Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SFEQ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

SFeQ

Periode

1989 - heden

Genre

jazz, jazzdance

Online

Officiële website

SFeQ

Crossoverband, die jazz en funk op frisse manier combineert.
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Bergman   basgitaar
Maarten Ornstein   klarinet
Bart Suèr   saxofoon
Eric Hoeke   drums

Overige muzikanten

DJ Git Hyper   draaitafels, sampler
Stefan Kruger   drums

Genoemd in de biografie van

1988   Waarschuwing Voor De Scheepvaart
1989   Bart Suèr
1989   Def Rhymz
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie SFeQ

Crossoverband, die jazz en funk op frisse manier combineert.

1989

De band SFeQ wordt opgericht in oktober, op de dag dat San Francisco wordt getroffen door de grote aardbeving. Het repetoire is een mengeling tussen jazz, funk, hiphop en geimproviseerde muziek. De meeste bandleden hebben een conservatorium-achtergrond. DJ Git Hyper tourt van 1989 tot 1992 naast SFeQ ook samen met rapper Def Rhymz onder de naam Supersonic Cru door het land.

Def Rhymz Supersonic Cru

1991

SFeQ De groep wint de eerste prijs op het prestigieuze Middelsee Jazztreffen. Aan deze prijs is een optreden op het North Sea Jazz Festival verbonden

1992

Begin juni verschijnt het debuutalbum Rumble.

1993

Het tweede album, Low Impact, High Energy, komt uit.

1994

SFeQ Met een studiebeurs van het Ministerie van Cultuur verblijft de groep enige tijd in de Verenigde Staten. In New York treedt de groep met succes op in de Knitting Factory. De groep staat op het Noorderslag Festival.

1995

In juni verschijnt het album SFeQ Plays Nunk Pays. Kruger dubbelt in de jazzformatie Martinez Move.

Martinez Move

1996

De groep staat op het North Sea Jazz Festival. Gitarist Jesse van Ruller speelt mee tijdens het optreden. Op het dit jaar door SFeQ, Vincent Kruger en Peter Brandjes opgerichte label Dox brengt Git Hyper een solo-plaat uit met daarop triphop en jungle. Het album, Zimmerman Produced By DJ Git Hyper, krijgt lovende recensies in de pers.

DJ Git Hyper

1997

In oktober speelt de groep, onder de noemer SFeQ Plays Zimmerman, op de Jazz Marathon in Groningen. In dezelfde maand verschijnt het album United Vol. 1. De groep toert in het najaar uitgebreid langs diverse podia in de lage landen. SfeQ doet mee aan de Heineken Crossover Awards.

1998

Halverweg april verschijnt de plaat United Volume II. De groep staat wederom op het North Sea Jazz Festival. DJ Git Hyper brengt z'n tweede solo-plaat uit.

DJ Git Hyper

1999

SFeQ viert het tienjarig jubileum met een nieuwe cd (SFeQ 3000) en een tournee die 7 oktober start tijdens het Crossing Border festival in Den Haag. Speciale gast tijdens de tournee is de Indiase percussionist Manik Munde die de Pakhawaj bespeelt. Kruger speelt ook in de band Zuco 103.

Zuco 103

2000

Samen met Michael Engelaar is Zimmerman eigenaar van het Rotterdamse Demonfuzz, een speciaalzaak waar obscure platen te koop zijn met breaks en ander sample-materiaal voor DJ's en muzikanten. Zimmerman verlaat SFeQ. Erik Hoeke vervangt drummer Kruger zodat die zich volledig op Zuco 103 kan storten. Door de inbreng van Hoeke wordt de muziek meer dansgericht. De eerste showcase met de nieuwe formatie is op 16 december in het BIM-huis. Samen met tekstschrijver Gillis Biesheuvel is Maarten Ornstein verantwoordelijk voor de door Orkater en 't Barre Land geproduceerde voorstelling Entertainment.

DJ Git Hyper Orkater

2001

Onder de naam SFeQ 3000 verzorgt SFeQ op 6 april tijdens het 17e Festival van de Fantastische Film in Paradiso de begeleiding bij de film 2001 : A Space Odyssey van Stanley Kubrick.

2002

In augustus speelt SFEQ samen met de Amerikaanse soulzangeres Carleen Anderson tijdens het festival Haarlem Jazzstad.

2004

Drummer Eric Hoeke speelt ook in How2Be en The Vito Brothers.

How2Be Vitobrothers

Discografie SFeQ

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's SFeQ

Audio/Video SFeQ

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer