Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SIMEON TEN HOLT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Simeon ten Holt

Periode

24-01-1923 - 25-11-2012

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags, minimal music, twaalftoonsmuziek en seriële muziek

Online

Officiële website

Simeon ten Holt

Simeon ten Holts oeuvre kan opgevat worden als een queeste naar zijn eigen identiteit, die leidt langs verschillende stijlen en technieken en culmineert in zijn grote werk 'Canto Ostinato' (1979), dat daarmee tevens het eindpunt van zijn ontwikkeling markeert. In al het werk dat Ten Holt nadien componeert is sprake ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1920   Jakob van Domselaer
1922   Nico Schuyt
1978   Quink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Simeon ten Holt

Simeon ten Holts oeuvre kan opgevat worden als een queeste naar zijn eigen identiteit, die leidt langs verschillende stijlen en technieken en culmineert in zijn grote werk 'Canto Ostinato' (1979), dat daarmee tevens het eindpunt van zijn ontwikkeling markeert. In al het werk dat Ten Holt nadien componeert is sprake van een eigen variant van minimal music, die in hoofdzaak geconcipieerd is vanuit de piano, en zich onderscheidt doordat de musici zelf beslissingen kunnen nemen over de tijdsduur en tot op zekere hoogte ook over het muzikale traject.

1949 - 1953

Simeon ten Holt (24 januari 1923, Bergen) studeert in zijn geboorteplaats piano en muziektheorie bij de componist Jacob van Domselaer, en gaat vervolgens naar Parijs waar hij studeert bij Arthur Honegger en Darius Milhaud aan de Ecole Normale.

Jakob van Domselaer

1954 - 1960

Ten Holt keert terug naar Bergen (N.H.). Hij ontwikkelt de diagonaaltechniek, gebaseerd op complementaire toonsoorten in tritonusverhouding. Hij legt de resultaten neer in onder andere 'Diagonaalmuziek' (1958) voor strijkers, en 'Diagonaalsonate' (1959) voor piano.

1961 - 1968

Ten Holt legt zich toe op het componeren van seriële muziek, wat onder andere resulteert in 'Cyclus aan de waanzin' (1962) voor piano solo en '..A/.TA-LON' (1968) voor mezzosopraan en 36 spelende en pratende instrumentalisten.

1968

Simeon ten Holt is oprichter van de Werkgroep Bergen Hedendaagse Muziek, die concerten organiseert in de Rustende Jager en later in de Ruïnekerk te Bergen.

1969 - 1975

Ten Holt is medewerker van het Instituut voor Sonologie te Utrecht, waar hij een aantal elektronische composities realiseert.

1970 - 1987

Ten Holt doceert hedendaagse muziek aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem.

1979

De première van 'Canto Ostinato' (1976-79) voor vier toetsinstrumenten wordt uitgevoerd door Gerard Bouwhuis, Cees van Zeeland, Gene Carl en Arielle Vernède. Het werk is de vrucht van een lange herbezinning. Ten Holt: "Geleidelijk kwam ik tot het besef dat tonaliteit de adequate vorm is om een innerlijke wereld tot uitdrukking te brengen. Maar ik streefde naar een andere vorm dan die we al kenden. [...] Ik maak weliswaar gebruik van de traditionele harmoniek, maar de elementen van spanning en ontspanning die daarvoor zo kenmerkend zijn, verzelfstandig ik tot muzikale objecten."

Arielle Vernède Cees van Zeeland Gene Carl Gerard Bouwhuis

1984

'Canto Ostinato' verschijnt op lp (later ook op cd). Het wordt het best verkochte album dat er ooit van een Nederlandse componist is verschenen.

2000

Simeon ten Holt stopt met componeren.

2009

De memoires van Simeon ten Holt verschijnen onder de titel 'Het woud en de citadel' bij uitgeverij Balans.

2011

Tijdens het IDFA festival in november in Amsterdam is de documentaire 'About Canto' van Ramon Gieling te zien bij een uitvoering van Simeon ten Holts 'Canto Ostinato' door het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen.

2012

Simeon ten Holt overlijdt op 25 november in Alkmaar.

Discografie Simeon ten Holt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Simeon ten Holt

Audio/Video Simeon ten Holt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer