Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPIROS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Spiros

Periode

28-06-1969 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, zang

Spiros

Nederlandse zanger van Griekse afkomst. Net als de 'Nederlandse Italiaan' Marco Borsato vertolkt hij Zuid-Europese nummers in de Nederlandse taal. Spiros wordt in 1969 geboren in Duitsland, waar zijn Griekse ouders een Grieks restaurant runnen. Sinds 1987 woont zijn familie in Utrecht. In het restaurant van zijn schoonouders ontwikkelt Spiros ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1996   Marcel Serierse
1999   Ton Dijkman

Biografie Spiros

Nederlandse zanger van Griekse afkomst. Net als de 'Nederlandse Italiaan' Marco Borsato vertolkt hij Zuid-Europese nummers in de Nederlandse taal. Spiros wordt in 1969 geboren in Duitsland, waar zijn Griekse ouders een Grieks restaurant runnen. Sinds 1987 woont zijn familie in Utrecht. In het restaurant van zijn schoonouders ontwikkelt Spiros een carrière als zingende ober. Hij verzorgt er bijvoorbeeld het voorprogramma van bekende Nederlandse artiesten als Gordon, Marco Borsato en Rob de Nijs. Al gauw treedt de vooral door dames bewonderde zanger door heel Nederland op. Spiros werkt ook als producer voor andere artiesten.

1996

Na een artikel in Hitkrant tonen verschillende platenmaatschappijen interesse in Spiros (echte naam: Spyridon Chalos). Hij tekent daarop bij Polydor. Het leidt tot de singles Over, Voorbij, Liefdesbrief en Denk Ook Aan Mij, een bewerking van het Styx-nummer Babe, dat tot in de tipparade reikt.

1997

De single De Aarde Beeft wordt geproduceerd door Hans van Vondelen (ex-Shorts). Het wachten is op een voltallige cd van Spiros, maar Polydor wil eerst dat de warmbloedige Nederlandse Griek een hit scoort.

1998

Spiros Er verschijnen met de regelmaat van de klok singles van de Griekse zanger, maar een echte hit zit er vooralsnog niet in. Spiros schrijft en produceert ook voor andere artiesten. Zo is bij betrokken bij de eerste, Nederlandstalige soloplaten van zangeres Lana Wolf.

Lana Wolf

1999

Spiros' nieuwe single Stekeblind verschijnt in september, gevolgd door het debuutalbum Spiros. Ondanks de hoge airplay weet Stekeblind niet door te dringen tot de hogere regionen van de hitlijsten. In november volgt Geen Vlinders Meer, de tweede single van het album. Het nummer is een bewerking van een lied van de Duitser Herbert Grönemeyer.

2000 - 2007

Spiros begint een eigen artiestenmanagement- en evenementenorganisatiebedrijf en keert terug naar de horeca. Na de Winkel Van Sinkel in de binnenstad van Utrecht heeft hij enkele jaren de leiding over nachtclub Storm. In 2007 opent hij zijn eigen Grieks-Mediterraans restaurant Lemonia aan de Amsterdamsestraatweg.

Discografie Spiros

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spiros

Audio/Video Spiros

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer