Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPECS HILDEBRAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Specs Hildebrand

Periode

1972 - heden

Genre

country

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Specs Hildebrand & The Living Room Band

Specs Hildebrand

De in Amsterdam geboren en in Volendam residerende onderwijzer Theo van Scherpenseel doet vanaf 1975 van zich spreken onder de artiestennaam Specs Hildebrand. Hij begint zijn carrière als zanger/gitarist van de Volendamse country-rockgroep Jen Rog. Tevens maakt hij van '76-'78 deel uit van Canyon. Zijn solo-werk is een mengeling van ...
Volledige biografie...

Bezetting

Theo Van Scherpenseel   gitaar, zang

Overige muzikanten

Evert Veerman   gitaar, zang
Hubert Knuvelder   accordeon, basgitaar, zang
Kees Steur   drums
Frans Pelk   gitaar, zang
Gerrit Woestenburg   drums

Genoemd in de biografie van

1974   Jan Rietman
1975   Jen Rog
1976   Left Side
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Specs Hildebrand

De in Amsterdam geboren en in Volendam residerende onderwijzer Theo van Scherpenseel doet vanaf 1975 van zich spreken onder de artiestennaam Specs Hildebrand. Hij begint zijn carrière als zanger/gitarist van de Volendamse country-rockgroep Jen Rog. Tevens maakt hij van '76-'78 deel uit van Canyon. Zijn solo-werk is een mengeling van country & western en de Volendamse 'palingsound'. Hij werkt in eerste instantie nauw samen met de tekstschrijvende Telegraaf-journalisten Ton de Zeeuw en Jip Golsteijn (1945-2002) en heeft op zijn platen de crème de la crème van de Nederpopmuzikanten te gast.

1972

Specs Hildebrand Uit ex-leden van de groepen Alles en Coffin ontstaat in Volendam de groep Progress, in '72 omgedoopt tot Jen Rog. Op haar eerste single Develish Mary maakt de band een mengeling van country en rock. Het nummer wordt een bijna-hit.

Jen Rog

1974

De laatste singles waar Van Scherpenseel nog met Jen Rog op te horen is, zijn Sunday Morning/Diggy Liggy Lo en het Nederlandstalige 't Was Nacht/Koning Voetbal.

Jen Rog

1975

Onder de artiestennaam Specs Hildebrand start Theo van Scherpenseel een solocarrière. De naam Specs Hildebrand komt uit een boek in de Bob Evers-serie, Hoog Spel In Hong Kong. Een Bijziende Juwelensmokkelaar. Het is een naam die je in iedere taal uit kunt spreken, terwijl Theo van Scherpenseel niet altijd geschikt is, en zeker niet voor de Amerikaanse markt. Hildebrands begeleidingsband, de Magic Box Band, bestaat uit ex-Unit Gloria pianist Jan Rietman, ex-Scope bassist Cees Essers, drummer Nico Groen en gitarist Antonio Martinez. Op Ariola verschijnt naast de single Manuel/What Have They Done het eerste album File Under Popular. Op deze plaat een mengeling van country en de Volendamse 'palingsound'.

Jan Rietman Nico Groen Scope Unit Gloria

1976

Cees Essers en Antonio Martinez maken plaats voor de ex-Jaap Dekker Boogie Set muzikanten Ad van de Berg (gitaar) en Marjo Schenk (bas). Nieuw plaatwerk verschijnt er vooralsnog niet.

Marjo Schenk

1977

Van Scherpenseel maakt kortstondig deel uit van de groep Canyon.

Canyon

1978

Hij verlaat Canyon om aan een nieuwe solo-elpee te werken. Hoewel de opnames gereed zijn, wordt de release van het album uitgesteld.

Canyon

1980

Na een contract getekend te hebben bij CBS, verschijnt met een vertraging van twee jaar het tweede solo-album van Specs Hildebrand, getiteld Loners And Losers. De co-productie is, evenals op de eerste elpee, in handen van vriend en tekstschrijver Jip Golsteijn (Amsterdam, 2 juli 1945), beter bekend als popjournalist bij De Telegraaf.

Jip Golsteijn

1981

Naast de single Keg Of Dynamite komt Specs Hildebrand tevens met de elpee Time Is On My Side op de proppen, waar hij wordt bijgestaan door de Living Room Band.

1984

Na een afwezigheid van drie jaar maakt Hildebrand zijn comeback met de elpee Lefthanded Signature (A Living Room Opera). De nummers zijn geschreven, gearrangeerd en geproduceerd door Jip Golsteijn en Specs Hildebrand en de begeleidingsband is opnieuw de Living Room Band.

Jip Golsteijn

1989

Op de vijfde plaat I Cast Myself To Play The Lead (In The Story Of My Life) wordt Specs Hildebrand op de van het album getrokken single Home bijgestaan door de Schotse zanger Frankie Miller, die de tweede stem voor zijn rekening neemt. Hoewel zijn platen gaandeweg persoonlijker worden, blijft succes nog steeds uit.

1991

Release van het zesde album The Moon And The Bottle.

1993

Op RCA verschijnt de cd Blood Meridian. Op de plaat bestaat de band naast Hildebrand uit bassist Hubert Knuvelder, saxofonist Frits Knuvelder, gitarist Klaas Tuip, drummer Gerrit Woestenburg en toetsenist/accordeonist Jan Keizer. In de nummers So Long Ago en A Piece Of Paper And A Ring doen Cees Veerman, Jaap Schilder en Arnold Mühren van The Cats achtergrondzang.

The Cats

1995

De cd Old Habits verschijnt.

1996

Jip Golsteijn en Specs Hildebrand besluiten hun krachten ook in een band te gaan bundelen. Ugly Duckling heet de groep en hun eerste cd verschijnt bij Munich Records.

Ugly Duckling

2002

Na het plotselinge overlijden van zijn muzikale vriend Jip Golsteijn op 22 februari komt er een definitief einde aan hun samenwerking die in 1975 startte met de uitgave van het album en die tot 2002 in totaal 11 albums omvatte.

2004

Na periode van bezinning duikt Hildebrand in de archieven en werkt hij ruw materiaal uit dat na het overlijden van Golsteijn onafgemaakt was blijven liggen. Hij wordt technisch geholpen door gitarist Jan Akkerman en Arnold Mühren. Speciaal voor dit project wordt The Living Room Band aangevuld met toetsenist Ab Tuyp en verzorgen Berrie Maurer en Jaap Schilder (Cats) achtergrondvocalen. Piet Veerman zingt in het nummer I Survived. Het resulterende album en eerbetoon A Wink At The Moon verschijnt in het najaar. Samen met gitarist Evert 'Jash' Veerman (Volendam, 1949) treedt Hildebrand op als het blues- en countryduo Specs & Jash. Veerman is bekend van zijn werk in bands als Left Side, Jen Rog en Canyon en maakt deel uit van Hildebrands The Living Room Band. The Living Room Band wordt aangevuld door Hubert Knuvelder (bas, accordeon, zang) en Kees Steur (drums).

2005 - 2011

Samen met gitarist Frans Pelk, het meest recente lid van zijn The Living Room Band, vormt Hildebrand het duo Specs & Pelk. Hun repertoire bestaat uit country en blues uit het recente en verre verleden. Naast covers speelt het duo origineel materiaal van The Living Room Band en Ugly Duckling. Vanaf 2007 verzorgt Specs Hildebrand bijna jaarlijks een akoestisch theaterconcert, telkens onder een andere titel. Na An Evening Of Living Room Music volgen Another Evening Of Living Room Music (2008), The Living Room Revisited (2009) en Words & Music (2011). Bij het laatstgenoemde concert (op 1 april 2011 in het nieuwe Volendamse PX Theater) wordt hij begeleid door Hubert Knuvelder op contrabas, Jan Keizer op accordeon en toetsen en diens zoon Jan Keizer jr. op gitaar. Op 14 februari 2011 geeft De Dekkerband een reünieconcert in PX. De band bestaat naast Hildebrand uit Jaap Sombroek, Jack Veerman, Bep Veerman, André Veerman en Cor Veerman. Michel Veerman en Johan Tol van het muziekblad One Way Wind, The Magazine weten Hildebrand over te halen een akoestisch album op te nemen. De muzikant vindt in de archieven van Golsteijn/Hildebrand vijf geschikte nummers, schrijft zes nieuwe songs en neemt hij het materiaal thuis op met hulp met software die Jan Akkerman op zijn PC installeert. Speciaal voor de cd starten Veerman en Tol het label Paso Records. Het album Outsider wordt 19 november 2011 officieel uitgegeven, inclusief concert in PX met de complete Living Room Band, aangevuld met onder anderen accordeonist Jan Keizer en saxofonist Rob Kruisman.

Jan Akkerman

2014

In de eerste aflevering van Derksen On The Road bezoekt muziekliefhebber en voetbalfanaat Johan Derksen de singer-songwriter in zijn woonplaats Volendam.

Discografie Specs Hildebrand

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Specs Hildebrand

Audio/Video Specs Hildebrand

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer