Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SIDO MARTENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sido Martens in 2010

Periode

01-03-1949 - heden

Genre

folk, gitaar, mandoline, Nederlandstalig, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Sido Martens

De in Leeuwarden geboren Sido Martens maakt folkmuziek, die echter steeds meer in de richting van de Nederlandstalig singer-songwriter repetoire gaat. Voor zijn solocarriëre maakt hij deel uit van de folkgroepen Hello, Farmers Union, en Fungus.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, mandoline, zang

Genoemd in de biografie van

1971   Country Ramblers
1973   Fungus
1978   The Amazing Stroopwafels
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sido Martens

De in Leeuwarden geboren Sido Martens maakt folkmuziek, die echter steeds meer in de richting van de Nederlandstalig singer-songwriter repetoire gaat. Voor zijn solocarriëre maakt hij deel uit van de folkgroepen Hello, Farmers Union, en Fungus.

In bezetting van

Farmers Union   gitaar, zang
Fungus   gitaar, zang

1972

Sido Martens (Leeuwarden, 1 maart 1949) maakt deel uit van de Friese folkgroep Hello.

1973

Martens verlaat Hello om zich aan te sluiten bij de folkgroep Farmers Union. Plaatopnamen verschijnen er op dat moment niet.

Farmers Union

1974

Sido Martens verlaat Farmers Union en sluit zich bij de Nederlandstalige folkrockgroep Fungus uit Vlaardingen aan. Naast twee singles en een split single met de George Baker Selection wordt het succesvolle eerste album Fungus opgenomen (16e plaats in de albumlijst) met daarop de hit Kaapren Varen, die de 29ste plaats in de hitparade haalt. Ook is de band te zien op het Pinkpopfestival.

Farmers Union Fungus George Baker

1975

Sido Martens Tijdens de opnamen van de tweede elpee Lief Ende Leid verlaat Sido Martens Fungus om een solocarrière op te starten. Zijn debuutalbum Land & Water (met daarvan getrokken de single Merlin's Melody/Hup Alde Guts-Skotse Trye-De Valeta) verschijnt bij Negram en met oud-Farmers Union collega Pete Cox (Piet Kok) maakt hij in datzelfde jaar de elpee One Way Street.

Farmers Union Fungus

1976

Naast de single Merlin's Melody/Land & Water (ook al the horen op het eerste album) verschijnt de tweede solo-elpee, getiteld Pisces. Sido Martens staat nu als solist op het Pinkpop-festival.

1977

Het nummer Pisces verschijnt ook op single, met als b-kant Leave The Town.

1978

Op zijn derde elpee 1 2 3 gaat Martens steeds meer de richting van de popmuziek op. Het op single verschenen gelijknamige titelnummer verkoopt slecht. Tevens werkt hij als studiomuzikant voor Peter Schaap, Inez Timmer en het duo Sundown.

1979

De elpee Reunion van Farmers Union verschijnt bij Universe. De elpee bevat opnamen van een reunie van deze Friese folkgroep, waarop ook Martens te horen is. Martens doet in de tweede helft van de jaren zeventig verder voorprogramma's voor ondermeer 10cc, Ry Cooder, Emmylou Harris, Steeleye Span, The Chieftains en Alquin.

Alquin Farmers Union

1980

De elpee Nooit Genoeg komt uit op het Backdoor label.

1981

Na de maxi-single Mayonaise (met daarop nog drie andere tracks) op Backdoor trekt Martens zich uit frustratie voor enkele jaren zich uit de muziekwereld.

1996

Platenmaatschappij Columms zou de cd De Loper uitgeven, maar deze gaat vlak daarvoor failliet. Het album zal daarom de winkels nooit bereiken. De titel van de plaat verwijst naar zijn passie voor hardlopen. Martens loopt meerdere malen de marathon.

1998

Martens, inmiddels freelance journalist, presenteert zijn nieuwe cd De Staat Van Liefde waarop een keur van Nederlandse artiesten meewerken, zoals Syb van der Ploeg (De Kast), zangeres Karin Wieling, bassist Jan van Olffen, saxofonist Hubert Heeringa, percussionist Basile Maneka en multi-instrumentalist Rens van der Zalm

1999

Sido Martens en band treden op met de voormalige zanger/gitarist van Fungus, Fred Piek. Op het repertoire staan vele oude Fungus-liedjes uit de hoogtijdagen.

Fred Piek Fungus

2001

Op het album De Pofklant staat ondermeer een gastbijdrage van Dolf Jansen van Lebbis & Jansen. De Pofklant wordt in eigen beheer uitgebracht en gefinancierd dankzij een honderdtal fans die ieder honderd gulden in de plaat steken.

Lebbis & Jansen

2002

Het album Arbeid wordt in een speciale oplage van 100 in houtgravure verpakte cd's uitgebracht.

2003

Op 22 december verschijnen veertien Nederlandstalige liedjes op het album Eiland. De plaat bevat bijdragen van Jan Wolfkamp (drums, percussie), Jan van Olffen (basgitaar), Meine Bruinsma (steelguitar), Hubert Heeringa (saxofoon) en Rens van der Zalm (viool, accordeon).

2004

Sido Martens Het album Brak Hart bevat vijftien nieuwe, Nederlandstalige liedjes. Martens neemt ze op tussen 1 november en 14 december - op een hobbyzolder in Leeuwarden, een logeerkamer in Gorredijk, een slagwerkgarage in Dalfsen en een drumbunker in Oenkerk.

2005

Martens werkt aan de cd en dvd Naakt & Levend, een uitgave in beperkte oplage met daarop zeventien nieuwe tracks, archiefbeelden en nieuwe uitvoeringen op speciale locaties van enkele liedjes die sinds 1996 op cd zijn verschenen. Het camerawerk is van Ismael Lotz. De cd en dvd gaan vergezeld van een 36 pagina's tellend boekje.

2006 - 2007

Sido Martens neemt nieuw zelfgeschreven Nederlandstalig materiaal op voor het album Open dat in januari 2007 wordt uitgebracht door Inbetweens Records.

2008

In het voorjaar verschijnt bij Uitgeverij Bornmeer de verhalenbundel De Loper. De rode draad in de verhalen is Martens' passie voor hardlopen. De zanger levert een bijdrage aan een cd en dvd met daarop Friese bewerkingen uit het repertoire van Leonard Cohen.

2009

Op 1 maart, de dag dat Sido Martens 60 jaar wordt, verschijnt Schraaltroost & Liefspraak, een poëziebundel met cd met nieuwe liedjes, nieuwe gedichten en nieuwe foto's van fotograaf Reyer Boxem. De bundel wordt uitgebracht in een beperkte oplage van 250 stuks.

2010

Het album Zilverziel komt in mei in een oplage van 200 uit op tolueenvrij vinyl met klaphoes op het label Transformer Records van Walter Tremp, eigenaar van de gelijknamige studio in Beetgum.

2011 - 2013

Martens' tiende soloplaat Drang verschijnt in het voorjaar 2011 bij het label Munich. De singer-songwriter is bijzonder productief met het uitbrengen van materiaal. In 2012 verschijnt het album Suikerhard & Bitterzoet met persoonlijke soms sombere liedjes ovet o.a. het verliezen van zijn moeder. In 2013 komt hij met het album/boek Wankelmoed, wat goed ontvangen wordt onder ondere in muziektijdschrift Oor. Ook verschijnt De Klaploper, zijn tweede over hardlopen. In december 2013 verschijnt Rododendrongloria, wederom een cd en boek.

2014

Op 2 november Sido Martens viert zijn 65e verjaardag met een nieuwe cd en een jubileumboek. Fryslân Dok zendt naar aanleiding van dit jubileum een documentaire over hem uit in November.

Discografie Sido Martens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sido Martens

Audio/Video Sido Martens

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer