Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPLASH!

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1990 - heden

Genre

Kaapverdië, morna, reggae, salsa, wereldmuziek, zouk

Splash!

In Rotterdam gebaseerde band met zangeres Dina Medina die een dansbare mix van Kaapverdische en Latijns-Amerikaanse muziek speelt.
Volledige biografie...

Bezetting

Djoy Delgado   toetsinstrumenten
Dina Medina   zang
Laise Aerts   zang
Grace Evora   drums, percussie, zang
Johnny Fonseca   cavaquinho, gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Splash!

In Rotterdam gebaseerde band met zangeres Dina Medina die een dansbare mix van Kaapverdische en Latijns-Amerikaanse muziek speelt.

1975 - 1989

De Kaapverdische ouders van Dina Medina (echte naam: Hirondina Lopes Medina), de zangeres van Splash!, wonen in Schiedam als zij in 1975 wordt geboren. In Rotterdam en omstreken zijn veel mensen, aangetrokken voor het werk in de havens, neergestreken uit Kaapverdië (Cabo Verde), een eilandengroep in de Atlantische Oceaan voor de kust van West-Afrika. De Portugezen ontdekken de onbewoonde eilanden in 1460, in 1587 is Kaapverdië een Portugese kolonie en een doorvoerhaven voor de slavenhandel. Zo raken de eilanden bevolkt met nakomelingen van Portugese kolonisten en Afrikaanse slaven. Een van de karakteristieke volksmuzieken van de eilanden heet morna; mornas zijn langzame, lyrische, melancholieke liederen. Dina maakt er kennis mee binnen de Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam, en zingen is haar grote passie. Zij is twaalf als zij voor het eerst optreedt met een band, Skysound, en het duurt niet lang of haar stem is te horen op de lp's van verschillende Kaapverdische artiesten in Nederland. De morna, meestal in de voertaal Creools geschreven en gezongen, geeft uitdrukking aan saudade, een nostalgisch verlangen naar het moederland of naar een verloren liefde, maar er klinkt ook hoop op een betere toekomst in door.

Dina Medina

1990 - 2000

De Rotterdamse groep Splash! bestaat al sinds 1990, als begeleidingsgroep van soloartiesten bij plaatopnames, en bij liveoptredens in het clubcircuit en op festivals. Het repertoire omvat de Kaapverdische muzieksoorten morna en coladeira, en de opgewekte funaná, naast Jamaicaanse reggae, Antilliaanse zouk en Latijns-Amerikaanse salsa. In 1995 komt Dina Medina's eerste album uit, Paixão E Coração; voor de cd-presentatie nodigt zij gitarist Johnny Fonseca, de toetsenisten Djoy Delgado en Manu Soares, drummer en zangeres Grace Evora, bassist Roberto Matias en achtergrondzangeres Milena Tavares uit, vanaf dan de bezetting van Splash!, met Dina Medina als een van de vaste zangeressen. Paixão E Coração is een behoorlijk succes in de Portugeestalige landen. Het album is de springplank voor cd-opnamen en tournees in onder meer Kaapverdië, Portugal, Angola, de Verenigde Staten, Senegal, Mozambique, Spanje en Italië. Onder de artistieke en muzikale leiding van Jorge Delgado brengt Splash! in 1996 de debuut-cd Simplicidade uit, en in 1997 verschijnt Dina Medina's tweede solo-cd, Separação. Het tweede Splash!-album, Nha Terra K'tchuva, met een onmiskenbaar Amerikaans soulaccent, brengt de band in 1998 het Europese succes dat na Simplicidade nog op zich liet wachten. In 1999 komt de verzamelaar Africana - Best Of Splash! uit.

2001 - 2009

Het album Contradiçao uit 2001 brengt een mix van traditionele Kaapverdische en eigentijdse internationale muziekstijlen. In 2006 nodigt de Portugese, in Nederland wonende zanger Fernando Lameirinhas zangeres Dina Medina uit deel te nemen aan zijn theatertournee Morna Fado. In dit programma combineert hij Amerikaanse blues en jazz met Kaapverdische morna en traditionele Braziliaanse muziekstijlen als chorinho en samba cançao. Zo komt Medina opnieuw in aanraking met de morna, de muziek uit haar jeugd, en ze besluit zich na meer dan vijftien jaar opnieuw in de traditionele Kaapverdische muziek te verdiepen. Met Splash! en Kaapverdische gastmusici blijft zij touren in binnen- en buitenland, in 2009 onder meer in Kaapverdië, Luxemburg en de Verenigde Staten.

Discografie Splash!

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Splash!

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer