Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SABRINA STARKE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sabrina Starke

Periode

09-08-1979 - heden

Genre

singer-songwriter, soul, zang

Online

Officiële website

Sabrina Starke

Sabrina Starke is een Rotterdamse singer-songwriter. Geïnspireerd door Billie Holiday, Etta James, James Brown, Ruthie Foster, Randy Crawford en Tracy Chapman maakt ze liedjes met invloeden uit de soul, jazz en hiphop.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Gabriel Smith   achtergrondzang
Mark Pattiapon   toetsinstrumenten
Clemens Blacquière   gitaar
Manouchka Donge   achtergrondzang
Robert Pronk   basgitaar, componist
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2004   Dina Medina
2007   Giovanca
2011   Bløf
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sabrina Starke

Sabrina Starke is een Rotterdamse singer-songwriter. Geïnspireerd door Billie Holiday, Etta James, James Brown, Ruthie Foster, Randy Crawford en Tracy Chapman maakt ze liedjes met invloeden uit de soul, jazz en hiphop.

1979 - 2005

Sabrina Starke wordt op 9 augustus 1979 geboren in Paramaribo. Als ze zes maanden oud is verhuizen haar ouders naar Rotterdam. Vanaf haar twintigste werkt ze serieus aan haar muzikale carrière, eerst als zangeres in de r&b-groep Maintain en daarna vier jaar in de Rotterdamse reggaeband Equal. Starke volgt gitaarlessen en begint eigen repertoire te schrijven. In 2005 neemt ze ontslag als jongerenwerker om zich volledig te richten op een solocarrière als singer-songwriter.

2006

Sabrina Starke Op 21 mei wint de zangeres in een uitverkochte Oude Luxor te Rotterdam de Talent Night, een talentenjacht die is geïnspireerd door de Amateur Night At The Apollo in Harlem, New York. Starke vliegt vervolgens naar de Verenigde Staten en vertegenwoordigt Nederland tijdens de Amateur Night in het Apollo Theater. Ze doet ook mee aan de Grote Prijs van Nederland en wordt in de finale tweede in de categorie Singer/Songwriter.

2007 - 2008

Sabrina Starke Sabrina Starke levert twee bijdragen op The Mighty 8, een compilatie van het Nationaal Pop Instituut (1997-2007) in de serie Unsigned die begin 2007 uitkomt. Andere deelnemende zangeressen zijn Dinopha, Jav'lin, Neenah, Ntjamrosie, Giovanca, Senna en Sage. Starke volgt gitaarlessen en zanglessen op het conservatorium. Ze komt in contact met het producersduo Chris Kooreman en Edo Plasschaart dat onder de naam Beat Royalty opereert vanuit Los Angeles. Ze geeft hen de demo van het nummer Do For Love en dat leidt in de zomer van 2008 tot een verblijf van twee weken in de studio van het duo voor opnamen van het debuutalbum. De zangeres treedt in deze periode onder meer op tijdens de Uitmarkt, North Sea Jazz Around Town en Metropolis. In oktober 2008 verschijnt haar eerste soloalbum Yellow Brick Road. De meeste liedjes zijn geschreven samen met bassist Robert Pronk. De titel is ontleend aan de musicalfilm The Wiz (1978), de remake van The Wizard Of Oz met Diana Ross en Michael Jackson in de hoofdrol. Do For Love is de eerste single van het album. Starkes's optreden in De Wereld Draait Door is zo'n succes dat het Amerikaanse jazzlabel Blue Note een meerjarig contract aanbiedt.

Giovanca

2009

Het actualiteitenprogramma Nova besteedt in januari aandacht aan de doorbraak van de zangeres. In dezelfde maand staat ze op Noorderslag. Een maand later reist Sabrina Starke naar New York voor een aantal songwritersessies met producer en songwriter Billy Mann (o.a. Pink, Céline Dion, Carole King, Joss Stone en Mary J. Blige) en zijn team van Blue Note. Ze schrijft twee nieuwe nummers: Home Is You (samen met Pete Wallace en Lisa Green) en A Woman's Gonna Try (met Pete Wallace en Billy Mann). Beide nummers komen terecht op de Amerikaanse versie van Yellow Brick Road die op 5 juni uitkomt. Deze uitgave wordt op 29 mei voorafgegaan door de single A Woman's Gonna Try. Starke treedt onder meer op tijdens IJAZZ, Parkpop en North Sea Jazz. In november wint Sabrina Starke voor haar album Yellow Brick Road de derde Edison Jazzism Publieksprijs, een initiatief van de Edison Stichting en het tijdschrift Jazzism. De cd behaalt de gouden status.

2010

Starke neemt haar tweede album Bags & Suitcases (oktober) op in Florida met producer Pete Wallace (o.a. Pink, Michael Bolton, Herbie Hancock). De liedjes zijn meer folky dan op het debuut en vooral gericht op haar eigen gitaarspel. 'Inhoudelijk is het allemaal zeer doorwrocht, met een zeer indrukwekkende gelaagdheid' schrijft muziekblad Oor in november over de songteksten. Vanaf 14 oktober gaat de zangeres door het land met de theatertournee From The Root To The Soul, een muzikale show met een verhaal over haar liefde voor muziek en haar invloeden. 'Een reis die start bij mijn geboorte in Suriname en eindigt in het hier en nu.'

2011

Sabrina Starke staat 10 juli op North Sea Jazz. Haar begeleidingsband bestaat uit gitarist Clemens Blacquiere, toetsenist Mark Pattiapon, bassist Robert Pronk, drummer Gregory Pantophlet en achtergrondzangeressen Manouchka Dongen en Gabriel Smith. Meer Kan Het Niet Zijn is een single samen met Bløf. Sabrina Starke tekent bij 8Ball Music en werkt aan een studioalbum dat gepland staat voor het voorjaar van 2012.

Bløf

2012

Outside The Box Sabrina Starke is een van de solisten tijdens het 5 mei-concert op de Amsterdamse Amstel dat traditiegetrouw bijgewoond wordt door de koningin. Het concert wordt verzorgd door het Noord Nederlands Orkest, dat dit jaar 150 jaar bestaat. In de theatervoorstelling Nina Simone (A)live gaat Sabrina Starke samen met zes makers/performers (o.a. Hans Dagelet, DJ LOVESUPREME, Liesbeth Peroti en Alvin Lewis) op zoek naar het verhaal achter de muziek van de Amerikaanse zangeres Nina Simone. De voorstelling gaat 10 mei in première in een uitverkocht MC Theater te Amsterdam. Het derde album Outside The Box (juni), Starke’s eerste plaat voor 8ball Music, bevat onder meer de cover Don’t Let Me Be Misunderstood, naar aanleiding van Starke’s rol in de theatervoorstelling Nina Simon (A) Live, en de single This Time Around. Outside The Box is opnieuw een samenwerking met producer Pete Wallace. De muziek is nog steeds geworteld in soul, ditmaal aangevuld elementen uit hip hop. Ziggi Recado en B.A.N.G. leveren gastbijdragen. Naar aanleiding van de succesvolle voorstellingen in mei krijgt de voorstelling Nina Simone (A)live in de eerste helft van oktober een reprise.

Ziggi Recado

2013

De zangeres neemt met het Metropole Orkest onder leiding van dirigent, arrangeur en producer Vince Mendoza het album Lean On Me op. De plaat is een ode aan de Amerikaans soulzanger en componist Bill Withers en bevat hoogtepunten uit zijn oeuvre. Onder de internationale gasten gitarist Paul Jackson Jr. en Perri, de zanggroep die jarenlang Anita Baker heeft begeleid. Lean On Me wordt op 3 oktober bekroond met een Radio 6 Soul & Jazz Award voor het beste album van 2013.

Metropole Orkest

2014

De theatertour Lean On Me gaat in reprise in het voorjaar. In de zomer wint Sabrina Starke het televisieprogramma De Beste Zangers van Nederland.

2015

Op 25 september presenteert de zangeres haar nieuwe album in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Op 2 oktober gaat haar Dreamers Tour van start.

2018

Op haar nieuwe album Underneath The Surface neemt Starke de luisteraar mee in haar zoektocht naar de lagen van haar eigen identiteit. Met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw brengt ze een eerbetoon aan Nina Simone.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Discografie Sabrina Starke

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sabrina Starke

Audio/Video Sabrina Starke

Video Sabrina Starke

Sabrina Starke - A Woman'...
Sabrina Starke - A Woman's Gonna Try
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Sabrina Starke - A Woman's Gonna Try

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer