Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SASKIA LAROO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Saskia Laroo

Periode

1959 - heden

Genre

contrabas, jazz, jazzdance, latin, salsa, trompet

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Jazzkia, Salsabop

Saskia Laroo

Veelzijdig muzikante en veelgehoorde naam in de Nederlandse (jazz)muziekscene. Ze is, naast het werk met haar eigen band, continu bezig met nevenprojecten en gastoptredens. Ze laat horen van vele muziekstijlen te houden, haar muziek bevat zowel jazz en funk als hiphop en drum'n'bass.
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas, trompet

Genoemd in de biografie van

1980   Vincent Henar
1993   Gerardo Rosales
1993   Hit the Boom!
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Saskia Laroo

Veelzijdig muzikante en veelgehoorde naam in de Nederlandse (jazz)muziekscene. Ze is, naast het werk met haar eigen band, continu bezig met nevenprojecten en gastoptredens. Ze laat horen van vele muziekstijlen te houden, haar muziek bevat zowel jazz en funk als hiphop en drum'n'bass.

In bezetting van

Future Groove Express   trompet
Rosa King & Upside Down   trompet

1959 - 1985

Laroo wordt op 31 juli 1959 geboren in de Amsterdamse Jordaan. Ze groeit op in Den Ilp, een plaatsje onder de rook van Amsterdam. Ze krijgt trompetles vanaf haar achtste en brengt haar lessen in praktijk bij de plaatselijke fanfare. In Zaandam, waar Laroo vanaf haar twaalfde op de middelbare school zit, krijgt ze drie jaar celloles en één jaar klassiek gitaarles. In 1975 ontdekt Laroo jazzmuziek, ze maakt inmiddels deel uit van de big band op haar school en krijgt van de muziekleraar haar eerste lessen in improvisatie. Na het afronden van de middelbare school besluit ze wiskunde te gaan studeren in Amsterdam. Als ze echter terechtkomt in de hoofdstedelijke muziekscene, komt de studie op een laag pitje te staan. Na één jaar houdt ze het voor gezien. Ze verhuist naar Alkmaar om conservatorium te doen, met trompet als hoofd- en contrabas als bij-instrument. Als ze in 1985 haar conservatoriumopleiding afrondt heeft ze heeft ze inmiddels op drie conservatoria gezeten, in Alkmaar, Amsterdam en Hilversum. Met Candy Dulfer zit ze ondertussen in de begeleidingsband van Rosa King, daarnaast maakt ze deel uit van de Surinaamse band Fra Fra Sound, waar ze ook fungeert als manager. Ze duikt regelmatig op als gastsoliste, onder meer bij Hans Dulfer.

Candy Dulfer Fra Fra Sound Hans Dulfer

1985 - 1993

Naast bovengenoemde activiteiten, waar Laroo mee door blijft gaan, speelt ze in de begeleidingsband van zangeres Denise Jannah, samen met het Pim Jacobs Trio. In 1986 neemt ze deel aan een concert in het Concertgebouw te Amsterdam, met onder meer Madeline Bell, Toots Thielemans en Billy Preston. Ze is ook te horen op één van de albums van Preston. In deze periode is Laroo regelmatig op de televisie te zien door haar gastoptredens bij Freek de Jonge, Mai Tai en de Nits. Van 1988 tot 1993 speelt ze op de oudejaarsconferences van Seth Gaaikema. In 1993 begint Laroo aan de opnames van haar eerste solo-album.

Denise Jannah Freek de Jonge Mai Tai Nits Seth Gaaikema

1994 - 1997

Ze raakt verzeild in enkele andere projecten, zoals Salsabop (latinjazz), Jazzkia (jazz) en Sazzmatazzz (drum 'n' bass). Ze speelt live met DJ Dimitri op de Chemistry-avonden in de Escape, samen met Hans Dulfer.

DJ Dimitri

1994

In september presenteert Laroo haar album It's Like Jazz. De muziek op dit album is een mengeling van jazz, dance en rap. Op het album zijn naast Laroo te horen: Hans Dulfer (saxofoon), Ronald Snijders (fluit), Benjamin Herman (altsax), Johnny Kelvin (zang), Ghasem Batamuntu, Mac Maestro (rap), QF Da Funkee P (rap) en Zebulon (rap). Rob Gaasterland produceert de plaat. Laroo, die haar album in eigen beheer uitbrengt, weet wereldwijd 25.000 exemplaren te verkopen. Ze doet optredens in onder andere Polen, Hongarije, Korea, De Filippijnen, Rusland, Spanje, Libanon en Bulgarije. Het album is inmiddels in vijftien landen uitgebracht. In Nederland verzorgt ze het voorprogramma van Maceo Parker en is ze zien op het North Sea Jazz Festival.

1998

Saskia Laroo Ze brengt een tweede album uit: Body Music, wederom in eigen beheer en met Gaasterland als producer. Ze maakt op dit album uitstapjes naar drum 'n' bass, chemical beats, funk en hiphop. Ook Rosa King en Candy Dulfer zijn dit keer van de partij. Live treedt Laroo op met een zender en een aantal effectpedalen rond haar middel, waarmee ze het geluid van haar trompet al spelend vervormd.

1999

Begin 1999 neemt Laroo twee nieuwe albums op. Het eerste album is met haar jazzcollectief Jazzkia, dit viertal bestaat naast Laroo uit Jos Machtel op contrabas, Martijn van Duynhoven op drums en de Amerikaan Albert Sarko op piano. Het album Jazzkia komt uit in april en is een volledig akoestisch album met jazz-standards. Het tweede album neemt Laroo in maart op in Los Angeles na een promotietoernee in Amerika. Het album, getiteld Sunset Eyes 2000, is een samenwerking tussen Laroo en de 75-jarige saxofonist Teddy Edwards. Het Saskia Laroo Quintet en Edwards presenteren het album op het North Sea Jazz Festival 1999. Tijdens haar verblijf in Amerika heeft Laroo ook kans gezien om mee te werken aan de soundtrack van de cultfilm Pictures Of Baby Jane Doe. De rest van het jaar is Laroo op tournee.

2000

Naast de Saskia Laroo Band en Jazzkia is de trompettist solo te boeken en als Salsabop waarmee ze in een bezetting van trompet, toetsen, bas, percussie en drums latin jazz vermengt met funk, soul en jazzdance. Een van de muzikanten die in haar bands te vinden zijn is bassist Kenneth Bruce.

Kenneth Bruce

2003

In augustus staat Saskia Laroo op het Sunset Boulevard Festival in Los Angeles. Een maand later doet Laroo een reeks optredens in Polen. In het najaar speelt ze enkele malen in Nederland met de Amerikaanse pianist/zanger Warren Byrd (1965). In december reist Laroo naar de Verenigde Staten waar ze optreedt en opnamen maakt.

2004

Saskia Laroo staat in februari met haar trio op de eerste editie van het International Bali Jazz Festival in Indonesië. Na zes concerten in Cannes samen met Jan Kiewiet de Jonge doet Laroo in maart samen met Funk de Nite Band een korte Poolse tournee met het programma Lady Miles Davis. De trompettist wordt uitgenodigd om mee te spelen met het Poolse trio van Jarek Smietana tijdens het Kuweit Jazz Festival dat op 22 april plaatsvindt. In november tourt Saskia Laroo door China.

2005

Saskia Laroo reist voor optredens naar Nicaragua (februari), het Java Jazz Festival (begin maart) en Polen (eind maart). Voor Polen staan zes optredens gepland met de band Funk de Nite en de Surinaamse rapper MC Vlash. Drie concerten moeten worden afgelast vanwege het overlijden van de van oorsprong Poolse paus Johannes Paulus II. Laroo levert een bijdrage op de cd J-5 van Funk de Nite. De plaat verschijnt in april op haar eigen Laroo Records. In juli neemt ze een cd op met o.a. gitarist Akio Sasjima, drummer Gene Jackson en bassist Harvie S. Met deze muzikanten doet ze in december een Japanse tournee. De trompettist speelt tijdens het Alkmaar Jazzfestival (juli) en het Zandvoort Jazzfestival (augustus). In augustus geeft ze met C Vlash en een plaatselijke ritmesectie een concert in de Kroatische stad Split, in september gevolgd door optredens op het Beirut Jazzfestival en het Women Inc Festival. Samen met haar band staat Saskia Laroo in oktober op het Surinam Jazzfestival. Ze is speciale gast op het Prague Jazzfestival waar ze begeleid wordt door het Metropolean Jazz Orchestra For Czechia. Saskia Laroo sluit het jaar af met een optreden in het Oostenrijkse Lech met Warren Byrd (toetsen, zang) en DJ Koffie.

2006

Saskia Laroo In de zomer vertrekt Saskia Laroo naar Montreux en Maribor voor enkele festivaloptredens. Ze wordt tijdens de tournee begeleid door drummer Ron Wright, toetsenist Warren Byrd en gitarist Jex. Met deze band is ze een van de drie winnaars van de competitie op de veertigste editie van het Montreux Jazzfestival. In september wordt een concert van Laroo uitgezonden door de klassieke zender Radio 4 in Hong Kong. In dezelfde maand staat ze met haar band op de vierde editie van het Koktebel Jazz Festival in de Oekraïne. Saskia Laroo speelt in oktober op een benefietfestival in Nepal voor het Bhaktapur Cancer Hospital in Katmandu. In december verzorgt de trompettiste twee concerten in Nederland samen met de Amerikaanse drummer Gene Jackson (o.a. Herbie Hancock). Het duo wordt terzijde gestaan door zanger Ingram Washington uit Detroit, pianist Warren Byrd en bassist Joris Teepe.

2007

Saskia Laroo wordt uitgenodigd voor het Capetown Jazzfestival dat eind maart plaatsvindt in Zuid-Afrika.

2008

Bijna tien jaar na haar vorige album verschijnt van Saskia Laroo in maart Really Jazzy. De cd bevat een mix van jazzy funky dance-grooves, aangevuld met instrumentale thema's en improvisaties in combinatie met zang, rap en human beatbox. Laroo heeft Really Jazzy opgenomen en geproduceerd met hulp van haar laptop, zowel in de eigen studio als onderweg tijdens tournees. Ze speelt op de plaat niet alleen trompet, maar zingt en speelt ook saxofoon en contrabas. Warren Byrd levert gastbijdragen en zorgt tevens voor de arrangementen. Andere gastmuzikanten zijn de rappers MC Firestorm (Iven Naipal uit Suriname), MC Phantom (Nana Barimah uit Ghana) en Stewlocks (Andy Ninvalle uit Guyana), beatboxer Eyesful (Sebastien William uit Frankrijk), gitarist Jex Zoran Jager uit Kroatië, drummer Ronald Wright (George Clinton), trombonist/zanger Frank Lacey (VS), tenorsaxofonist Jan Kiewiet de Jonge, toetsenist Ricky Wiranatakusuma uit Indonesië, bassisten Robin Koerts, Steven Porter en David Chevan en drummer/vocalist Gene Jackson. De definitieve mix en de eindproductie is in handen van Rob Gaasterland van Studio de Boot. Ondanks een negatief reisadvies na de terroristische aanslagen in Mumbai op 26 november gaat Saskia Laroo onder het motto Music For Peace toch op tournee door India. Ze staat onder meer op het festival Jazz For Peace in Panjim op 7 december.

2010

Op 3 augustus en 9 november maakt Laroo samen met Warren Byrd in The Rotary Records in het Amerikaanse West Springfield opnamen voor een gezamenlijke album. Vlak na haar tournee in Hong Kong en Thailand vertrekt Saskia Laroo 17 november opnieuw naar het verre Oosten, deze keer voor concerten in India. Ze treedt met haar latinjazzband Salsabop op in Mumbai, Delhi en tijdens het festival Jazz Utsav in Bangelore. Daarnaast doet de band ook optredens en workshops in Ahmedabad en Goa. Salsabop bestaat naast Laroo uit toetsenist Warren Byrd, bassist Maarten Bakker, de Kroatische drummer Sinisa Banovic en de Colombiaanse percussionist Jaime Rodriguez. Laroo ontvangt de Indiase vredesprijs Karmaveer Puraskaar in de categorie Global Artiste For Change 2010-2011, vanwege haar concerten eind 2008 in India en het feit dat Laroo met haar begeleiders in 2009 als eerste buitenlandse band traditionele melodieën van de onderdrukte Konkani minderheidsgroepering heeft gespeeld, tijdens een gratis toegankelijk concert in Goa.

2011

De ondertitel van Two Of A Kind, het gezamenlijke album van Saskia Laroo en Warren Byrd (piano, zang, bongo's), heeft als ondertitel A Tribute To Miles & Monk. Naast acht eigen composities bevat de cd werk van Miles Davis en Thelonius Monk. Op drie tracks speelt Laroo ook contrabas.

2012

Met het project Jazz Meets Hiphop richt Saskia Laroo zich op elektronische funky jazz. Het eerste optreden vindt in mei plaats in de Sugar Factory in Amsterdam. The Saskia Laroo Band reist ook dit jaar de wereld rond, onder meer voor een optreden in de Manchester Craftsmen's Guild in Pittsburgh, Pennsylvania op 19 mei, als onderdeel van het evenement Distinctively Dutch Women in Jazz, en op 16 november in de Borusan Music House in Istanboel tijdens de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

2013

The Saskia Laroo Band staat op twee Afrikaanse festivals: op 30 april met de complete, acht muzikanten tellende bezetting op het Harare International Festival Of The Art in Zimbabwe en op 14 en 15 juni met een vijfmansformatie op de zevende editie van Jazz in Kinshasa, Congo. Voor het optreden in Zimbabwe maakt de band een speciale compositie. Tijdens dit optreden worden opnamen gemaakt voor een dvd. Eind oktober gaat de trompettist naar Amerika voor enkele optredens, in New Rochelle, NY als gast bij het Bernhard Haaks Quartet en tweemaal met The Afro Semitic Experience, in Stamford, CT en New Haven, CT. Ze doet in november optredens met de Amerikaanse trombonist Joseph Bowie (Defunkt) in Amsterdam en Rotterdam

Discografie Saskia Laroo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Saskia Laroo

Audio/Video Saskia Laroo

Video Saskia Laroo

Saskia Laroo ft rapper Am...
Saskia Laroo ft rapper Ambush - Bodymusic
Saskia Laroo bij Pim Jacobs
Saskia Laroo bij Pim Jacobs
Saskia Laroo - Jazz Party
Saskia Laroo - Jazz Party
Saskia Laroo: Live From L...
Saskia Laroo: Live From Lebanon
Saskia Laroo & Candy & Ha...
Saskia Laroo & Candy & Hans Dulfer Salsa ín Amsterdam
saskia laroo band with Ch...
saskia laroo band with Chi-pin & Kai-ya in taiwan m2p1
Trompestista holandesa Sa...
Trompestista holandesa Saskia Laroo
This is the Saskia Laroo ...
This is the Saskia Laroo Band
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Saskia Laroo ft rapper Ambush - Bodymusic

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer