Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SOCIAL SECURITY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Social Security

Periode

1980 - 1989

Genre

new wave, pop

Pseudoniemen

Happy Tunes, The Security

Social Security

Social Security is een van bekendste Nederlandse new wave-formaties. Ondanks aandacht in de media, releases in het buitenland en de vele optredens breekt de groep niet door tot het grote publiek.
Volledige biografie...

Bezetting

Harrie Zandstra   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Bob Schaafsma   basgitaar
Joop Mols   drums
Jan Van Dijk (2)   basgitaar
Martin Ploeg   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jacob De Haan   toetsinstrumenten, trompet
Kid Van Hees   drums
Willy Huisman   toetsinstrumenten
Klaas Post   gitaar

Genoemd in de biografie van

1981   The Visitor
1999   Lex Koopman

Biografie Social Security

Social Security is een van bekendste Nederlandse new wave-formaties. Ondanks aandacht in de media, releases in het buitenland en de vele optredens breekt de groep niet door tot het grote publiek.

1980 - 1982

Social Security wordt opgericht door drummer Joop Mols, bassist Bob Schaafsma (ex-Pavane) en gitarist/zanger Harrie Zandstra (ex-Pavane). Tijdens een van de optredens maakt hun sterk door new wave beïnvloede muziek zo'n indruk op toetsenist Martin Ploeg dat hij zich bij de band voegt. In deze samenstelling neemt de groep de single Hate/Dancing op voor het Top Hole label van Jos Haijer. Ook Haijer (ex-Hades Hackneycoach, ex-Scab) treedt toe tot de bezetting en wordt de zanger. Social Security neemt een nummer op voor het kunstblad Het Bestaan. De band tekent bij Phonogram en neemt in Wisseloord de single (You're Always) Dancin' op. Deze behaalt de 93ste plaats in de hitparade.

1983

Bassist Bob Schaafsma wordt vervangen door toetsenist Willy Huisman (o.a. ex-Pavane, ex-Mark Foggo). Afwisselend nemen Huisman en Ploeg de baspartijen voor hun rekening op de polyfone synthesizers. Martin Ploeg verlaat de band om onder meer productiewerk te verrichten. Hij wordt vervangen door Jan van Dijk (ex-Werk in Uitvoering). In de nieuwe samenstelling wordt samen met producer Michiel Hoogenboezem de LP Secureality opgenomen. Het album wordt goed ontvangen en belandt op de tweede plaats in de Elpee_Oase (de voorloper van de Moordlijst in Oor). De Hitkrant noemt de single Bodyguard fris, 'soms erg strak, soms weer melodieus, in alle gevallen origineel'. Ondanks de lovende kritieken en de vele optredens breekt de band niet door naar het grote publiek.

Mark Foggo

1984

Harrie Zandstra en Willy Huisman verlaten de band. Klaas Post (ex-AA & the Doctors) neemt de gitaar over en Martin Ploeg keert terug op het oude nest. De band vindt onderdak bij VIP Records en maakt het minialbum Dancing Head. Toetsenist Martin Ploeg en Michiel Hoogenboezem zijn verantwoordelijk voor de productie. De van het album afkomstige single The Wedding wordt wekenlang in Vara's Verrukkelijke 15 gedraaid, maar wordt geen hit. De band speelt stug door en doet meerdere optredens voor Radio 3 (o.a. Countdown Café, Hollands Glorie en Spleen).

1985

Social Security verandert opnieuw van label en komt terecht bij CBS. Het album Homesick Home heeft 'reizen' als thema. De groep produceert de plaat samen met Michiel Hoogenboezem en maakt voor het eerst gebruik van gastmuzikanten: een strijkersquintet uit Salonorkest Pluche. Van de plaat worden drie singles getrokken die veel gedraaid worden maar geen hit opleveren.

1986

Het album Waterfalling verschijnt op Top Hole aangezien het contract met CBS ten einde is gekomen. De plaat is in een vrijwel aaneensluitende sessie van vijf dagen opgenomen met Kid van Hees (ex-AA & Doctors, Tiger en Timmi Ritmo) als nieuwe drummer en onder begeleiding van Attie Bauw en de al jaren bij de band werkende eigen geluidsman Tiemen Smit. De minisymfonie Storm wordt regelmatig op de Duitse radio gedraaid en de band tourt een maand door Ierland.

1987 - 1988

Het voorvoegsel Social in de bandnaam is weggevallen. De groep gaat nu door het leven als The Security. Martin Ploeg verhuist naar Amsterdam en wordt vervangen door Jacob de Haan (toetsen, trompet). De Haan wordt op zijn beurt opgevolgd door de teruggekeerde Harrie Zandstra (nu voornamelijk op toetsen). Hij is te horen op het vijfde album Happy Tunes. Happy Tunes is niet alleen de titel van het album maar ook de naam waaronder de groep vanaf het begin van hun bestaan hebben opgetreden. Met The Happy Tunes spelen de muzikanten muziek uit de sixties. Ook op het album Happy Tunes wordt regelmatig teruggegrepen naar deze psychedelische periode in de popmuziek. In recensies wordt The Security regelmatig vergeleken met The Beatles. De single Black Dress wordt uitgebracht in de Filippijnen. Voor de Nederlandse single Colourblind maakt de band een videoclip met Rogier van der Ploeg (Astral Bodies).

Astral Bodies

1989

Een van de vele optredens van de band is tijdens de Berlin Independence Days. Het grote succes blijft echter nog steeds uit. De door Top Hole uitgebrachte singles Dancelot en Ammunition brengen in die situatie geen verandering, hoewel Dancelot nog wordt uitgebracht in Zweden. Het gebrek aan succes betekent het einde van The Security. The Happy Tunes blijven daarentegen doorgaan met het geven van concerten.

2002

The Security verzorgt een reünieoptreden.

2011

Naar aanleiding van de tentoonstelling UIT! 50 Jaar Amusement In Heerenveen, van 25 juni tot en met 28 augustus 2011 in het Heerenveense Museum Willem Van Haren, verschijnt na lange tijd weer een uitgave op Top Hole: de EP The River Is Deep van The Security. Bandleden Jos Haijer (op de hoes vermeld als Josh Haijer), Kid van Hees, Jan van Dijk en Harrie Zandstra hebben de vier nummers opgenomen in de Red Light Studio Groningen. Toetsenist Martin Ploeg levert een bijdrage in het nummer Hole In My Head. Het totale repertoire van Social Security/The Security wordt gedigitaliseerd, inclusief nog niet eerder uitgebracht materiaal.

Discografie Social Security

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Social Security

Audio/Video Social Security

Video Social Security

Cafe Unplugged(Kid van He...
Cafe Unplugged(Kid van Hees) {Storm}  (Social Security) in cafe Koster
Social Security 2.0 'Some...
Social Security 2.0 'Somewhere' met zanger Garments live @ Harmonie dec 8, 2012 Fryslan Pop.
Social Security - Here I...
Social Security  - Here I am
Social Security - Brisban...
Social Security - Brisbane beaches
Social Security - Slow em...
Social Security - Slow emotion
Social Security Jenny Won...
Social Security Jenny Wong (live)
Colourblind
Colourblind
Dancelot
Dancelot
Social Security White Mac...
Social Security White Machine
Social Security performs ...
Social Security performs Somewhere, Parkzicht Rotterdam
Social Security performs ...
Social Security performs 'Call Me', Rotterdam Parkzicht
Storm by 'Social Security'
Storm by 'Social Security'

Audio Social Security

Social Security
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Social Security 2.0 'Somewhere' met zanger Garments live @ Harmonie dec 8, 2012 Fryslan Pop.

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer