Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SANDER VAN HERK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1956 - heden

Genre

engineer, gitaar, producer, producers

Sander van Herk

Sander van Herk is gitarist in Het Goede Doel. Als de band uit elkaar valt, richt hij samen met Henk Temming StuStuStudio's in Loenen a/d Vecht op, waar hij werkt als producer en engineer. In 2001 geeft hij met Het Goede Doel nog twee optredens in de Heineken Music Hall ...
Volledige biografie...

Instrumenten

engineer, gitaar, producer

Genoemd in de biografie van

1992   Henk Temming
1995   De Kast
1999   Tony Neef
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sander van Herk

Sander van Herk is gitarist in Het Goede Doel. Als de band uit elkaar valt, richt hij samen met Henk Temming StuStuStudio's in Loenen a/d Vecht op, waar hij werkt als producer en engineer. In 2001 geeft hij met Het Goede Doel nog twee optredens in de Heineken Music Hall om te vieren dat de band tien jaar uit elkaar is.

In bezetting van

Henk Temming   gitaar, producer
Het Goede Doel   gitaar

1956

Sander van Herk wordt geboren op 3 januari 1956 in Basel, Zwitserland. Zijn vader kan in Zwitserland bij de spoorwegen werken en aangezien de woningsnood hoog is, besluit hij met zijn vrouw naar Zwitserland te verkassen waar hun zoon Sander wordt geboren.

1964

Het gezin Van Herk komt terug naar Nederland. Sander ontdekt in de kelder van hun huis de gitaar van zijn moeder en begint te spelen. Zijn moeder spoort hem aan les te nemen, maar Sander wil er na een paar weken al weer mee stoppen. Zijn moeder zegt dat hij moet doorzetten en zo krijgt hij uiteindelijk acht jaar lang klassiek gitaarles.

1970 - 1976

Op het atheneum speelt hij in de band Sigma, samen met zijn vrienden Jan van Ingen (bas) en Willem Meijer (drums). Het oefenhok is gevestigd op de zevende etage in een meelfabriek. In diverse bezettingen spelen ze eigen repertoire. Behalve op schoolfeesten treden ze zelden op.

1977 - 1979

Van Herk heeft even niet zo'n zin meer om te spelen in bands en volgt zijn andere passie: het ontwerpen en bouwen van apparatuur voor elektrische gitaren. Hij heeft een parttime baan als technicus aan het Instituut voor Sonologie. Henk Temming, met wie hij eerder samenspeelde, belt hem op om serieus werk te maken van een popband. Na wat personeelsbezettingen krijgt de groep, die later Het Goede Doel zal gaan heten, steeds meer vorm. Temming leert Henk Westbroek kennen die hij bij de groep introduceert. Het eerste optreden met Henk Temming en Henk Westbroek in de gelederen is op 13 mei 1978 in een Landhuis in Ameliswaard op een groot krakersfeest.

Henk Temming Henk Westbroek Het Goede Doel

1981

Met Het Goede Doel treedt hij steeds vaker op, maar de band is buiten Utrecht nog niet echt populair. Daar komt verandering is als de single In ´t Leven de tipparade haalt.

1982 - 1991

In september scoort hij met de band zijn eerste Top 40-hit met de single Gijzelaar. In december volgt de echte doorbraak met de single België en het gelijknamige album. De jaren die volgen behoort Het Goede Doel tot één van de populairste bands van Nederland.

1992 - 2000

In 1992 richt Van Herk met Henk Temming de StuStuStudio op. Later komt daar het manusje van alles Thijs de Melker (ex-de Raggende Manne) bij. Dit trio werkt aan verschillende producties. Samen met Temming schrijft Van Herk ook radiojingles. Van Herk componeertzelf muziek voor tv-commercials. In 1995 produceert hij het album Ik Mis Je van De Kast. Van Herk is geen sessiemuzikant, maar is wel te horen op de cd's Memento van Overstekend Wild (1993) en Dan Sta Je Nooit Allen van Astrid Nijgh uit 1997. In 1999 werkt hij als co-producer mee aan het nummer The Road Ahead van City To City, dat een grote hit wordt. Hij produceert ook het tweede album The Big Picture (2001) van de band Wyatt.

Astrid Nijgh City To City Thijs de Melker Wyatt

2001

Hij produceert het debuutalbum The Big Picture van Wyatt en Met Andere Ogen van De Kast. In december staat Sander van Herk met Het Goede Doel nog eenmaal op het podium in de Heineken Music Hall te Amsterdam om te vieren dat ze tien jaar uit elkaar zijn. Hun nieuwe single heet Alle Mensen Op De Aarde. Tegelijkertijd met het optreden verschijnt de cd-box Geef De Mensen Wat Ze Willen met 25 nog niet eerder op cd verschenen nummers. Bij de box zit een biografie over de band, geschreven door Van Herk.

De Kast

2003

In een nieuwe bezetting neemt De Kast het album De Nije Kast op. Samen met Henk Temming produceert hij het album.

2004 - 2005

Van Herk neemt in 2004 ook de productie op zich van het tweede album van Wyatt, The Last Of Great Fireworks. Ook werkt hij met de groep aan het derde album dat eind 2005 uitkomt. Hij produceert de plaat Je Maintiendrai van Alderliefste. Naar aanleiding van de twee concerten in de Heineken Music Hall in 2001 van Het Goede Doel verschijnt er eind 2005 een dvd.

Alderliefste

Discografie Sander van Herk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Sander van Herk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer