SOPHIA VAN SANTE
Sophia van Sante
Sophia van Sante geniet bekendheid als opera-, concert- en oratoriumzangeres. Ze beheerst een uitgebreid repertoire met werken van Claudio Monteverdi tot twintigste-eeuwse componisten als Peter Schat en Ton de Kruyf. Ze zingt in Rome, Londen en Philadelphia en werkt samen met onder meer Ferdinand Leitner en Bruno Maderna. Tussen 1960 ...
Instrumenten
mezzosopraan
Biografie Sophia van Sante
Sophia van Sante geniet bekendheid als opera-, concert- en oratoriumzangeres. Ze beheerst een uitgebreid repertoire met werken van Claudio Monteverdi tot twintigste-eeuwse componisten als Peter Schat en Ton de Kruyf. Ze zingt in Rome, Londen en Philadelphia en werkt samen met onder meer Ferdinand Leitner en Bruno Maderna. Tussen 1960 en 1983 treedt Sophia van Sante op in zeventig opera- en muziektheatervoorstellingen.
1925 - 1950
Sophia van Sante wordt geboren op 11 augustus in Zaandam. Haar muzikaliteit blijkt al vroeg, ze herkent gemakkelijk melodieën en weet ze onmiddellijk na te zingen. Als ze echter voorzingt bij Jo Heckert van Eijsden in Wormerveer is de pedagoge van mening dat haar stem niet bijzonder is. Sophia is het daar niet mee eens en zet door. Op aanraden van haar docente To van der Sluys gaat ze naar het Amsterdams Muzieklyceum.
1951 - 1956
Sophia van Sante behaalt haar Staatsdiploma aan het Amsterdams Muzieklyceum in 1954. Een jaar later krijgt ze toegang tot de operaklas van het conservatorium en vervolgt ze haar vocale ontwikkeling bij Anna el Tour en Ruth Horna. Korte tijd later wordt ze samen met Antoinette Tiemessen uitgekozen voor een zeswekelijkse stage in Bayreuth waar ze de tijd van haar leven heeft: "Ik was nog een groentje in het operavak en in Bayreuth kreeg ik voor het eerst de gelegenheid een kijkje achter de schermen te nemen. Ik maakte alle repetities mee en belichtingsproeven, maar minstens zo belangrijk was de aanwezigheid van Gré Brouwenstijn. [...] Mevrouw Brouwenstijn was voor veel zangeressen van mijn generatie het levende bewijs dat je als Nederlands talent op het internationale podium wel degelijk een positie kon verwerven." (Mens&Melodie, april 1996) Gedurende haar studietijd werkt Sophia van Sante als secretaresse bij de Nedlloyd om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.
1956 - 1959
Sophia van Sante gaat zingen bij het Nederlands Kamerkoor van Felix de Nobel. Met behulp van een beurs gaat ze naar Rome om haar techniek te perfectioneren bij de Zwitserse pedagoge Marianne Amstadt. Direct na terugkomst begint ze in de Studio van de Nederlandse Opera, waarmee haar zangcarrière een aanvang neemt. Ieder jaar keert ze terug naar Italië om Bach te zingen en tevens modern repertoire voor het voetlicht te brengen. Ze werkt met onder meer Bernard Haitink, Edo de Waart, Bruno Maderna, Ferdinand Leitner en Eugene Ormandy.
1960 - 1962
Op 23 augustus treedt Sophia van Sante voor het eerst op bij de Nederlandse Opera met de rol van Flora Bervoix in 'La Traviata' van Giuseppe Verdi. De uitvoering vindt plaats in het Kurhaus te Scheveningen. In 1962 zingt ze in twee Nederlandse opera's: 'Philomela' van Hendrik Andriessen en 'Halewijn' van Willem Pijper.
1965
Sophia van Sante wordt hoofddocent zang bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens het Holland Festival zingt ze in de opera 'De Droom' van Ton de Leeuw.
1966 - 1971
Sophia van Sante is soliste in de opera 'Labyrint' van Peter Schat die tijdens het Holland Festival 1966 in première gaat. In 1971 zingt ze een van de hoofdrollen in Ton de Kruyfs opera 'Spinoza'.
1982
Tijdens haar laatste optreden bij de Nederlandse Opera op 4 november zingt Sophia van Sante de rol van Larina in Pjotr Iljitsj Tsjaikovski's 'Jevgeni Onjegin'.
1985
Sophia van Sante staat voor het laatst op het concertpodium: "Het was geen bewust gepland afscheid. Gaandeweg had ik steeds meer leerlingen gekregen. Op zeker moment werd het solistenbestaan simpelweg overschaduwd door de lespraktijk. Mijn carrière is dan ook als een nachtkaars uitgedoofd." (Mens&Melodie, april 1996) Ook stopt zij met lesgeven aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
1996
Sophia van Sante heeft nog een tiental leerlingen die voor privélessen bij haar thuis in Amsterdam komen. Zij stelt een dubbel-cd met oude opnamen samen: "Omdat er zoveel mensen van een jongere generatie zijn die mij nog nooit hebben gehoord. Omdat ik mijn leerlingen iets wilde doorgeven uit het verleden. Omdat je ouder wordt en je je realiseert dat het waardevol is om die muzikale erfenis voor het nageslacht te bewaren." (Mens&Melodie, april 1996) Ze brengt de cd in eigen beheer uit.
2007
Op 9 december overlijdt Sophia van Sante op 82-jarige leeftijd in Amsterdam.
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Sophia van Sante
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen