Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SLAGWERK DEN HAAG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Slagwerk Den Haag

Periode

1977 - heden

Genre

hedendaags

Online

Officiële website

Slagwerk Den Haag

Sinds de oprichting in 1977 bestaat Slagwerk Den Haag uit vier tot zes slagwerkers. Een groot aantal Nederlandse slagwerkers en slagwerkers die in Nederland studeerden hebben als gast of als vaste speler deel uitgemaakt van de groep die inmiddels aan de vierde generatie musici toe is. Slagwerk Den Haag specialiseert ...
Volledige biografie...

Bezetting

Fedor Teunisse   percussie
Joey Marijs   percussie
Niels Meliefste   percussie
Juan Martinez (2)   percussie
Pepe Garcia   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Marcel Andriessen   percussie
Wim Vos   percussie
Fred Vogels   percussie
Frank van der Starre   percussie
Ger de Zeeuw   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1991   Ron Ford
1993   Peter Adriaansz
1999   Huba de Graaff
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Slagwerk Den Haag

Sinds de oprichting in 1977 bestaat Slagwerk Den Haag uit vier tot zes slagwerkers. Een groot aantal Nederlandse slagwerkers en slagwerkers die in Nederland studeerden hebben als gast of als vaste speler deel uitgemaakt van de groep die inmiddels aan de vierde generatie musici toe is. Slagwerk Den Haag specialiseert zich in repertoire van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het repertoire bestaat uit de belangrijke werken voor slagwerk en vele opdrachten aan hedendaagse componisten. Vaak zijn er nieuwe instrumenten nodig om de opdrachten uit te voeren. De musici spelen een grote rol bij de ontwikkeling van deze instrumenten. In samenwerking met andere ensembles, koren en solisten brengt Slagwerk Den Haag ook werken voor gemengde bezetting. Daarnaast is het gezelschap actief op het gebied van muziektheatervoorstellingen en educatie.

1977 - 1985

Percussionist Wim Vos richt met Fred Vogels Slagwerkgroep Den Haag op. Vogels zorgt voor de organisatie, de concerten en de subsidies, Vos is het artistieke geweten. Frank van der Starre en Ger de Zeeuw maken het eerste kwartet compleet dat vrij snel uitgebreid wordt met Renee Jonkers, die de artistieke leiding op zich neemt, en Frans Leerdam. De groep weet in korte tijd internationaal naam te verwerven met belangwekkende twintigste-eeuwse slagwerkpartituren en in opdracht geschreven werken. Arnold Marinissen, leerling van Wim Vos, treedt toe tot Slagwerkgroep Den Haag in 1985. Al snel neemt hij de artistieke leiding op zich.

1988

Ron Ford fungeert als composer in residence.

Ron Ford

1989 - 1992

Murk Jiskoot treedt toe tot Slagwerkgroep Den Haag. Het gezelschap houdt zich in deze tijd veel bezig met het bestuderen van Afrikaanse slagwerkculturen. Dit leidt in 1992 tot de oprichting van de groep Anumadutchi. Jiskoot neemt de zakelijke leiding van dit gezelschap op zich en regelt samen met Wim Vos de artistieke zaken. Oprichters Wim Vos en Fred Vogels verlaten de slagwerkgroep.

1998

Na het vertrek van Jiskoot komt Marcel Andriessen de slagwerkgroep versterken. Componist Peter Adriaansz neemt de artistieke leiding op zich.

Peter Adriaansz

2000

Slagwerkgroep Den Haag werkt samen met Het Nationale Ballet voor de voorstelling 'Access all areas'. Fedor Teunisse versterkt de gelederen als vast lid van het ensemble.

2002

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum brengt de groep een cd-single uit met 'Music of Mercy pt. 3' van componist en artistiek leider Peter Adriaansz.

2003

De cd 'New Works for Percussion' met opdrachtwerken geschreven door Osvaldo Budón, Ivo van Emmerik, Claudio Baroni, Seung-Ah Oh en Donnacha Dennehy verschijnt.

2005

Onder aanvoering van Peter Adriaansz richt het gezelschap zich nog sterker dan voorheen op nieuw repertoire en klankontwikkeling. Ensemblelid Fedor Teunisse krijgt daarbij de dagelijkse artistieke leiding. Met het Belgische Champ d'Action, een ensemble waarmee Slagwerkgroep Den Haag regelmatig samenwerkt, voert het gezelschap de coproductie 'Hildegard' van James Wood uit.

2008

Slagwerkgroep Den Haag presenteert zich met veel succes op het Engelse nieuwe muziekfestival in Huddersfield. Het gezelschap krijgt direct het verzoek om in 2009 terug te keren.

2009

Met ingang van dit seizoen presenteert Slagwerkgroep Den Haag zich als Slagwerk Den Haag. Er komt een eenduidige huisstijl waarin de afkorting SDH een grote rol speelt. Slagwerk Den Haag voert in het Concertgebouw in Brugge een speciaal vormgegeven educatief project uit met solowerken van David Lang, Morton Feldman en John Cage en diverse workshops voor kinderen. Ruim 450 kinderen komen zo in aanraking met hedendaags slagwerk. In mei brengt Slagwerk Den Haag zijn eerste dvd 'Parade' uit met geregisseerde opnames van enkele recente slagwerkstukken met een sterke visuele kwaliteit, geschreven door Mayke Nas en Wouter Snoei, Guo Wenjing, Anthony Pateras en Peter Adriaansz. Slagwerk Den Haag heeft in Huddersfield veel succes met 'Words and Beyond: Hwang Jin-Yi', een muziektheatraal werk van de Koreaanse componiste Seung-Ah Oh.

2010

Slagwerk Den Haag treedt op tijdens het fameuze Bang on a Canfestival in New York. De New York Times noemt het gezelschap "a dazzling Dutch percussion group" die het virtuose met het theatrale combineert. In dit seizoen staat een vervolg op het programma van het educatief project in het Concertgebouw in Brugge.

2012

Slagwerk Den Haag viert zijn 35-jarig bestaan en het100ste geboortejaar van John Cage met het project Double Music op 29 november in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. In 1941 schreven Cage en Lou Harrison, gezamenlijk, maar afzonderlijk van elkaar, het slagwerkkwartet 'Double Music'. Met dit idee heeft Slagwerk Den Haag 14 componisten gevraagd 7 duo-stukken voor één tot 32 slagwerkers te schrijven: Louis Andriessen & Martijn Padding, Michael Gordon & Julia Wolfe, Huba de Graaff & Jan van de Putte, Oscar Bettison & Pete Harden, Yiannis Kyriakides & Marko Ciciliani, Tom Johnson & Luiz Henrique Yudo, en Peter Adriaansz & Maarten Altena.

Huba de Graaff Jan van de Putte Louis Andriessen Maarten Altena Marko Ciciliani Martijn Padding Peter Adriaansz Yannis Kyriakides

Discografie Slagwerk Den Haag

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Slagwerk Den Haag

Audio/Video Slagwerk Den Haag

Video Slagwerk Den Haag

Scala II - Peter Adriaans...
Scala II - Peter Adriaansz met Ralph van Raat
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Scala II - Peter Adriaansz met Ralph van Raat

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer