Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SENSURREAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - 1995

Genre

house, techno

Sensurreal

Rotterdams house-duo dat in het midden van de jaren negentig enige populariteit weet te verwerven met een vorm van mellow house. Naast Sensurreal is het duo tevens actief in de house-formatie Marvo Genetic en houdt Bijl zich tevens bezig met het soloproject Gerd.
Volledige biografie...

Bezetting

Gert-Jan Bijl   sampler, toetsinstrumenten
Dirk Jan Hanegraaff   sampler, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Mark Ripmeester  

Genoemd in de biografie van

1994   Human Beings
1994   Speedy J

Biografie Sensurreal

Rotterdams house-duo dat in het midden van de jaren negentig enige populariteit weet te verwerven met een vorm van mellow house. Naast Sensurreal is het duo tevens actief in de house-formatie Marvo Genetic en houdt Bijl zich tevens bezig met het soloproject Gerd.

1989 - 1993

Sensurreal wordt opgericht in Rotterdam wanneer Gert-Jan Bijl en Dirk-Jan Hanegraaff, die elkaar al kennen van de middelbare school, op aanraden van vrienden beginnen zelf te werken met electronica. Naar eigen zeggen wordt er 'lekker gepield en geexperimenteerd'. In 1991 leren ze Mark Ripmeester kennen, die ook even deel uitmaakt van Sensurreal. Ripmeester onderhoudt kontakten met het Detroitse label Plus 8. Naast Sensurreal introduceert hij daar ook Jochem Paap (Speedy J). Via Mark komt Sensurreal terecht bij Malego, een sub-label van +8, waar een eerste 12-inch wordt uitgebracht onder de naam It's Thinking.

Speedy J Speedy J

1994

Op het Beat Me Up label van Speedy J verschijnt de eerste Nederlandse single van Sensurreal, From Subversive Territory, later dat jaar gevolgd door het debuut-album Never To Tell A Soul. Dit album verschijnt als cd en als dubbel elpee (meer dansvloer-gericht en met deels andere tracks). Van het house-trio Marvo Genetic, waar Bijl en Hanegraaff ook deel van uitmaken, verschijnt op Deviate Records de single New World Basics waarop meer ambient-achtige house te horen is. Op het label Brave New World van Michel de Hey brengt het duo onder de naam Soulstar de single Pholedy uit. Bijl neemt als DJ mee aan de Berlijnse Love Parade.

Michel de Hey Soulstar Speedy J

1995

Sensurreal speelt op het jaarlijkse Noorderslag-festival en laat daar een zeer goede indruk achter. Dit levert het duo ook een optreden op het Metropolis-festival in Rotterdam op. Met Speedy J wordt getourd langs het Nederlandse clubcircuit. Een live-registratie van deze tour is te horen op het tweede Sensurreal-album The Occasional Series. Na de tour besluit Sensurreal er een punt achter te zetten en gaat Gert-Jan Bijl solo verder onder de artiestennaam Gerd. Zijn eerste solo-single, de Arkest's Blaze EP, verschijnt eveneens op Speedy J's Beat Me Up-label.

Gerd Speedy J

1996

Gerd speelt op het Noorderslag-festival in Groningen.

2001

Het album High, Wide And Awake! van Gerd sluit aan op de belangstelling die er is voor lounge. De plaat bevat ook latin-invloeden en gastbijdragen van de Braziliaanse Nazaré Perreira (zang) en Frans Friederich.

Frans Friederich Gerd

2003

Gerd brengt platen uit op zijn eigen label 4Lux en verzorgt remixen voor o.a. Zuco 103 en het Zweedse jazzduo Koop. Zijn 12" Four Flies bevat jazzinvloeden.

Zuco 103

Discografie Sensurreal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Sensurreal

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer