfde Top 20 in Miami, gevolgd door Canto Al Caribe dat in de salsa top 20 in Miami binnenkomt.

1995

In het voorjaar van 1995 krijgt Canto Al Caribe op de Spaanse radio Cadena Dial een 'rode notering', wat inhoudt dat het nummer dagelijks drie keer airplay krijgt gedurende een periode van acht weken.

1996

Mano Dura, het openingsnummer van de tweede CD Encuentros, is begin 1996 op verschillende hitlijsten in Colombia te horen. Eind 1996 krijgt Rumbata de eervolle uitnodiging om het grootste salsa-festival ter wereld Feria De Cali in Colombia te openen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Europese band voor dit salsa-festival wordt uitgenodigd. Het resultaat is een overenthousiast publiek van 30.000 salsa-liefhebbers, een live-uitzending op de nationale Colombiaanse tv, talloze radio-interviews en lovende kritieken in de pers.

1997

De CD Encuentros wordt in januari door de Colombiaanse platenmaatschappij Fonocaribe in Colombia op de markt gebracht. Het nummer Latino van de gelijknamige CD dringt tot de Colombiaanse hitlijsten door. De band treedt op in het Nederlandse theatercircuit.

1998

Naast een aantal theateroptredens speelt Rumbatá in het NCRV-programma Volgspot-live op radio 2.

1999

De band speelt op het Festival Bahia Das Gatas op de Kaapverdische Eilanden.

2000

Het tienjarig bestaan wordt gevierd met het theaterprogramma en de cd Cuatro Estaciones De América Latina een suite geschreven door vier Latijns-Amerikaanse musici: Patricio Wang uit CHili, Juan Dobal uit Argentinië, José Luis Lopretti uit Urugay en Jaime Rodriguez uit Colombia.

2001

Rumbatá ontvangt structurele subsidie van het ministerie van OC&W. De band brengt de cd Patria y Bandera uit met als gastzanger de Cubaanse ster Issac Delgado. Het jubileumprogramma Cuatro Estaciones de América Latina gaat in de Nederlandse theaters in reprise tot en met 2002. De muziek uit het programma verschijnt op cd. Beide platen worden lovend ontvangen in de muziekpers. Rumbatá speelt op uitnodiging van het Nationale Instituut voor Cubaanse Muziek op het Benny Moré festival in Havanna en Santa Isabel de las Lajas op Cuba.

2003

Voor het programma Rumbatá Big Band Goes Colombia, dat in de zomer van start gaat, wordt Rumbtá uitgebreid tot een big band van 21 muzikanten. Zangeres Beatriz treedt ook op met haar eigen Beatriz Aguiar Band.

Beatriz Aguiar Band

2004

Rumbatá in 2004 In februari verschijnt de muziek van Rumbatá Big Band Goes Colombia op cd.

2005 - 2006

De Rumbatá Big Band speelt op diverse podia in Nederland, zoals het Bimhuis (o.a. tijdens de Dutch Jazz Meeting), het Chassé Theater in Den Bosch, tijdens de opening van De Philharmonie in Haarlem en de Dr. Anton Philips Zaal in Den Haag. In september 2006 gaat het orkest op tournee door Colombia voor o.a. optredens tijdens Festival de Jazz y Músicas de Mundo, Festival JazzManizales en het BarranquiJazz Festival. Daarnaast verzorgen de muzikanten in Colombia ook een masterclass en workshops.

2007

De Rumbatá Big Band speelt op 12 mei tijdens het MeerJazz Festival in Hoofddorp. Rumbatá is een van de acts tijdens het door rapper Ali B samengestelde concert Petje Af, op 15 juni tijdens het Festival Mundial in Tilburg. Het concert staat in het teken van de Plan-campagne 'Stop geweld tegen kinderen wereldwijd'.

Ali B

Discografie Rumbatá

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rumbatá

Audio/Video Rumbatá

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer