Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SCOPE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1971 - 1976

Genre

jazzrock

Scope

Een van de eerste Nederlandse groepen, afkomstig uit Zwolle, die op een gedegen manier inspeelt op de Amerikaanse fusion/jazz van artiesten als Miles Davis, Herbie Hancock en Chick Corea.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Zomer   drums, percussie
Rik Elings   basgitaar, fluit, synthesizer, toetsinstrumenten
Rob Franken   toetsinstrumenten
Rens Nieuwland   gitaar

Overige muzikanten

Robbert Vink   drums
Eric Raaijman   basgitaar, percussie, piano
Pablo Nahar   basgitaar
Roland Zeldenrust   drums
Henk Zomer  

Genoemd in de biografie van

1975   Specs Hildebrand
1979   Taurus

Biografie Scope

Een van de eerste Nederlandse groepen, afkomstig uit Zwolle, die op een gedegen manier inspeelt op de Amerikaanse fusion/jazz van artiesten als Miles Davis, Herbie Hancock en Chick Corea.

1971

Henk Zomer en Rik Elings besluiten als muziekstudenten van het conservatorium van Zwolle - de eerste lichte muziekopleiding van Nederland - Scope op te richten. Ze kennen elkaar al van de middelbare school en hadden toen met hun groep Strange Power voor RCA al diverse singles gemaakt, samen met Henk van Ling en Stanley Kho. Scope is geïnspireerd door de fusion en jazzrock uit die tijd (Mahavishnu Orchestra, Miles Davis, Herbie Hancock, Joe Zawinul, Chick Corea enz.). Samen met gitarist Rens Nieuwland en bassist Eric Raaijman starten zij het meest oorspronkelijke Nederlandse antwoord op die Amerikaanse muzieksoort, in een tijd dat ook Nederlandse groepen als Solution, Crypto, Supersister en uiteraard Focus invloeden van die stroming in hun muziek verraden.

Strange Power

1972 - 1974

Door bemiddeling van hun manager Jos Reinards treedt de groep door heel Nederland en delen van Duitsland op in toenmalige Provadya clubs, meestal twee sets van een uur, waarmee een gezond imago wordt gekweekt. Zo gezond, dat Reinards zelfs voet aan de grond krijgt bij het wereldberoemde Atlantic label. Weliswaar via de Nederlandse Atlantic vertegenwoordiging Negram, maar het album dat de groep in Duitsland opneemt, wordt wel wereldwijd uitgebracht.

1975

Toetsenman Rob Franken treedt tot de groep toe, waardoor Rik Elings switcht van toetsen naar bas en bassist Eric Raaijman vertrekt naar de groep Medusa (de Nederlandse, niet de Amerikaanse van John Lee en Gary Brown). In de nieuwe bezetting wordt een tweede Atlantic album opgenomen, wederom in Duitsland en wederom wereldwijd uitgebracht.

1976 - 2002

Drummer Henk Zomer verlaat de groep en wordt opgevolgd door Robbert Vink, maar die is ook weer zo verdwenen. Live bestaat de groep nog zo'n twee jaar met het ritmetandem Pablo Nahar (later bekend geworden met Surinam Music Ensemble) op bas en Roland Zeldenrust (later ondermeer bij Hans Dulfer) op drums, maar platen worden niet meer gemaakt. In 1976 valt de groep uiteindelijk uiteen. Alle betrokkenen gaan door in de muziek. Zo maakt Henk Zomer lange tijd deel uit van het Rob Franken Trio, dat meer de echte jazzkant opgaat. En na Franken's voortijdig overlijden in 1983 (hij wordt 42) speelt Zomer ook nog bij Chris Hinze. In het nieuwe millennium treedt Zomer nog steeds op in diverse combinaties, met ondermeer Benjamin Herman, Maarten van der Grint, Jarmo Hoogendijk, Ben van der Dungen en Jurai Stanik. Ook organiseert hij anno 2002 nog steeds elke eerste zondag van de maand een jazzmiddag in Zwolle onder de titel Hete Brij. Rens Nieuwland verhuist naar Oostenrijk en speelt daar in een radio-orkest, Eric Raaijman geeft gitaarles en Rik Elings is arrangeur voor grote orkesten als Metropole Orkest, Skymasters en het VARA Dansorkest. In 2002 arrangeert hij ondermeer Tommy (de rockmusical van The Who) voor een groot deel opnieuw voor het orkest van de Koninklijke Luchtmachtkapel, die daarmee langs de Nederlandse theaters tourt dat jaar. Verder geeft Elings les; naast docentschappen aan de conservatoria van Amsterdam en Zwolle is hij als pianist en vocal coach betrokken bij een door SENA en Joop v/d Ende Foundations ondersteunde deeltijdopleiding voor vocalisten, genaamd AVLM. Ook is hij muzikaal leider van het orkest de Zwolsche Muziekfabriek.

Chris Hinze Hans Dulfer

Discografie Scope

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Scope

Audio Scope

Tamoyua
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer