Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SERVAAS DE KONINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Wikimedia Commons

Periode

09-10-1654 - 1701

Genre

barok, componist, klassiek, opera

Pseudoniemen

Servaas de Coning, Servaas de Cooninck, Servaas de Koninck, Servaas de Koning, Servaas de Kooninck

Servaas de Konink

De opera 'De vrijadje van Cloris en Roosje' van componist Servaas de Konink wordt in 1688 in Amsterdam met zoveel enthousiasme ontvangen dat besloten wordt om het, evenals de 'Gijsbrecht van Aemstel' van Vondel, jaarlijks uit te voeren. Dit werk speelt dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1700   Johannes Schenck

Biografie Servaas de Konink

De opera 'De vrijadje van Cloris en Roosje' van componist Servaas de Konink wordt in 1688 in Amsterdam met zoveel enthousiasme ontvangen dat besloten wordt om het, evenals de 'Gijsbrecht van Aemstel' van Vondel, jaarlijks uit te voeren. Dit werk speelt dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis van de Nederlandstalige opera. Servaas de Konink is niet alleen bekend in Nederland: sommige motetten worden tijdens zijn leven gepubliceerd in Venetië en kopieën van andere werken bereiken ook Engeland en Duitsland.

1654

Servaas de Konink wordt op 9 oktober 1654 geboren te Dendermonde, in de Zuidelijke Nederlanden. Als kind zingt hij in het koor van de Sint-Jacobskerk in Gent.

1675

Op 11 februari 1675 wordt de minderjarige Servaes de Coninck uit Dendermonde ingeschreven aan de Leuvense universiteit.

1685

De Konink verhuist naar Amsterdam. Hij vindt er een baan als muziekleraar en is als musicus actief in het orkest van de Amsterdamse Schouwburg.

1688

In 1688 heeft Servaas de Konink groot succes met zijn zangspel 'De vrijadje van Cloris en Roosje' op een libretto van Dirck Buysero. Al eerder heeft Buysero een tekst voor een zangspel geschreven, namelijk de pastorale 'De triomfeerende min' op muziek van Carolus Hacquart.

Carolus Hacquart

1696 - 1697

De eerste instrumentale werken van De Konink, trio's voor fluit, viool en hobo, verschijnen in druk bij de muziekuitgever Estienne Roger in Amsterdam. Al snel worden meerdere werken uitgegeven zoals in 1697 de 'Hollandsche minne- en drink-liedern'. Het feit dat deze werken zo snel na elkaar worden uitgegeven doet vermoeden dat De Konink al een aantal composities klaar had liggen om te worden uitgebracht. Ook in 1697 schrijft De Konink, voor een meisjeskostschool in Amsterdam, de toneelmuziek bij de tragedie 'Athalie' van Jean Racine. Een aantal liederen van De Konink wordt gepubliceerd in de bundel 'Verscheide nieuwe zangen', uitgegeven door de boekverkoper Cornelis Sweerts.

1699

De bundel 'Sacrarum armoniarum' opus 7, opgedragen aan de Dendermondse Benediktinessen, wordt uitgegeven met daarin Latijnse motetten gecomponeerd in de Italiaanse stijl. Deze stijl is geheel in de trant van het internationale, eclectische muzikale milieu van Amsterdam aan het eind van de 17e eeuw. Naast deze Italiaanse stijl componeert De Konink ook in de Franse stijl, een ingehouden verfijnde stijl gelijk de componist Jean Baptiste Lully.

1701

Servaas de Konink overlijdt te Amsterdam en wordt begraven op het Kartuizer Kerkhof.

1705

In 1705 verschijnt de bundel 'Boertige en ernstige minnezangen' met daarin enkele liederen van De Konink op teksten van Cornelis Sweerts en de dichter Abraham Alewijn. In zijn 'Inleiding tot de zang- en speelkunst' roemt Sweerts, naast de componist en gambist Johannes Schenck, Servaas de Konink om zijn bijdrage aan de bloei van muziek op Nederlandse tekst.

Johannes Schenck

Discografie Servaas de Konink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Servaas de Konink

Audio/Video Servaas de Konink

Video Servaas de Konink

Servaes de Koninck (c. 16...
Servaes de Koninck (c. 1654 - c. 1701) - Ach Philis !
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Servaes de Koninck (c. 1654 - c. 1701) - Ach Philis !

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer