Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SLAGERIJ VAN KAMPEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Slagerij Van Kampen

Periode

1982 - heden

Genre

instrumentaal, percussie

Online

Officiële website

Slagerij Van Kampen

Nederlands meest bekende en succesvolle slagwerkgroep. Dansbare en opzwepende slagwerkmuziek met duidelijke etnische invloeden. De groep ziet haar muziek het liefst omschreven als instrumentale popmuziek, waarbij nu eens niet de geijkte instrumenten (gitaar, toetsen, drums, bas) worden gebruikt maar louter slagwerk.
Volledige biografie...

Bezetting

Robin van Vliet   percussie, sampler
Gijsbert Zwart   drums, percussie
Johan Boere   drums
Boudine van Slobbe   drums, percussie
Willem van Kruijsdijk   arrangeur, componist, drums, percussie, producer
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Koen Rijnbeek   drums, percussie
Renee Frankhuizen   drums, percussie
Bente Olie   drums, percussie
Dree van Beeck   drums, percussie
Mies Wilbrink   componist, drums, percussie, producer

Genoemd in de biografie van

1962   Miss Djax
1971   Egma
1986   Bertus Borgers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Slagerij Van Kampen

Nederlands meest bekende en succesvolle slagwerkgroep. Dansbare en opzwepende slagwerkmuziek met duidelijke etnische invloeden. De groep ziet haar muziek het liefst omschreven als instrumentale popmuziek, waarbij nu eens niet de geijkte instrumenten (gitaar, toetsen, drums, bas) worden gebruikt maar louter slagwerk.

1982

Slagerij van Kampen (de naam is afkomstig uit de Kuifje-strips) wordt opgericht door Willem van Kruijsdijk, die groepsleider wordt en de meeste composities voor zijn rekening neemt. De andere groepsleden zijn Mies Wilbrink, Dree van Beeck en Renee Frankhuizen. Het basis-idee om eens lekker met een aantal mensen op trommels te rammen zonder een overdaad aan kennis en techniek wordt in de loop der jaren wel bijgeschaafd, maar nooit verloochend. Het principe blijft dat intensiteit en creativiteit een grotere rol moeten spelen dan virtuositeit. Een duidelijke verbondenheid met de muziek en cultuur van verschillende etnische volkeren is een rode draad in de muziek van de groep. De eerste lp Slagerij Van Kampen is een registratie van een akoestisch concert. De plaat verkoopt behoorlijk goed.

1987

Op de tweede lp Out Of The Doldrums is het instrumentarium uitgebouwd met elektronische instrumenten. De plaat wordt beschouwd als de eerste midi-opgenomen slagwerkplaat ter wereld. Er is aardig wat aandacht op radio en tv en de groep doet een uitgebreide theatertour.

1989

Het derde album (en de eerste cd) betekent de absolute doorbraak. A long Walk On A Short Pier wordt geproduceerd Robert Musso die werkte met o.a. The Ramones, Miles Davis, Mick Jagger en Tom Waits. Gastmuzikanten zijn o.a. saxofonist Bertus Borgers en mallet-speler Ruud Wiener. De plaat wordt in binnen- en buitenland goed ontvangen. Gitarist Adrian Belew (Frank Zappa, David Bowie, Talking Heads) gebruikt een track van Van Kampen als titelstuk voor zijn solo-cd Young Lions. De groep doet opnieuw een uitgebreide theatertour.

Bertus Borgers

1991

Slagerij Van Kampen speelt ter afsluiting van het Oerol Festival op Terschelling voor een publiek van 30.000 man.

1992

Tan, de tweede cd van de groep is een overzicht van oud werk, ter ere van het tienjarig bestaan. Het album bevat live- en studio-opnamen en is samen met A Long Walk On A Short Pier als boxset verkrijgbaar.
Ook komt de nieuwe studio-cd Link uit. De plaat is opnieuw geproduceerd door Musso en staat drie maanden genoteerd in de top 100.

1994

Slagerij Van Kampen Dree van Beeck en Renee Frankhuizen verlaten de groep en worden vervangen door Boudine van Slobbe (ex-Boris Dzaneck, -Coopertest, -Hipbone Connection) en Coon Rijnbeek. Met de Franse vuurwerkgroep Ephémère verzorgt De Slagerij een spektakel ter ere van het 400-jarig bestaan van de Terschellingse Brandaris. Daarnaast speelt de groep met Herman van Veen ter ere van het eerste bezoek van Nelson Mandela aan Nederland. De vierde cd heet Spit In The Storm en is opnieuw geproduceerd door Musso. Speciale gast is Umar Bin Hassan, rapper/zanger van The Last Poets.

Coopertest Herman van Veen

1996

De vijfde cd LiVe is een live-registratie van bekende nummers van bijna alle voorgaande albums. De plaat is geproduceerd door Willem van Kruijsdijk. De groep gaat opnieuw alle grote zalen en schouwburgen langs en is veelvuldig op tv te zien in een reclamespotje voor verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden.

1997

Aan het eind van het jaar neemt het viertal de cd Door op. Hierop wordt Slagerij Van Kampen ondersteund door basgitarist Erik Rooseboom. Robin van Vliet voegt zich bij de band om de loops en samples te verzorgen.

1998

Begin 1998 verleent Slagerij Van Kampen zijn medewerking aan het programma Klokhuis. In het kader van de Wereld Kampioenschappen Voetbal wordt de single Kick Off uitgebracht. Het nummer staat ook op de verzamelcd AllezOlaOlé met artiesten uit de landen die zich voor het WK hebben gekwalificeerd.

1999

Slagerij Van Kampen neemt het album Add Up To Actual Size op. De percussiegroep stoeit hierop met stijlen als trance en punk. In oktober en november wordt ter ondersteuning van de nieuwe cd een aantal optredens in Nederland gedaan. Op 15 december wordt het stuk Swimmer uitgevoerd tijdens een sportgala. Het nummer is geinspireerd door video-opnamen van zwemmer Pieter van den Hoogenband.

2000

Slagerij Van Kampen krijgt een Edison voor Add Up To The Actual Size. Tijdens het EK voetbal verzorgt Slagerij Van Kampen voor aanvang van enkele wedstrijden een optreden vanaf de middenstip. Koen Rijnbeek wordt vervangen door Johan Boere.

2001

Toetsenist Robin van Vliet doet mee aan het titelloze rootsalbum van The Secret Combination, een gelegenheidsformatie met ondermeer René van Barneveld (Urban Dance Squad) en leden van Secret Sounds. Na twintig jaar nemen Mies Wilbrink en Willem van Kruijsdijk, oprichters van Slagerij van Kampen, afscheid van het podium. Wilbrink kan niet meer optreden vanwege vergaande vormen van slijtage in nek en schouders. Beiden blijven wel componist, producer en coach van de band. Gijsbert Zwart en Bente Olie zijn hun vervangers. Het twintigjarig jubileum wordt gevierd met de live dubbelcd The Road Less Travelled en een songbook. Boudine van Slobbe speelt ondermeer percussie en conga's bij de Amerikaanse band Calexico.

The Combination

2003

Boudine van Slobbe, Robin van Vliet, Johan Boere, Gijsbert Zwart en Bente Olie gaan in het seizoen 2003-2004 op tournee met Blow, een programma waarin Slagerij van Kampen op zoek gaat naar de tegenstellingen in de natuur. Daarnaast doet de groep ook een reeks miniconcerten ondermeer als opener tijdens de Pearl Percussion Party, eind november in Den Bosch.

2004

Slagerij Van Kampen De composities op het album [I.D.] zijn eerst live uitgewerkt voordat de muzikanten de studio ingaan. De plaat bevat een gastbijdrage van Wilmer Wolf (ex-Secret Sounds). Slagerij van Kampen verzorgt een optreden tijdens het internationale voetbalevenement Free Kick Master 2004 op 29 en 30 december in het Spaanse Marbella. Het optreden wordt rechtstreeks uitgezonden in een groot aantal landen met een verwacht aantal van zo'n 200 miljoen kijkers. Free Kick Master 2004 is een tweedaagse wedstrijd tussen 36 topvoetballers om te bepalen wie de beste vrije trap specialist is. Onder andere Pierre van Hooydonck, Zinedine Zidane, Roberto Carlos, Francesco Totti, Deco en David Beckham doen mee. Het toernooi wordt gewonnen door neo-international, Heerenveenspeler Ugur Yildirim.

Secret Sounds

2005

Vanwege haar zwangerschap verlaat Bente Olie in juli tijdelijk de groep. Ze wordt vervangen door Clara de Mik (The Homeboys, Chewing Drum, Dolores).

2006

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan brengt Slagerij Van Kampen op 6 november de jubileum-dvd/cd Differbag uit. Differbag laat onder meer de geschiedenis van de groep zien aan de hand van oud en nieuw beeldmateriaal. De dvd bevat daarnaast een registratie van Energigantica, de show waarmee de groep dit jaar op het podium staat. Tijdens deze voorstelling voert Slagerij Van Kampen het publiek mee naar het denkbeeldige eiland Energigantica.

2007

Op 17 maart vindt in Vredenburg te Utrecht de perspremière plaats van de jubileumtournee van Slagerij van Kampen.

2013

Tijdens hun show Sticks 'n Drums 'n Let it Roll maakt Slagerij Van Kampen onder meer gebruik van drums die oplichten zodra ze worden bespeeld.

Discografie Slagerij Van Kampen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Slagerij Van Kampen

Audio/Video Slagerij Van Kampen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer