Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUTGER KROESE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1981 - heden

Genre

producer, producers, R&B

Pseudoniemen

Rutger 'Rutti' Kroese

Rutger Kroese

Rutger 'Rutti' Kroese runt in de binnenstad van Amsterdam zijn eigen Cruise Control studio, waar hij produkties verzorgde voor onder meer Dignity, Nasty en Sat-R-Day.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Genoemd in de biografie van

1981   Steve Rachmad
1998   Dignity
2002   Edsilia Rombley

Biografie Rutger Kroese

Rutger 'Rutti' Kroese runt in de binnenstad van Amsterdam zijn eigen Cruise Control studio, waar hij produkties verzorgde voor onder meer Dignity, Nasty en Sat-R-Day.

1981 - 1990

Kroese stuurt in 1981 een zelfgemaakte mix naar het radioprogramma Soul Show van Ferry Maat. Tot zijn eigen verbazing wordt de mix uitgezonden, waarna verschillende platenmaatschappijen geïnteresseerd raken in zijn mixkunsten. Hij maakt 12"-mixen voor onder meer Mai Tai, Richenel, Time Bandits en Tony Scott. Later gaat Kroese zelf produceren in de Bullet Sound Studio van Willem van Kooten.

Mai Tai Richenel Time Bandits Tony Scott Willem van Kooten

1991 - 1997

Kroese begint in Amsterdam zijn eigen studio: Cruise Control. De band KéShaw is één van de eerste produkties van Cruise Control. In 1996 is Kroese verantwoordelijk voor de produktie van het album No Sweat, een initiatief van het Nationaal Pop Instituut (dan nog SPN) met als doel het onder de aandacht brengen van nieuw R&B-talent in Nederland. Ook de band Dignity uit Lelystad neemt met Kroese twee nummers op voor het album. Het nummer Talk To Me, geschreven door Kroese, wordt in 1997 op single uitgebracht. Later dat jaar tekent Dignity bij Virgin en gaan ze met Kroese de studio in voor een volledig album. Kroese heeft inmiddels een andere talentvolle band ontdekt: Sat-R-Day. Alhoewel het nog even duurt voordat de band begint aan eigen opnames bewijzen de bandleden onderling goede producers en songschrijvers te zijn. Vooral bandlid Mitchell Kroon staat Kroese vaak bij in zijn productiewerk.

Dignity KéShaw Sat-R-Day

1998 - 2000

Binnen korte tijd is het R&B-genre mateloos populair geworden in Nederland, in navolging tot Amerika. Kroese zit er dan al jaren bovenop en heeft dan ook een ruime voorsprong op andere producers. Na het succes van Dignity volgen produkties voor onder andere Nasty, Re-play en uiteindelijk ook Sat-R-Day. Een Cruise Control-produktie lijkt inmiddels een garantie te zijn voor succes, Kroese wordt dan ook gezien als dé R&B-producer in Nederland.

Dignity Re-play Sat-R-Day

Discografie Rutger Kroese

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rutger Kroese

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer