Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SOULDADA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

SoulDada

Periode

2005 - heden

Genre

flamenco, Friestalig, funk, latin, soul, wereldmuziek

SoulDada

SoulDada mengt wereldmuziek uit Zuidoost-Europa en Zuid-Amerika met de Friese taal. Vanaf het seizoen 2008/2009 onder meer te horen tijdens het theaterconcert Canção.
Volledige biografie...

Bezetting

Willem Smid   percussie
Carel van Leeuwen   cello
Herman Woltman   componist, gitaar, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang
Bart Soeters   basgitaar

Overige muzikanten

Johan Keus   basgitaar
Cathrienus Herrema   fluit, saxofoon
Janna Koussios   tekstschrijver, zang
Wytze Van Der Meer   basgitaar
Anne-Lie Persson   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2003   Nynke Laverman
2013   Izaline Calister

Biografie SoulDada

SoulDada mengt wereldmuziek uit Zuidoost-Europa en Zuid-Amerika met de Friese taal. Vanaf het seizoen 2008/2009 onder meer te horen tijdens het theaterconcert Canção.

2005 - 2007

SoulDada De groepsnaam SoulDada is een verbastering van het Portugese saudade, een woord dat verwijst naar gemis, verlangen en heimwee. Ook de muziek van de Friese band rondom zanger, gitarist, toetsenist en componist Herman Woltman zit vol melancholie. Op het repertoire staan in eerste instantie ook Braziliaanse liedjes gemengd met funk en soul. Woltman komt uit een kunstzinnige familie en was eerder actief in de groepen, Halfasoul, de Scandals, Om Utens en Spoetnik (met het album Skylge in 1996) en Saudade. In 2005 zit hij samen met bassist Wytze van der Meer in de band van de Friestalige fadozangeres Nynke Laverman. Het titelloze debuutalbum SoulDada (2005) bevat bijdragen van onder meer pedagoog/zangeres Janna Koussios, zangeres Lydia van der Meer en organist Carlos de Wijs (D'WYS). De cd krijgt ruime aandacht in de media en SoulDada speelt in wisselende bezetting onder meer op Oerol, Mundial, het Bevrijdingsfestival en het Kaatslandfestival. September 2007 verschijnt het tweede album Canção, vernoemd naar het gelijknamig theaterconcert, met bijdragen van zangeres Koussios, cellist Carel van Leeuwen, bassist Johan Keus en percussionist Willem Smid. Op het album verwerkt de band wereldmuziek uit Zuidoost-Europa en Zuid-Amerika met de Friese taal. De populaire Friestalige tekstschrijfster Baukje Wytsma levert tekstbijdragen. Canção wordt CD van de Week op Radio 1 en de band is regelmatig live op de radio te horen in programma's als Cappuccino, Muziekcafé, Met Het Oog Op Morgen en Spijkers Met Koppen.

D'WYS Nynke Laverman

2008

Tijdens de theatertournee in het seizoen 2008/2009 speelt SoulDada o.a. op de festival Mundial, Oerol en Dranouter. In het kader van een culturele uitwisseling met de provincie Sechuan staat eind mei een theaterconcert in China gepland, maar die gaat niet door vanwege een grote aardbeving. Na de zomer volgt een trip naar Zuid-Afrika voor optredens in Kaapstad en een festival in Darling. De band prijkt op de cover van het augustus/septembernummer van het muziekblad New Folk Sounds.

2009

In april verschijnt de eerste dvd van Souldada met daarop een registratie van het optreden tijdens Oerol 2008. De opnamen worden ook op 22 en 29 april in twee delen uitgezonden bij Omrop Fryslân.

2010 - 2012

SoulDada in 2010 Vanaf 2010 bestaat Souldada naast Woltman, Smid en Van Leeuwen uit zangeres Maeike Sijtsma (Three-ality, achtergrondzangeres bij onder meer Twarres en Iris Kroes) en bassist Bart Soeters. Het theaterconcert Oer De Grins (seizoen 2011-2012) is gebaseerd op de tournee van SoulDada in Afrika in 2008 en 2009. In het programma mengt de band Afrikaanse en Friese teksten met wereldmuziek. De Afrikaanse schrijfster/kunstenares Carina Stander levert de Afrikaanse en Baukje Wytsma de Friese teksten. De gelijknamige cd wordt in december 2011 uitgebracht door het label Marista. Op 5 oktober 2012 komt Maeike Sijtsma plotseling te overlijden. De zangeres wordt slechts 29 jaar oud.

2013

SoulDada werkt aan het album Watervolk, onder meer met Izaline Calister die twee liedjes met de band opneemt in het Fries en Papiamentu. De gelijknamige muziekvoorstelling van de groep staat in het teken van verhalen over verandering, vergankelijkheid en de onvoorspelbare toekomst, geïnspireerd door het gedicht Watervolk van de Zuid-Afrikaanse Carina Stander. De kano (het leven) krijgt een belangrijke rol als decorstuk, muziekinstrument en vervoermiddel. Watervolk wordt 27 oktober gepresenteerd in Theater Sneek.

Izaline Calister

Discografie SoulDada

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's SoulDada

Audio/Video SoulDada

Video SoulDada

Souldada - Salsabern
Souldada - Salsabern
SOULDADA Silveira Marisé ...
SOULDADA Silveira Marisé - skutsjesilen2009
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
SOULDADA Silveira Marisé - skutsjesilen2009

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer