Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SMALTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Smalts

Periode

1982 - heden

Genre

electro, new wave, pop

Online

Officiële website

Smalts

Smalts komt voort uit de ultraband Minny Pops. Twintig jaar na de uitgave van de plaat Werktitels (1982) is de groep weer actief in het nieuwe millennium, met onder meer filmmuziek, muziek in combinatie met poëzie en werk van moderne componisten Terry Riley en Harry Partch.
Volledige biografie...

Bezetting

Wim Dekker   synthesizer
Pieter Mulder   basgitaar
Rubin Ootes   drums
Zip Boterbloem   engineer

Genoemd in de biografie van

1982   Minny Pops
2002   Minny Pops

Biografie Smalts

Smalts komt voort uit de ultraband Minny Pops. Twintig jaar na de uitgave van de plaat Werktitels (1982) is de groep weer actief in het nieuwe millennium, met onder meer filmmuziek, muziek in combinatie met poëzie en werk van moderne componisten Terry Riley en Harry Partch.

1982

In de tijd dat hun band Minny Pops op non-actief staat, werken Wim Dekker, Pieter Mulder en drummer Rubin Ootes onder de naam Smalts aan ritmischer en speelser instrumentaaltjes. Er worden nummers bijgedragen aan de Studio 12 Cassette (een compilatie van Haarlemse bands) en de verzamelelpee van het VPRO programma Radionome. Aan het eind van het jaar komt de 12" Werktitels uit.

Minny Pops

2002

In augustus verschijnt na twintig jaar een nieuwe cd van Smalts onder de titel It's Good To Be On A Well-Run Ship. De 13 nummers zijn geïnspireerd door de Russische atoomonderzeeër Koersk die twee jaar eerder verongelukte in de Barentszzee. Smalts neemt daarna muziek op van minimal composer Terry Riley en werkt ook aan een cd die is gebaseerd op de reine stemming van de Amerikaanse componist Harry Partch.

2005

Smalts Op 20 januari komt van Smalts het album Nevelglans uit. De plaat bevat zestien songs met Nederlandse-, Engelse en Russische teksten van o.a. Hugo Claus en Jan Hanlo. De eerste oplage bevat een DVD met de korte film Jan Hanlo, En Die Man Ben Ik Zelf van Barbara Hanlo.

2006

Bij het uitzoeken van bruikbare gedichten voor de cd Nevelglans verdiepen Pieter Mulder en Wim Dekker zich ook in het werk van Louis Th. Lehmann (1920). Zijn poëzie is herkenbaar door het taalplezier, de taalvirtuositeit en onvoorspelbaarheid en leent zich goed om op muziek gezet te worden. Het dubbelalbum De Rijpe Sterren, Een Ode Aan Louis Lehmann is geheel aan Lehmann gewijd. Op de eerste cd zet Smalts veertien gedichten op muziek uit de verzamelbundel Gedichten 1939-1998. De tweede cd bevat bijna dertig composities van Louis Lehmann zelf, zoals deze in 1986 in het VPRO radioprogramma De Muziek Van Louis Lehmann te horen waren. Lehmann wordt daarbij terzijde gestaan door pianist Guus Janssen en de vocalisten Sophie van Lier, Libby Houston en Tabe Bas. De Rijpe Sterren bevat ook een dvd met daarop een interview met Louis Lehmann door Hanneke Groenteman, een korte film van Ida Lohman en Louis Lehmann als danser. De uitgave verschijnt op 21 maart in het kader van de boekenweek (thema: muziek) en de Unesco's World Poetry Day.

Louis Th. Lehmann

2008

De EP A Better Resurrection bevat drie tracks. Het derde nummer I Dwell in Possibility bevat een bijdrage van de elektronische muzikant en zangeres Elektra Dekker.

Elektra

2011

In het kader van de 76ste verjaardag van de Amerikaanse componist Terry Riley (24 juni 1935) brengt Smalts via iTunes een 33 minuten en 22 seconden durende versie uit van diens beroemde minimalistische compositie In C.

Discografie Smalts

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Smalts

Audio/Video Smalts

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer