Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SEEMON & MARIJKE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bij het televisieprogramma Voor De vuist Weg van de AVRO (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1967 - 1975

Genre

folk, psychedelica

Pseudoniemen

The Fool

Seemon & Marijke

Simon Posthuma en Marijke Koger worden wereldberoemd met hun psychedelische ontwerpen voor popgrootheden als The Beatles, Bob Dylan, Cream en The Hollies. Samen met Josje Leeger en de Brit Barry Finch vormen ze The Fool waarmee niet alleen ontwerpen worden gemaakt en uitgevoerd, maar ook platen worden opgenomen. Na het ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marijke Koger   piano, tamboerijn, zang
Simon Posthuma   bouzouki, doedelzak, klarinet, percussie, piano, zang

Overige muzikanten

Josje Leeger   zang
Barry Finch   zang

Genoemd in de biografie van

1992   Douwe Bob

Biografie Seemon & Marijke

Simon Posthuma en Marijke Koger worden wereldberoemd met hun psychedelische ontwerpen voor popgrootheden als The Beatles, Bob Dylan, Cream en The Hollies. Samen met Josje Leeger en de Brit Barry Finch vormen ze The Fool waarmee niet alleen ontwerpen worden gemaakt en uitgevoerd, maar ook platen worden opgenomen. Na het uiteenvallen van The Fool gaan Simon en Marijke als duo in het begin van de jaren zeventig nog enkele jaren door.

1960 - 1966

Tijdens haar opleiding aan de Amsterdamse kunstacademie ontmoet Marijke Koger medestudent Josje Leeger. Samen beginnen ze aan de Prinsengracht een boetiek onder de naam The Trend. Hun ontwerpen krijgen veel aandacht in de pers wat ze een presentatie oplevert in de London Royal Garden Hotel. Marijke verhuist met haar vriend en kunstenaar Simon Posthuma (Zaandam, 1939) naar London, waar hun werk in de smaak valt bij de internationale popscene. Hun ontwerpen zijn zeer psychedelisch, onder meer beïnvloed door de vele reizen in het Midden- en Verre Oosten. Ze ontwerpen posters (o.a. voor Bob Dylan) en verzorgen het interieur van het Saville Theatre van Brian Epstein. Als Josje Leeger Ibiza verruilt voor London vormen ze samen met de Brit Barry Finch de ontwerpersgroep The Fool, vernoemd naar het liedje Fool On The Hill van The Beatles. De groep woont bij Montaque Square, vlakbij het kantoor van Apple in Baker Street. The Fool ontwerpt kleding en platenhoezen voor Cream, The Hollies en The Incedible String Band. Voor Cream beschilderen ze de drums en gitaren.

1967

Via de vrouw van George Harrison komt The Fool in contact met The Beatles. Hun kledingontwerpen zijn te zien tijdens de Magical Mystery Tour en tijdens de wereldwijde televisie-uitvoering van All You Need Is Love. Door een vergissing wordt hun ontwerp voor de binnenhoes van de LP Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band niet gebruikt. The Fool beschildert het gebouw van de Apple Boutique. De schildering is een jaar lang te zien. Op 22 september wordt The Fool geïnterviewd in de tweede aflevering van het controversiële VPRO-programma Hoepla.

1968 - 1972

The Fool The Fool beschildert onder meer de open haard van George Harrison en de Mini en piano van John Lennon. De groep neemt deel aan de film Wonderwall van George Harrison. Ze krijgen een platencontract bij Mercury in Chicago. Hun titelloze album wordt geproduceerd door Graham Nash en wordt opgenomen in Los Angeles. Vanwege het succes van de LP in Amerika doet de groep daar een tournee. Tijdens hun verblijf in de Verenigde Staten doen ze ontwerpen en schilderwerk voor theaters zoals het Aquarius Theatre tijdens de musical Hair. Na hun huwelijk in de Temple of Tarot in Los Angeles op 21 juli 1969 keren Josje en Barry terug naar Amsterdam waar ze een exclusieve boetiek starten in de P.C. Hooftstraat. Simon en Marijke (in het Engels verbasterd tot Seemon en Maryke) blijven muziek maken. Ze krijgen een hit met het nummer I Saw You. Hun album Son Of America wordt opnieuw geproduceerd door Graham Nash en bevat gastbijdragen van o.a. Rita Coolidge, Joni Mitchell en Booker T. Jones van Booker T. & The MG's.

1972

Simon en Marijke werken vanaf januari in Marokko aan een reizend reuzencircus met als doel er in het najaar mee te touren langs enkele grote Europese steden.

1975

Simon en Marijke scheiden.

1976 - 1977

Barry Finch is betrokken bij de PR voor Led Zeppelin, samen met Joe Massot, de regisseur van Wonderwall. Op Ibiza organiseert hij optredens van o.a. Bob Marley, Thin Lizzy, Eddie Grant en UB40.

1982 - 1991

Simon keert terug naar Nederland en exposeert jaarlijks schilderijen in o.a. Amsterdam, Den Bosch, Parijs en Basel. Marijke blijft in Los Angeles wonen. Ze maakt o.a. kostuums voor muziekgroepen en doet ontwerpen voor filmsets. Ze heeft een permanente tentoonstelling in het South-West Museum in Highland Park, maakt de illustraties voor The Book of Knowledge van J.J.Hurtak, is betrokken bij de documentaire over Dr. Helen Caldecott en beschildert de muur tijdens het 80-jarig jubileum van Polytechnic School in Pasadena. Ze heeft ook een eigen website (www.maryke.com). Finch produceert in 1984 het nummer Missin' Mr. Marley van Sue Chaloner. Hij doet ook werk voor Booker T. & The MG's. In 1986 verblijft Josje Leeger enige maanden in Los Angeles waar ze kleding ontwerpt voor The Pointer Sisters. Een jaar later verzorgt zij de kleding voor Iron Maiden. Ze beschildert een club vlakbij haar woning aan de Spuistraat in Amsterdam. Leeger overlijdt in 1991 op 47-jarige leeftijd.

Sue Chaloner

2008

Simon Posthuma publiceert zijn autobiografie: A Fool Such As I: De Lotgevallen Van Simon Posthuma.

2012

Simon Posthuma’s zoon Douwe Bob wint op 19-jarige leeftijd de eerste editie van De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, een talentenjacht georganiseerd door DJ Giel Beelen van Radio 3FM.

Douwe Bob

2013

Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) gaat Whatever Forever: Douwe Bob in première. De documentaire is gemaakt door Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis in opdracht van de VARA en is een intiem portret van Simon Posthuma en zijn zoon Douwe Bob. De film laat onder meer zien hoe Posthuma kampt met het syndroom van Korsakov.

2020

Douwe Bob maakt op Instagram bekend dat zijn vader is overleden met de woorden: "Ladies and gentlemen, the boss has left the building. Rust zacht lieve papa." Simon Posthuma is 81 jaar geworden.

Discografie Seemon & Marijke

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Seemon & Marijke

Audio/Video Seemon & Marijke

Video Seemon & Marijke

Seemon & Marijke I Saw You
Seemon & Marijke I Saw You
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Seemon & Marijke I Saw You

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer