Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SEM DRESDEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Sem Dresden

Periode

20-04-1881 - 30-07-1957

Genre

componist, dirigent, klassiek

Sem Dresden

Sem Dresden bekleedt naast zijn compositorische arbeid vele functies: hij is pedagoog, criticus, organisator en dirigent en in al die hoedanigheden zet hij zich in voor de verbreiding van de nieuwe(re) muziek. Hij is voorzitter van de Rijkscommissie voor het Muziekonderwijs, alsook van de afdeling Muziek van de Raad voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

1900   Cor Kee
1900   Leo Smit
1901   Benedict Silberman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sem Dresden

Sem Dresden bekleedt naast zijn compositorische arbeid vele functies: hij is pedagoog, criticus, organisator en dirigent en in al die hoedanigheden zet hij zich in voor de verbreiding van de nieuwe(re) muziek. Hij is voorzitter van de Rijkscommissie voor het Muziekonderwijs, alsook van de afdeling Muziek van de Raad voor de Kunst; verder bestuurslid van de Nederlandse Opera, voorzitter van het Pijperfonds en lid van het Diepenbrockfonds. Zijn latere composities maken geen geheim van zijn bekering tot het Rooms-Katholieke geloof. Zijn muziek vertoont nauwelijks sporen van zijn directe leraren, maar wel van de Franse 'muzikale impressionisten' Claude Debussy en Maurice Ravel. "Hij stemde hierin overeen met de jonge Pijper van ca. 1920, met de late Diepenbrock, maar behield niettemin zijn eigen oorspronkelijkheid. (...) Zijn streven was gericht op een synthese van traditie en vernieuwing." (J. van der Veen).

1900 - 1903

Sem Dresden (20 april 1881, Amsterdam) studeert viool en piano bij Richard Hageman, viool bij Johannes Dudok en Felice Togni, harmonie bij Fred Roeske en contrapunt, fuga en compositie bij Bernard Zweers.

Bernard Zweers

1903 - 1905

Tijdens zijn studie compositie en orkestdirectie in Berlijn wekt zijn docent Hans Pfitzner zijn interesse voor de 'impressionistische' toontaal van Claude Debussy en Maurice Ravel. Dresden blijft op Pfitzners verzoek twee jaar in Duitsland om daar te werken als operadirigent.

1905 - 1914

Sem Dresden is dirigent in Laren, Amsterdam en Tiel en hij leidt de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Zijn interesse in vocale muziek wordt versterkt door zijn huwelijk in 1907 met de altzangeres Jacoba Dhont.

1914

Dresden richt het a-capellakoor De Madrigaalvereeniging op, gespecialiseerd in renaissancemuziek.

1918

Dresden schrijft zowel voor De Amsterdammer als De Telegraaf. Zijn wakkere, vooruitstrevende artikelen hebben grote invloed op het Nederlandse muziekleven.

1919 - 1924

Aan het Amsterdamsch Conservatorium wordt Dresden hoofd van de compositie-afdeling. Tot zijn leerlingen behoren onder anderen Leo Smit, Eduard van Beinum en Willem van Otterloo. Vijf jaar later volgt hij Julius Röntgen op als directeur. In 1923 publiceert Sem Dresden zijn boek 'Het muziekleven in Nederland sinds 1880'.

Eduard van Beinum Leo Smit Willem van Otterloo

1931

Het standaard lesboek 'Algemeene Muziekleer' van J. Worp en S.van Milligen, krijgt een geheel herziene druk door Dresden en dit boek zal nog lang als standaardwerk gebruikt worden.

1937 - 1945

Sem Dresden volgt Johan Wagenaar op als directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na drie jaar zetten de Duitse bezetters hem uit zijn functie. Tijdens de oorlog componeert Dresden als onderduiker door. Na de oorlog wordt hij in zijn functie hersteld als directeur van het Amsterdams Conservatorium tot aan zijn pensioen.

1947

Dresden houdt lezingen, onder andere in de Verenigde Staten, over hedendaagse Nederlandse componisten.

1948 - 1953

Als directeur van de stichting Jeugd en Muziek ijvert Dresden voor de introductie van klassieke muziek bij jongeren. In 1953 verschijnt 'Stromingen en Tegenstromingen in de Muziek' bij uitgeverij Bohn in Haarlem.

1957

Sem Dresden overlijdt op 30 juli in Den Haag.

1958

Het laatste werk van Sem Dresden, de opera 'François Villon' op een eigen libretto, beleeft zijn première tijdens het Holland Festival. Zijn leerling Jan Mul voltooit de orkestratie.

Jan Mul

Discografie Sem Dresden

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sem Dresden

Audio/Video Sem Dresden

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer