Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUTH JACOTT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

02-09-1960 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, R&B, songfestival, zang

Online

Officiële website

Ruth Jacott

Zangeres Ruth Jacott heeft in de jaren negentig hitsucces met een Nederlandstalig repertoire van R&B, soul en pop. In 2007 oogst ze veel waardering als Billie Holiday in de gelijknamige musical.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Remco van der Sluis   drums
Xander Buvelot   basgitaar
Glenn Gaddum sr.   dirigent, piano
Sherwin Kirindongo   achtergrondzang, percussie
Konstantin Klashtorni   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1953   Forrest
1960   Skymasters
1972   Robby Alberga
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

5-2-24, AFAS Circustheater, Scheveningen

Biografie Ruth Jacott

Zangeres Ruth Jacott heeft in de jaren negentig hitsucces met een Nederlandstalig repertoire van R&B, soul en pop. In 2007 oogst ze veel waardering als Billie Holiday in de gelijknamige musical.

In bezetting van

Metropole Orkest   zang
Skymasters   zang
The Vips   zang
VARA-Dansorkest   zang

1968 - 1985

Op negenjarige leeftijd verhuist Ruth Jacott (2 september 1960) met haar familie van haar geboortestad Paramaribo naar Nederland. Al van jongs af aan droomt ze van de showbiz en een carrière als zangeres. Wanneer haar oom Robert Stanley, die in The Vips zingt, de veertienjarige Ruth onverwachts het podium optrekt, lijkt de verwezenlijking van haar meisjesdroom te zijn begonnen. Op haar zeventiende doet ze mee aan een talentenjacht die ze niet wint, maar waar ze wel veel aanbiedingen aan overhoudt. Ze meldt zich aan bij het Hilversumse conservatorium maar al gauw blijkt dat een serieuze studie niet te combineren valt met haar vele sessiewerk in de avonduren. Ze zet haar studie opzij en besluit zich te werpen op haar loopbaan als zangeres die begint bij The Vips en orkesten als The Skymasters, het VARA-Dansorkest en het Metropole Orkest.

Metropole Orkest Skymasters The Vips

1986 - 1989

Met zangeressen Lisa Boray en Mariëlle Tromp wint Jacott in 1986 het Knokke Festival in België. Deze springplank bezorgt haar veel werk in de musicalwereld: ze vervult prominente rollen in de Nederlandse produkties Cats (in de rol van Grisabella) en A Night At The Cotton Club (1989). Met de Duitstalige versies van deze produkties speelt ze ook in Duitsland en Zwitserland. Ruth Jacott ontvangt de Zilveren Harp.

Lisa Boray Mariëlle Tromp

1990

Met Hans Vermeulen zingt ze het duet Tegyo Makandra. De single wordt uitgebracht ter herdenking aan de slachtoffers van de vliegramp in Paramaribo.

Hans Vermeulen

1992

Naar aanleiding van de Bijlmerramp wordt Tegyo Makandra opnieuw uitgebracht en haalt de single alsnog de hitlijsten.

1993

Ruth Jacott zingt op 26 maart in de Escape tijdens het Nationaal Songfestival 1993. Ze wordt afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival in Ierland en haalt de zesde plaats met het lied Vrede. Dit succes doet haar definitief kiezen voor Nederlandstalig repertoire, dat te horen is op haar debuutalbum Ruth Jacott. De plaat laat een gedreven zangeres horen die Amerikaanse soul en disco brengt met een grote dosis Hollandse nuchterheid. In juli scoort Jacott een top 5 hit met Blijf Bij Mij in duet met Paul de Leeuw.

Paul de Leeuw

1994

In het voorjaar verschijnt het sterke album Hou Me Vast, geproduceerd door Fluitsma & Van Tijn en goed voor dubbelplatina. Ook verleent haar levenspartner en zanger/arrangeur Humphrey Campbell zijn medewerking aan het produkt. Onder collega-artiesten geniet de zangeres inmiddels ook over veel waardering: ze werkt mee aan albums van o.a. Gerard Joling, René Froger, Oscar Harris en Demis Roussos. Luisteraars van Radio 3FM mogen meeschrijven aan de tekst van het nummer Buseruka (lied voor Rwanda). De opbrengst van deze single gaat naar projecten voor Rwanda van Unicef en Novib.

Fluitsma & Van Tijn Gerard Joling Humphrey Campbell Oscar Harris René Froger

1995

Haar derde album Geheimen verschijnt, een in artistiek opzicht enigzins tegenvallend album dat desalniettemin met goud wordt bekroond. Op de single Ik Ga Door wordt ze bijgestaan door Lucien Wiiteveen, oftewel rapper Miker G. Daarna trekt de zangeres met haar achtkoppige band langs de Nederlandse theaters met een perfect verzorgde show. Door haar intensieve werkschema raakt Ruth echter oververmoeid en raakt haar stem overbelast.

MC Miker G

1997

In februari wordt de zangeres onderscheiden met de Gouden Harp wegens bijzondere verdiensten voor de Nederlandse muziek. In april verschijnt het album Hartslag dat na veel televisie-aandacht de albumlijst op de tweede plaats binnenstormt en binnen drie maanden de platina-status bereikt. Het album bevat een mengeling van moderne R&B, soul en pop en illustreert dat de Nederlandse amusementsmuziek, waarvan Jacott met Marco Borsato de belangrijkste exponent is, volwassen is geworden. In de zomer sluit Jacott haar tournee af langs vijftig uitverkochte Nederlandse theaters.

1998

Het compilatie-album Altijd Dichtbij verschijnt met daarop een dwarsdoorsnede van vijf jaar hits.

1999

De Duitse tak van Ariola vraagt Jacott een Duitse versie te maken van het album Vals Verlangen. Met behulp van producer Humphrey Campbell slaat Jacott op haar vijfde cd Vals Verlangen een nieuwe weg in. Geen drumcomputers en andere technische snufjes, maar alleen 'echte' instrumenten. Vals Verlangen behaalt een zesde plaats in de albumlijsten. Paskal Jakobsen van Bløf schrijft samen met Jo Lemaire en Winfried Kicken het nummer Leun Op Mij voor Ruth Jacott. Jacott zingt het titelnummer van de Nederlandse familiefilm Kruimeltje.

2000

Na jarenlang aarzelen ondergaat Ruth een operatie aan haar stembanden. Deze pakt goed uit en na een periode van gedwongen rust gaat ze in maart weer de theaters in. De single Waar Ben Je Nou? verschijnt nog voor de zomer. Het album Vals Verlangen ontvangt goud voor 75.000 verkochte exemplaren. 29 oktober staat Ruth Jacott in Carré voor een eenmalig concert dat wordt opgenomen door RTL4 en waarvan ook een registratie op dubbelcd verschijnt.

2002

Het album Tastbaar bevat dertien nummers (waaronder de single Onderhuids) die zijn geproduceerd door Humphrey Campbell en het duo Fluitsma & Van Tijn.

Fluitsma & Van Tijn Humphrey Campbell

2004

Op 19 april ligt de single Nu Het Over Is in de winkel. Het titelnummer is een duet met Mark Dakriet (ex-Re-Play).

Mark Dakriet Re-play

2005

In maart verschijnt de DVD Tastbaar met daarop een registratie van een semi-akoestisch concert in december 2004 in 't Zaantheater te Zaandam. De regie is in handen van Barrie Stevens en Paul van Ewijk. Ruth Jacott vertrekt in oktober naar Miami voor de opname van haar volgende album. De cd wordt geproduceerd door Marty Cintron van de band No Mercy. De Spaanse en Nederlandstalige liedjes op de plaat vormen de basis voor haar nieuwe theatertour A Touch Of Latin waarmee de zangeres vanaf 9 december in de theaters te zien is. Het decor in het theater heeft de sfeer van een straatje in het oude Cuba.

2006 - 2007

In september 2006 wordt bekend dat de zangeres eind 2007 de hoofdrol vertolkt in een musical over het leven van Billie Holiday, geschreven door Pieter van de Waterbeemd. De regie is in handen van Peter de Baan en de overige rollen worden vertolkt door onder anderen Edwin Jonker, Samora Bergtop en Casper Gimbrère. De première is op 17 december 2007 in de Leidse Schouwburg.

2008

Billie Holiday is zowel bij critici als bij het publiek een succes en is daarom een maand langer te zien. De extra reeks voorstellingen begint op 17 april. De laatste show is op 17 mei in Carré. Voor haar rol ontvangt Jacott op 2 juni, tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2008, de award voor Beste Vrouwelijk Hoofdrol in een Kleine Musical. De jury noemt de zangeres 'sensationeel goed, stemtechnisch fenomenaal, formidabel qua inlevingsvermogen en hartverscheurend in de angst en vertwijfeling, als ze in wanhoop de strot uit haar lijf zingt'. Voor het eerst in haar carrière geeft Ruth Jacott tijdens de decembermaanden kerstshows. Op het programma in Amsterdam (Carré), Haarlem, Zaandam en Bussum staan evergreens uit het internationale kerstrepertoire waarvan de meeste liedjes in het Nederlands worden gezongen, begeleid door een zeskoppige band en een koor van negen stemmen.

2009

In het verlengde van de theatertournee A Touch Of Latin verschijnt in april het dubbelalbum Passie. Op de eerste cd zingt Ruth Jacott Latijns-Amerikaanse nummers met Nederlandstalige teksten, geschreven door onder anderen Cees Stolk, Bram Koning, Tony Neef en Coot van Doesburgh. Op de tweede schijf staan van enkele liedjes de Spaanstalige versies. Op Passie staan bijdragen van onder meer muzikanten van de Miami Sound Machine, de oude begeleidingsband van Gloria Estefan. Jammer Maar Helaas is de eerste single van het album.

Tony Neef

2010

Uit de musical Billie Holiday komt het album A Tribute To Billie Holiday voort, opgenomen met het Metropole Orkest onder leiding van de Amerikaanse dirigent Michael Abene.

2011

De belangstelling voor de 67 shows tellende theatervoorstelling Simply The Best is zo groot, dat producent V&V Entertainment begin juni twee extra voorstellingen aan de speellijst toevoegt, een in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam en een in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Het programma bestaat uit liedjes van Jacotts muzikale heldinnen uit de soul en jazz, zoals Tina Turner, Billie Holiday, Diana Ross en Beyoncé. De anekdotes en herinneringen zijn geschreven door Frank Houtappels, de regie is van musicalregisseur en choreograaf Martin Michel. Toetsenist Glenn Daddum sr. is net als bij de vorige show de bandleider. De single Uit Het Oog, Niet Uit Mijn Hart (oktober), geschreven door Tjeerd Oosterhuis en Jochem Fluitsma, is een duet met Edsilia Rombley. Voor haar cd A Tribute To Billie Holiday krijgt de zangeres op 16 november in het Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven de Edison Jazzism Publieksprijs. De prijs is een initiatief van de Edison Stichting en het blad Jazzism Magazine.

Edsilia Rombley Glenn Gaddum sr.

2012 - 2013

De tournee van A Lady On Stage gaat in oktober 2012 niet door vanwege een voetbreuk die de zangeres een maand eerder oploopt tijdens een repetitie. De première wordt verplaatst naar 14 januari 2013. Tijdens het theaterprogramma neemt Ruth Jacott het publiek mee langs de bijzondere momenten die haar leven als soloartiest tot nu toe heeft gekend. Ze wordt begeleid door een ensemble onder leiding van pianist Glenn Gaddum sr. dat bestaat uit Jasper Westerhof (toetsen, achtergrondzang), Remco van der Sluis (drums), Sherwin Kirindongo (percussie, achtergrondzang), Xander Buvelot (bas), Tjeerd van Zanen (gitaar, achtergrondzang), Joe Riviera (trompet) en Konstantin Klashtorni (saxofoon). Het script is van Frank Houtappels en de regie in handen van Martin Michel. De verlenging van de theatertournee A Lady On Stage gaat niet door vanwege een schouderoperatie die Ruth Jacott moet ondergaan. De revalidatieperiode neemt zes tot negen maanden in beslag.

Tjeerd van Zanen

2016

In het programma 'Ali B op volle toeren' wordt Ruth Jacott gekoppeld aan rapper I Am Aisha. Ze maakt een ballade op basis van Aisha's hit 'Zulke dingen doe je'.

I Am Aisha

Discografie Ruth Jacott

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ruth Jacott

Video Ruth Jacott

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
BN'ers voor BNN ~ Hij gaa...
BN'ers voor BNN ~ Hij gaat voor C
Ruth Jacott presenteert A...
Ruth Jacott presenteert A Lady on Stage
EPK beelden Ruth Jacott -...
EPK beelden Ruth Jacott - Simply the Best
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
BN'ers voor BNN ~ Hij gaat voor C

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer