Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SJEF VAN BALKOM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1922 - 2004

Genre

hedendaags

Biografie Sjef van Balkom

Sjef van Balkom werd geboren op 7 december 1922 te Den Bosch en overleed daar op 11 mei 2004. Opleiding Hij studeerde beiaard bij zijn vader, Toon van Balkom, de stadsbeiaardier van Den Bosch. Hij was de eerste beiaardier die een Nederlands diploma verwierf voor beiaardspel en campanologie (1951). Daarnaast studeerde hij ...
Volledige biografie...

Biografie Sjef van Balkom

1922 - 2004

Sjef van Balkom werd geboren op 7 december 1922 te Den Bosch en overleed daar op 11 mei 2004.


Opleiding

Hij studeerde beiaard bij zijn vader, Toon van Balkom, de stadsbeiaardier van Den Bosch. Hij was de eerste beiaardier die een Nederlands diploma verwierf voor beiaardspel en campanologie (1951). Daarnaast studeerde hij viool bij Joachim Röntgen, orgel bij Piet Hörmann, theorie en compositie bij John Daniskas, Bernard van den Sigtenhorst Meyer, Martin Lursen en Sem Dresden aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag.


Activiteiten

In 1955 volgde Sjef van Balkom zijn vader op als stadsbeiaardier van Den Bosch en in 1988 werd hij weer opgevolgd door zijn zoon Joost. In 1967 werd hij benoemd tot directeur van de Stedelijke Muziekschool Den Bosch. Tevens was hij docent muziektheorie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Meer dan 50 jaar verzorgde hij de kerkmuziek in de Sint-Jacobskerk in 's-Hertogenbosch. Balkom heeft gedurende meer dan dertig jaar een actieve rol in de Nederlandse beiaardwereld gespeeld, respectievelijk als concerterend beiaardier (hij bespeelde meer dan 70 beiaarden in Nederland en België en ondernam diverse concertreizen naar Noord-Frankrijk en Bourgogne alsmede naar Amerika), als NKV-bestuurslid en als NKV-gedelegeerde bij de Beiaard Wereld Federatie (BWF).


Composities

Als componist kreeg hij opdrachten van de steden Den Bosch en Rotterdam, van de Johan Wagenaarstichting en van de Nederlandse Regering. Hij schreef veel beiaardwerken, koorwerken, een Engelse suite voor fluit en schoolorkest, een Septet voor koper en beiaard, een Concerto piccolo voor strijkorkest, Geluk en Reisgenoot voor mannenkoor, solisten en orkest, een Symfonische suite en toneelmuziek. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag publiceerde de 's-Hertogenbosche Beiaard-Stichting een bundel met een twintigtal originele beiaardwerken en bewerkingen.

Bernhard van den Sigtenhorst Meyer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Sjef van Balkom

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer