Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SJAKO!

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sjako!

Periode

1981 - heden

Genre

rock

Sjako!

Van oorsprong Haarlems powerrock-trio dat erin slaagt een goede mix tot stand te brengen tussen individueel vakmanschap, een experimenteel geluid en sterke liedjes. Groeit uit tot de alternatieve Nederlandse Toto, inclusief dagelijks bijklussende bandleden.
Volledige biografie...

Bezetting

Richard Heijerman   drums
Wouter Planteijdt   gitaar, zang
Thijs Vermeulen   basgitaar
René van Barneveld   gitaar

Overige muzikanten

Jaap Vrenegoor   drums
Ramon Hamel   drums
Romeo Simester   basgitaar
René van Collum   drums
Victor Heeremans   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1958   Martin Cramer
1972   Morzelpronk
1979   Luc Suèr
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sjako!

Van oorsprong Haarlems powerrock-trio dat erin slaagt een goede mix tot stand te brengen tussen individueel vakmanschap, een experimenteel geluid en sterke liedjes. Groeit uit tot de alternatieve Nederlandse Toto, inclusief dagelijks bijklussende bandleden.

1957

Geboortejaar van Wouter Planteijdt. Hij komt ter wereld in een muzikale omgeving, waarin hij met name gestimuleerd wordt door zijn broer Dolf die later bekendheid verwerft via diens alternatieve opnamestudio, Joke's Koeieverhuurbedrijf, waarin punkbands als The Ex hun platen plegen op te nemen.

Dolf Planteijdt The Ex

1970

Op 13-jarige leeftijd maakt Wouter zijn vinyldebuut met de groep Speed. Het betreft een single, met de titel Easy To Say.

Speed

1978

Als lid van de groep Door Mekaar bevindt Wouter zich met zijn broer Dolf in de voorlinie van de golf Nederlandstalige bands, die Nederland weldra zal overspoelen. Hoewel er niet echt veel wordt opgetreden komt er wel een plaat van het gezelschap uit: Voor Mekaar. Onder de titel Terug van Troje staat daarop een liedje dat met een andere titel (Je Loog Tegen Mij) later een nummer 1-hit zal blijken, in de uitvoering van Drukwerk.

Door Mekaar Drukwerk

1979

Wouter en Dolf duiken een jaar later alweer op in het Pandorra ensemble, dat zich toelegt op King Crimson-achtige experimentele rock. Het duo krijgt daarbij gezelschap van Gert-Jan Blom (ex-Speed) en Wilfred Snellens. De samenwerking resulteert ook weer in een elpee: III.

Dolf Planteijdt Gert-Jan Blom Speed Wilfrid Snellens

1980

Onder de titel De Rest verschijnt een langspeelplaat met demo-opnamen van Door Mekaar. Wouter is dan inmiddels weer een stapje verder. Hij speelt in Sjardin's Terrible Surprise, de band van Peter Sjardin, voorheen actief in Groep 1850.

Group 1850 Sjardin's Terrible Surprise

1981

In april 1981 maakt Wouter echter zijn debuut met een nieuwe muzikale uitlaatklep: Sjako! De naam is ontleend aan die van een middeleeuwse Amsterdamse dorpsgek. In eerste instantie bestaat de band naast Planteijdt uit drummer Ramon Hamel, bassist Romeo Simester en Steven van de Broecke, die als tweede gitarist met Robert Fripp-achtige riedeltjes de liedjes smaakvol inkleurt.

1982

Alsof dat niet al genoeg werk oplevert, spelen Planteijdt en Van de Broecke ook nog eens samen in het al even experimentele Zog, waarin ook Maarten Veldhuis actief is. Bij optredens en repetities lopen de bezettingen overigens regelmatig in elkaar over. Zij het dat Zog zich meer op invloeden Miles Davis en Public Image toelegt en dat de rolbezetting afhankelijk lijkt van het weer. Want zowel Planteijdt als Veldhuis manifesteren zich als zanger, drummer, bassist en gitarist. Veldhuis duikt trouwens ook regelmatig op in Sjako!, waarin in eerste instantie zangeres Ella Elbersen (een van de Bombita's van Herman Brood) de vocalen voor haar rekening neemt. Sinester verlaat in 1982 de groep en wordt vervangen door Thijs Vermeulen. Het is het begin van een jarenlange samenwerking tussen Vermeulen en Planteijdt. Een half jaar later verlaat ook drummer Ramon Hamel de groep. Zijn plaats wordt ingenomen door Ron Jansen.

Herman Brood

1983

Do Ze Funkie Wiz Me is de titel van de debuutelpee van Zog, die gekenmerkt wordt door een wel erg magere productie. Ondertussen speelt Planteijdt ook mee in Grin, de band waarin Maarten Veldhuis, Marcel Schmidt en Ella Elbersen actief zijn.

Grin

1984

Het heeft even geduurd, maar in 1984 neemt Sjako! haar eerste cassette op, die op het label Ape Tape officieel wordt uitgebracht. Vergeefs wordt geprobeerd hiermee een keer een fatsoenlijke platendeal te bemachtigen (alle eerdere releases waren op kleine labels), maar helaas. Tweede gitarist Steven ruimt het veld en de band gaat als trio (Planteydt, Vermeulen en Jansen) op zoek naar een nieuwe vorm en identiteit.

1985

Van Grin verschijnt de elpee A View From The Valley op het kleine Hasznee label. Wouter en zijn broer Dolf Planteijdt tekenen onder de naam The Plenty Brothers voor de productie, terwijl Wouter ook op diverse tracks gitaar- en mellotronpartijen inspeelt. In oktober neemt Sjako! in de Studio's van Joke's Koeieverhuurbedrijf haar eerste eigen LP op.

Dolf Planteijdt

1986

In 1986 ziet die Sjako!-LP eindelijk ook het licht. Invloeden van King Crimson worden daarop gekoppeld aan een Police-achtige openheid en feel. Centraal blijft echter een freaky invalshoek staan, die de luisteraar regelmatig op het verkeerde been zet.

1987 - 1988

Vermeulen en Wouter Planteijdt spelen mee op de LP Tien Toffe Gitaarmelodieën die Dolf Planteijdt in 1988 het licht doet zien en dubbelen daarnaast in de band van saxofonist Hans Dulfer. In eigen gelederen moet drummer Ron 'badmeester' Jansen zijn plaats afstaan aan Jaap J. Vrenegoor, die vroeger deel uitmaakte van de Engelse, maar in Amsterdam woonachtige Sunny Jim Band. Een gigantische stap voorwaarts, zoals te horen is in

Dolf Planteijdt Hans Dulfer

1989

Op de tweede CD L'Amour Qui Fait Boom…, een plaat die wordt uitgebracht op Columbus Records, het boekingskantoor waarvoor manager Rob Acda werkzaam is. Hij zorgt ervoor dat de band een optreden krijgt op de Berlin Independance Days, een beurs waarop alternatieve bands zich aan de Europese concertpromotors kunnen presenteren. Het levert een uitnodiging op voor het New Music Seminar in New York. Maar hoe goed de CD ook is, en hoe soepel de muzikanten zich ook door de complexe stukken heen slalommen, de muziek blijkt moeilijk te verkopen.

1990

Sjako! Wouter en Thijs toeren in 1990 door Europa als begeleidingsband van Adrian Borland. Een ervaring die ze zelf als heel leerzaam ervaren. Jaap Vrenegoor: 'Sjako! heeft de naam 'Ingewikkelde Jongens' te zijn. Maar als dan Adrian Borland op je pad komt, waarbij alles zich rond les 1 en les 2 afspeelt, en je kunt dat gestalte geven, vind ik dat echt een kick.' Nadat Sjako! door het NPI afgevaardigd is geweest naar het New York Seminar besluit het drietal echter haar andere activiteiten even aan de kant te schuiven en zich vooral op de eigen band te gaan concentreren. Een en ander valt samen met de release van de door de Amerikaan Robert Muszo geproduceerde derde CD, Secret Skin, die omschreven wordt als een 'gespierde rockplaat vol blèrende gitaren.'

1991

Sjako! speelt mee op een langspeelplaat van de groep The Flame, waarmee ook een aantal optredens worden gedaan. De samenwerking met een toetsenist bevalt goed en zal er later ook toe leiden dat de band met een toetsenist wordt uitgebreid. De groep speelt op het Deense festival Roskilde.

The Flame

1993

Voor het zover is wordt nog één CD in trio-verband opgenomen: Livewire. De CD wordt door een nieuwe platenmaatschappij gepromoot met de zin: Sjako! is het lekkerste trio dat je ooit hebt gehad. Dat vindt ook Golden Earring-gitarist George Kooijmans, in wiens studio de opnamen plaatsvinden. Hij is dermate onder de indruk van de capaciteiten van de muzikanten dat hij ze ook vraagt om op een LP van Marcel de Groot (de zoon van Boudewijn) de begeleiding voor hun rekening te nemen.

Boudewijn de Groot George Kooymans Marcel de Groot

1994

Met de komst van toetsenist Victor Heeremans en de Schotse gitarist Alan McLachlan groeit Sjako! uit tot een vijfmansformatie. De reden tot deze uitbreiding zit hem in de wens van Wouter om zich minder met freaken bezig te houden, maar meer met 'het liedje'. De aanwezigheid van de twee extra bandleden geeft hem de gelegenheid zich meer op de zang en sfeer te concentreren.

1995

Sjako! In de vijfmansbezetting wordt een CD opgenomen: Once Upon A Revolution. De plaat oogst nu ook goede kritieken buiten de grote schare aanhangers die Sjako! door de jaren heeft opgebouwd, al vindt de kern oude fans het wel een beetje simpel worden. Die mening is ook Jaap Vrenegoor toegedaan. Hij houdt het voor gezien en houdt zich intensief bezig met zijn werk als fotograaf van stills voor films van onder anderen Paul Verhoeven. Hij brengt met zijn band JAAP! in 1995 een album uit. Vrenegoors plaats wordt ingenomen door René van Collem (zoon van filmrecensent Simon van Collem), voorheen actief bij Doe Maar en Powerplay.

Doe Maar JAAP! Powerplay

1996

Terugkijken op hun freaky historie vergelijkt Sjako! haar muziek later met Einsteins relativiteitstheorie. 'Iedereen heeft ervan gehoord, iedereen heeft er bewondering voor, maar niemand snapt 'm.' Om de stap wat kleiner te maken verschijnt er een CD met de opnamen die Sjako! in de loop van haar bestaan deed voor het VARA-radioprogramma 2 Meter Sessies van Jan-Douwe Kroeske.

1997

Release van de eerste CD van zanger/componist Bartel Bartels. De plaat is opgenomen in de huiskamer en met de apparatuur van Wouter Planteijdt, die op diverse songs te horen is en in de loop van 1996 het geheel produceerde. Vreemd genoeg is dit de eerste CD die op een groot label wordt uitgebracht. Sjako! is weer eens niet te beroerd na de release de functie van begeleidingsband op zich te nemen. En slaagt er daarnaast nog in tijd vrij te maken voor een eigen CD: Note.

Bartel Bartels

1998

Het wordt steeds moeilijker de band aan zalen te slijten. Vijf man is duurder dan drie en de meer songgerichte koers slaat minder aan dan het gefreak van weleer. Reden waarom Wouter zich bezighoudt met het maken van een solo-CD, die eind 1998 onder de naam Planteydt op het nieuwe Toe-label verschijnt. Ook hier vallen hem gunstig gezinde kritieken ten deel. De man heeft zich vocaal namelijk tot een erg goed niveau op weten te werken. Maar helaas vallen wederom de verkoopaantallen tegen. Thijs Vermeulen en Maarten Veldhuis spelen in de tussentijd in de band van zangeres Bloem de Ligny.

Bloem De Ligny Planteydt

1999

In december kondigt de band na een rustperiode van anderhalf jaar weer aan de slag te gaan als trio. Richard Heijerman is de nieuwe drummer. Sjako! gaat eerst veel optreden voordat een plaat wordt opgenomen.

2000

Wouter Planteijdt werkt mee aan een tribute aan Miles Davis' electrische periode in de zeventiger jaren. De tribute wordt georganiseerd door The Jazzmeteors van drummer Ruben van Roon hij kent van zijn werk met Capricorn. Op 24 november presenteert Sjako! het album Page in de Amsterdamse platenzaak Concerto.

Capricorn Ruben van Roon

2001

De band tourt door het land ter promotie van de cd Page.

2002

Planteijdt doet productie voor en speelt gitaren op de single Helemaal Niets Meer van J.W. Scholte & Band, een groep rondom zangeres Joke Scholte. Thijs Vermeulen speelt mee op bas. Vanwege de drukke werkzaamheden wordt de solo-cd Jotter's Whiffle van Wouter Planteijdt uitgesteld tot begin 2003. De soloplaat is een ingetogen, akoestisch rootsalbum met naast eigen nummers ook covers van o.a. Bob Dylan en Loudon Wainwright III. Opnamen voor een negende album blijven op de plank liggen.

Planteydt

2004

Sjako! werken met René van Barneveld (ex-Urban Dance Squad) het nummer Motel Blues van Loudon Wainwright III op tijdens een sessie in De Elegast te Delft. De samenwerking smaakt naar meer.

Urban Dance Squad

2006

Wouter Planteijdt en Thijs Vermeulen maken deel uit van de begeleidingsband tijdens de theatershow van The Blues Brothers met Bob Fosko (Raggende Manne) als Jake Blues en Jim de Groot als Elwood Blues. Ze zijn ook te horen op het album Langzaam Los van zangeres Beatrice van der Poel (Miss Bee). Wouter Planteijdt is tevens producer van die plaat. De band gaat met Zlaya Hadzic in België de studio in voor de laatste opnamen voor een volgend album.

Beatrice van der Poel De Raggende Manne Jim de Groot

2007

Wouter Planteijdt werkt samen met singer/songwriter Marijn Wijnands aan songmateriaal dat in juni onder de naam Ma Rain wordt uitgebracht op het album Harbour. Planteijdt en Vermeulen begeleiden cabaretier Jeroen van Merwijk op diens album Vrij! Sjako! treedt meerdere malen op met René van Barneveld als speciale gast. Hij wordt uiteindelijk vast bandlid.

Ma Rain

2008

Planteijdt en Vermeulen maken in februari deel uit van De Groep Fosko tijdens de theatertournee Fosko Fume Une Pipe van Bob Fokso. Wouter Planteijdt produceert The Love Interest, het tweede album van de Haarlemse singer/songwriter Maarten Veldhuis onder de naam Larry Cook. Hij is samen met Thijs Vermeulen en Richard Heijerman op deze plaat ook als gastmuzikant te horen. Acht naar na het vorige album Page verschijnt in het najaar op het Coolhouse label van Leo Blokhuis de cd Lucky Spots. Naast de vele eigen nummers en Motel Blues van Loudon Wainwright III bevat de plaat ook covers van Bill Withers (Heartbreak Road) en Frank Zappa (Magic Fingers).

Maarten Veldhuis

2009 - 2013

Eind maart 2009 gaat Wouter Planteijdt over de kop gaat met de fiets. Hij breekt daarbij zijn elleboog in 43 stukjes. Het duurt een paar jaar voordat Sjako! weer het podium betreedt. In december 2012 keert de band terug met een optreden in de Rabozaal van de Melkweg te Amsterdam tijdens het festival Electric Guitar Heaven. In juni 2013 speelt Sjako! op Beeckestijnpop in Velsen-Zuid. In het najaar staan opnamen gepland voor een nieuw album.

2016

De band bestaat 35 jaar en brengt het album The 10th uit,

Discografie Sjako!

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sjako!

Audio/Video Sjako!

Video Sjako!

Sjako! / Amsterdam Electr...
Sjako! / Amsterdam Electric Guitar Heaven
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Sjako! / Amsterdam Electric Guitar Heaven

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer