Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SOLBAKKEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Solbakken

Periode

1996 - heden

Genre

alternative, indie, new wave

Solbakken

Vanuit Amsterdam opererend Fries trio die invloeden uit new wave en postrock verweeft. Voortzetting van Lul.
Volledige biografie...

Bezetting

Jelle Buma   drums
Klaas Schippers   basgitaar, zang
Empee Holwerda   gitaar, zang

Overige muzikanten

Peter Sijbenga   synthesizer
Michel Wijdeveld   drums

Genoemd in de biografie van

1994   Lul
1995   Deinum
1999   Peter Sijbenga
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Solbakken

Vanuit Amsterdam opererend Fries trio die invloeden uit new wave en postrock verweeft. Voortzetting van Lul.

1996

Na het ontbinden van Lul gaan Klaas Schippers en Empee Holwerda, aangevuld met drummer Michel Wijdeveld (ex-The North, Sex Ettek) verder als Solbakken. De naam Solbakken staat, naar verluidt, voor de god van het gerecycled geluid in het oude IJsland. Er verschijnt een officieuze demo die niet bedoeld is om de wereld te laten weten dat ze er weer staan, maar om optredens te regelen die het publiek laten verlangen naar de uitgave van een heuse cd. De groep resideert inmiddels in Amsterdam. Klaas Schippers is tevens werkzaam voor het onafhankelijke label en distributiemaatschappij Konkurrent.

Lul Sex Ettek

1997

De eerste cd, Limited Brazen Sound, verschijnt op het Hooverflag-label. Net als bij Lul zitten de liedjes spitsvondig in elkaar en staat de groep garant voor vreemde maatsoorten en intellectualistische teksten. De muziek klinkt echter veel rustiger en minder hectisch. Het album krijgt zeer lovende recensies in de pers, waarin Solbakken omschreven wordt als een groep die 'New Wave maakt zoals die in 1997 gemaakt dient te worden'.

1998

Een van de optredens dit jaar is met de Amerikaanse groep The Black Heart Procession. De gemeenschappelijke waardering voor elkaar leidt in 2004 tot de uitgave van een gezamenlijke cd.

1999

Solbakken De tweede cd, Pinanti, verschijnt. Een so(m)bere, rustige plaat die meerdere luisterbeurten nodig heeft om te bekoren. Live wordt het trio terzijde gestaan door Peter Sijbenga op KORG synthesizer. Holwerda en Schippers maken voor de VPRO-televisie een serie over Nederlandse topmanagers. Buma (ex-Grint, ex-Deinum, Mercy Giants) heeft plaatsgenomen achter het drumkit.

Deinum Mercy Giants Peter Sijbenga

2000

Solbakken Holwerda en Schippers presenteren enkele aflevering van Vuile Toon, een internet-radioprogramma op VPRO's site 3voor12. Solbakken duikt in de zomer met producer Pieter Kloos de studio in voor opnamen van het derde album. Zure Botoa klinkt een stuk traditioneler en daardoor toegankelijker dan de eerste platen.

Pieter Kloos

2002

De band staat een enkele maanden op nonactief vanwege Empee's verblijf in New York.

2003

Solbakken is met het nummer Slit Your Wrists And Clap Your Hands vertegenwoordigd op de compilatie But You Don't Really Care For Music, Do You? van het hometaperslabel Living Room Records. In maart presenteert de groep het vierde album Klonapet waarop de lijn van Zure Botoa op geslaagde wijze wordt voortgezet. De plaat bevat naast vaste gastbijdragen van Peter Sijbenga ook bijdragen van Arnold de Boer (zea) en Susanne Linssen (Seedling). In juli gaat Solbakken samen met de Amerikaanse groep The Black Heart Procession de E-Sound Studio te Weesp in om een sessie voor de platenreeks In The Fishtank op te nemen.

Seedling zea

2004

Solbakken In The Fishtank 11 komt uit in maart. In de maanden april en mei zorgt Solbakken voor de muzikale begeleiding voor de theaterproductie Lost van Jakop Ahlbom. De muziek verschijnt op de cd Music For Lost. In het najaar doet Holwerda optredens onder de naam Kanipchen-Fit. Hij wordt daarbij terzijde gestaan door Maarten Kooijman (Johan) op drums.

Johan

2005 - 2009

Holwerda vestigt zich in New York waar hij met dichteres/zangeres Gloria Holwerda-Williams met enige regelmatig op het podium staat als het duo Kanipchen-Fit. Ook tijdens hun bezoeken aan Nederland treedt Kanipchen-Fit op. Holwerda rijdt in juni 2009 met zea mee naar Servië waar hij enkele spontane solo-optredens doet.

Kanipchen-Fit

2010

Drummer Jelle Buma maakt solo muziek waarbij hij drums combineert met elektronica, geïnspireerd door Bohren & der Club of Gore, Deaf Center, vroege Seefeel, Third Eye Foundation en This Heat. Daarnaast maakt hij deel uit van Hundreds, een vervolg op El Camino.

El Camino

Discografie Solbakken

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Solbakken

Audio/Video Solbakken

Video Solbakken

Solbakken - Love Interest
Solbakken - Love Interest
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Solbakken - Love Interest

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer