Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPINVIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Spinvis

Periode

2001 - heden

Genre

lo-fi, Nederlandstalig, singer-songwriter

Online

Officiële website

Pseudoniemen

J.D. Traven

Spinvis

Succesvol eenmansproject van Erik de Jong, alias Spinvis. Erik de Jong knipt en plakt zijn muziek in elkaar op een zolderkamer in Nieuwegein. Het Amsterdamse Excelsior Recordings brengt het debuutalbum Spinvis uit dat al snel dé muzikale verrassing van 2002 wordt.
Volledige biografie...

Bezetting

Erik de Jong   basgitaar, componist, gitaar, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1979   Richard Janssen
2003   Bauer
2004   Powderblue
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Spinvis

Succesvol eenmansproject van Erik de Jong, alias Spinvis. Erik de Jong knipt en plakt zijn muziek in elkaar op een zolderkamer in Nieuwegein. Het Amsterdamse Excelsior Recordings brengt het debuutalbum Spinvis uit dat al snel dé muzikale verrassing van 2002 wordt.

1976 - 2000

Erik de Jong groeit op in een muzikale omgeving. Zijn moeder speelt hawaïgitaar en ukelele en zijn vader gitaar. Op vijftienjarige leeftijd, in 1976, wordt De Jong het jongste bandlid in de punkband van zijn broer, Blitzkrieg en later The Duds. Hij speelt ook in de Utrechtse bands Hi Jinx en Judy Nylon. Een vast instrument bespeelt De Jong niet. Als de drummer niet kan, mag hij drummen en als de bassist niet kan, mag hij bassen. Later gaat De Jong naar het conservatorium om slagwerk te studeren. Als hij tot de ontdekking komt niet echt een instrumentalist te zijn, stapt hij over op de richting arrangement en compositie. Hij raakt verslingerd aan elektronica en drumcomputers en doet opdrachten voor films en documentaires. Onder de naam J.D. Traven is hij op 4 maart 1995 op het podium van Tivoli te zien tijdens het festival Onutrechtse Toestanden.

Hi Jinx Judy Nylon

2001

Na jaren experimenteren, opnemen, knippen en plakken op een computer in zijn woning in Nieuwegein heeft de inmiddels 41-jarige Erik de Jong eindelijk een cassette met schetsen van drie nummers die hij verstuurt naar platenmaatschappij Excelsior. Labelbaas Ferry Roseboom is direct enthousiast over de - door De Jong zelf benoemde - singer-sample-songwritermuziek en twee weken later besluit Excelsior Spinvis te tekenen.

2002

Als op 1 april het album Spinvis uitkomt, reageert de pers unaniem enthousiast. Spinvis scoort vooral erg hoog bij muziekcritici en behaalt zodoende snel de hoogste positie in Oor's Moordlijst. Spinvis maakt muziek bij een kunstwerk van Walter van Broekhuizen voor de manifestatie Over Helden, Schurken En Hadewijch. In drie nummers verwerkt hij de stem van cabaretier Abraham de Winter (1841-1920) zoals die klinkt op 78 toerenplaten uit 1901. De tracks verschijnen in de zomer op een speciale single tijdens de manifestatie Het Geheugen Van Een Stad te Breda. In eerste instantie is De Jong niet van plan zijn muziek live ten gehore te brengen, maar eind 2002 staat Spinvis dan toch op de planken tijdens het Crossing Border festival in Amsterdam. Hij heeft voor deze gelegenheid een bijzondere zevenkoppige band samengesteld, bestaande uit vaak oudere ervaren muzikanten die niet uit de popmuziek komen, zoals drummer Louis Debij (vaste muzikant bij TROS Session, Toots Thielemans, Rogier van Otterloo, de Beau Hunks en Fungus), pianist Han Reiziger (o.a. componist en begeleider van cabaretgroep Lurelei), harpiste Carla Bos (o.a. Schönberg Ensemble en Holland Symfoniaen), saz-speler Cengiz Tutar en Erik's vader, gitarist Walter de Jong. Het optreden wordt als een van de hoogtepunten van Crossing Border gezien. In december belandt het album Spinvis op de tweede plaats in de eindlijst van muziekblad Oor. Het liedje Smalfilm wordt tweede in de door VPRO-luisteraars samengestelde Song van het Jaar 2002. In beide gevallen moet Spinvis de Amerikaanse band Queens Of The Stone Age voor zich laten. Eind 2002 ontvangt De Jong een Essent Award.

Louis Debij

2003

Spinvis Spinvis speelt in januari in een eenvoudigere bezetting op Noorderslag in Groningen. In het voorjaar doet hij een korte, succesvolle tournee met muzikanten die hem ook een jaar eerder begeleidden tijdens zijn livedebuut. Voor een compilatie op de website 3voor12.nl maakt Spinvis een liedje met Bauer. Spinvis speelt in augustus zowel op het Duitse Haldern Open Air festival als op het Beglische Pukkelpop. Nieuwegein Aan Zee is zowel een cd als een dvd, De cd bevat vier liedjes die niet op het debuutalbum waaronder een versie van Astronaut gezongen door het Belgische Lais en gespeeld door het Spinvis Orkest. De dvd bevat liveregistraties en het onderdeel De Tijdmachine ofwel een overzicht van een jaar Spinvis in beeld en geluid. Op 17 december doet Spinvis met orkest, voor de gelegenheid uitgebreid met strijkers, het laatste Nederlandse optreden in Vredenburg te Utrecht.

Bauer

2004

Spinvis Begin januari wordt bekend gemaakt dat Spinvis een Zilveren Harp heeft gewonnen. In maart wint hij de Annie M.G. Schmidt-prijs 2003 voor het lied Voor Ik Vergeet (in de uitvoering van cabaretière Lenette van Dongen). Voor de vierde editie van het festival Cross-Linx in Enschede maakt Spinvis in opdracht een compositie die bestaat uit drie ritmische monologen van tien minuten elk, uitgevoerd door actrice Roos Ouwehand, operazangeres Lucia Meeuwsen en acteur Hans Dagelet en begeleid door het Rosa Ensemble en het Ives Ensemble, aangevuld met gitaar en gemanipuleerde geluiden van Spinvis. Spinvis componeert de titelsong van Medea, een zesdelige televisieserie van Theo van Gogh over de hedendaagse Nederlandse politiek die in de winter wordt uitgezonden. Het Hoofd Van Ferdinand Cheval is een hoorspel over een Franse postbode die rond het begin van de vorige eeuw veertig jaar lang eigenhandig een paleis bouwde. Spinvis verknipt het hoorspel in achttien stukjes van elk zo'n twee tot drie minuten lang. Hij geeft achttien verschillende filmmakers de opdracht er een filmpje bij te maken. Het resultaat verschijnt begin november op DVD bij Nijgh & Van Ditmar, inclusief zakjes met stukjes steen en bouwdoosjes om zelf een paleis te maken. Spinvis draagt voor in het nummer Nieuwbouwwijk op de cd Niet Alleen van Claudia de Breij.

Claudia de Breij

2005

Spinvis The Ringtone Society presenteert tijdens Noorderslag een website die is gericht op de artistieke ontwikkeling van de ringtones. Een van de deelnemende artiesten is Spinvis. De muzikant is met het nummer Idee Zeventien te horen op de compilatie The Pet Series : Volume 4. Na een try-out in Ekko te Utrecht op 25 februari gaat Spinvis in het voorjaar op tournee langs Nederlandse theaters met het programma Lotus Europa. Zijn band bestaat tijdens de tournee uit Jan van Eerd (vibrafoon), Saartje van Camp (cello), Lucas Oldeman (piano), Arjan Witte ('kosmos en echo'), Jeroen Kleijn (drums) en Cor van Ingen (basgitaar). Het duo Solo reist mee als voorprogramma. Speciaal voor de Filmmuseum Biënnale 2005 in april maakt Spinvis onder de titel De Explicateur een theatrale voorstelling met archiefmateriaal, muziek en dialogen. Hij voert de muziek zelf uit in Filmmuseum Cinerama samen met band en acteur Hans Dagelet. De Explicateur maakt ook deel uit van The Night Of The Unexpected, 8 september in Paradiso. Het optreden van Spinvis op 11 september in het Amsterdamse Concertgebouw samen met het orkest Holland Symfonia tijdens de Dutch Moroccan Music Experience gaat niet door omdat de organisatie van het festival bezwaar heeft tegen het nummer Het Mes Van God. De organisatie vindt de tekst te gevoelig omdat Spinvis daarin verwijst naar de moord door Mohammed B. op cineast Theo van Gogh op 2 november 2004. Spinvis levert een gastbijdrage op het album De Geluiden Van Weleer van at the close of every day. In november verschijnt het tweede album Dagen Van Gras, Dagen Van Stro. De eerste single van de plaat is Het Voordeel Van Video. De titel van de plaat is ontleend aan het science fictionboek Days Of Grass, Days Of Straw van R. A. Lafferty uit 1973. Volgens Spinvis is zijn tweede album veel persoonlijker dan het debuut. De release wordt gevolgd door een tournee langs de grote zalen van Nederland en België, te beginnen op 1 december in Brussel. Spinvis wordt begeleid door dezelfde muzikanten als tijdens de vorige tournee, aangevuld met Hans Dagelet (trompet) en Hans Kok (video).

at the close of every day Solo

2006

Spinvis Spinvis maakt zelf een nieuwe mix voor de singleversie van Ik Wil Alleen Maar Zwemmen. De single bevat ook een dubversie van het nummer. Tekenaar Hanco Kolk maakt een stripversie van Voor Ik Vergeet. De strip is onderdeel van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006. Spinvis maakt onderdeel uit van de NL Impressionisten, een verzamelnaam voor zeven Nederlandstalige bands die hun eigen identiteit als uitgangspunt voor hun werk nemen. Naast Spinvis zijn ook Meindert Talma, De Kift, at the close of every day, André Manuel, Mondo Leone en D'r Sjaak bij dit project betrokken. Vanaf 18 maart spelen de NL Impressionisten in groepen van twee tot drie enkele maanden in diverse Nederlandse zalen. Op 20 maart verschijnt het album JA!, de honderdste uitgave op Excelsior en een samenwerking met Simon Vinkenoog (1928-2009). Het project vloeit voort uit een ontmoeting tussen de dichter en de muzikant op de Dag van de Literatuur in de Rotterdamse Doelen in 2005. Op het album staan zeven stukken, waarvan één live opgenomen in de Paradiso op 21 januari 2006. Het duo wordt terzijde gestaan door schrijver, 'Hammond- en echoman' Arjan Witte. JA! wordt ondersteund met optredens in Rotterdam, Antwerpen, Groningen en Drachten. Met het programma De Suikerklok staan het Spinvis-orkest en Simon Vinkenoog op De Parade. De Suikerklok is gebaseerd op een roman van de Portugese schrijver Michael Magio. Spinvis staat met zijn band op Lowlands, Waterpop, Dranouter en de Venlose Zomerfeesten. Het laatste optreden is op 1 september in het bostheater De Kersouwe te Heeswijk-Dinther. Voor het project De Kunst Van Het Wandelen, georganiseerd door het Centrum Beeldende Kunst Gelderland, maakt Spinvis het muziekstuk Hertenkoor (Deel 2)... Een Wandelsprookje. Wandelaars op het Zuid-Veluwse Elfbergenpad kunnen in december tijdens de tocht met koptelefoon luisteren naar een collage van heimachines, vogels, gitaarrifs en mijmeringen over het klokbekervolk. In zijn geluidscompositie verwijst Spinvis naar het wandellogboek van kunstenaar Q.S. Serafijn.

André Manuel at the close of every day De Kift Meindert Talma Mondo Leone

2007

Spinvis Tijdens Noorderslag in Groningen krijgt Spinvis de Popprijs 2006 uitgereikt. 'Spinvis is eigenzinnig en origineel en trekt zich niets aan van de hitlijsten. Hij legt alleen verantwoording af aan zichzelf en heeft tekstdichten in de Nederlandse taal naar een nieuw plan getrokken', aldus de jury. In het voorjaar gaat Spinvis de theaters in met de voorstelling Op Een Avond In Het Heelal, begeleid door Saartje van Camp (cello), Lucas Oldeman (toetsen), Jeroen Kleijn (drums), Cor van Ingen (bas), Arjan Witte (orgel), Jan van Eerd (vibrafoon) en Hans Dagelet (trompet). Begin maart doet Spinvis ook enkele optredens in Zuid-Afrika. Spinvis staat opnieuw met band op de Parade in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Tijdens de voorstelling Noga heeft Simon Vinkenoog een gastrol. Noga wordt tweemaal per avond opgevoerd en alle avonden worden afgesloten met het programma Alleen Maar Liedjes. Het album Goochelaars & Geesten (augustus) bevat liedjes die Spinvis in de loop der tijd heeft gemaakt in opdracht van een psychiatrische instelling in Vlaanderen, een kinderalbum en de tv-serie Medea van Theo van Gogh aangevuld met ander niet eerder uitgebracht songmateriaal. Op de bonus-cd staat muziek die de muzikant heeft gecomponeerd voor de Belgische speelfilm Man Zkt Vrouw (internationale titel: A Perfect Match) van Miel van Hoogenbemt met een hoofdrol voor Jan Decleir. Het album komt binnen op de vierde plaats van de Mega Album Top 100. Spinvis 2002-2007 is een luxe uitgave van de drie albums voor Excelsior, uitgebracht in samenwerking met uitgeverij Rubinstein. Tijdens de concerten in december verzorgen de labelgenoten van The Madd het voorprogramma.

2008

Naar aanleiding van Simon Vinkenoogs tachtigste verjaardag op 18 juli brengt Spinvis een muzikaal eerbetoon in de vorm van Ritmebox, een boekuitgave inclusief cd in een gelimiteerde oplage van 2000 genummerde exemplaren. De cd bevat een collage van muziek en geluid, samengesteld uit vele uren archiefmateriaal van de dichter. Ritmebox komt op 14 juli uit in een hardcover boekwerk, in een gelimiteerde én genummerde oplage van 2000 exemplaren. Spinvis maakt de soundtrack voor Vox Populi, de speelfilm van Eddy Terstall die in het najaar in de bioscoop draait. Hij is een van de vijf componisten die muziek maken voor het album Freeland bij de roman Vreeland van de Utrechtse auteur en popjournalist Jerry Goossens. De nummers op de cd worden uitgevoerd door de fictieve groep The Group.

2009

Eind januari gaat Spinvis de Belgische theaters in met KamerMuziek. Vanaf maart is de solovoorstelling ook in Nederland te zien, onder meer in de zomerperiode tijdens De Parade. Het album Dagen Van Gras, Dagen Van Stro (2005) behaalt in juni na vier jaar de gouden status.

2010

4 april gaat op RTV Noord-Holland het muzikale sprookje Het Geheugen Van Lupo Thomas in première. Deze muzikale trip van ongeveer 50 minuten door Vathors is eind augustus 2009 door Spinvis en regisseur Hans Kok in samenwerking met onder anderen Tom Pintens, Arjan Witte, Hans Dagelet, Hanco Kolk en Saartje van Camp. Spinvis maakt met de Vlaamse zangeres Geike Arnaert (ex-Hooverphonic) muziek bij de speelfilm Adem die in 2011 in de bioscopen draait. Het filmdebuut van regisseur Hans Van Nuffel en gaat over twee mucopatiënten. De drie opnamesessies in Brussel in de winter van voorjaar 2010 leveren zoveel songmateriaal op, dat naast een soundtrack ook een album uitkomt onder de naam Dorléac. Tijdens het festival De Geest Moet Waaien op 29 mei in Arnhem krijgt Spinvis de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren, voor zijn muzikale taalgebruik en poëtische oeuvre.

Dorléac

2011

Spinvis in 2011 Het voorjaar staat in het teken van de theatertournee De Weerman met een mix van nieuwe liedjes, nummers die nooit zijn uitgevoerd en bekender werk. Het Weer is een metafoor voor alles wat te staat gebeuren en voor alles wat de mens boven het hoofd hangt. Spinvis wordt op het podium terzijde gestaan door Lucas Oldeman (toetsen, gitaar, zang), Cor van Ingen (bas, baritonbas, toetsen, e-bow, zang), Saartje Van Camp (cello, toetsen, percussie, zang) en Marcel van As (drums). Eind oktober verschijnt bij Excelsior Tot Ziens, Justine Keller. Volgens het bijgaande persbericht staat dit album 'vol ironieloze romantiek' en 'zorgvuldige liedjes over gebroken harten, droeve sneeuw en oorlog'. Live beleeft het album haar premières op 22 november in het Utrechtse Tivoli en op 23 november in de Ancienne Belgique te Brussel. Tegelijkertijd verschijnt Tot Ziens, Justine Keller via uitgeverij De Harmonie in gelimiteerde oplage in stripvorm, getekend door striptekenaar en -scenarist Hanco Kolk.

2013

De theatertournee Tot Ziens, Justine Keller staat in het teken van brieven aan en over Justine Keller die bij elkaar een portret van de vrouw vormen. Na een try-out in Houten op 31 januari gaat de tournee op 1 februari officieel van start in Theater de Bussel in Oosterhout.

2014

Spinvis staat op Oerol met de dansopera Kintsukuroi die hij samen met cellist en theatermaker Saartje Van Camp heeft geschreven.

Discografie Spinvis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spinvis

Audio/Video Spinvis

Video Spinvis

Spinvis ♪ Ode aan een Kle...
Spinvis ♪ Ode aan een Klein Meisje ♫
Geheim ( David Bowie cove...
Geheim ( David Bowie cover - I Can't Give Everything Away - from Blackstar ) - Spinvis feat. Marcas
piece for 3 apps
piece for 3 apps
Bagagedrager
Bagagedrager
Spinvis - Dagen van gras,...
Spinvis - Dagen van gras, dagen van stro
Spinvis - Aan de Oevers v...
Spinvis - Aan de Oevers van de Tijd
Spinvis - Ik wil alleen m...
Spinvis - Ik wil alleen maar zwemmen
Bagagedrager
Bagagedrager
Smalfilm
Smalfilm
Voor Ik Vergeet
Voor Ik Vergeet
Wespen op de appeltaart
Wespen op de appeltaart
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Spinvis ♪ Ode aan een Klein Meisje ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer