Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPOOKY & SUE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto 1975 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties)

Periode

1970 - 1977

Genre

soul

Spooky & Sue

Brits-Arubaans in Nederland wonend duo met soulzangeres Sue Chaloner dat midden jaren zeventig een aantal grote hits scoort. Chaloner speelt in de jaren tachtig met haar negenkoppige band Soul Train veelvuldig in het clubcircuit en maakt in 1992 naam in Engeland als dansdiva.
Volledige biografie...

Bezetting

Sue Chaloner   zang
Iwan Groeneveld   zang

Genoemd in de biografie van

1970   Jaap Eggermont
1970   Swinging Soul Machine
1974   Big John Russell
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Spooky & Sue

Brits-Arubaans in Nederland wonend duo met soulzangeres Sue Chaloner dat midden jaren zeventig een aantal grote hits scoort. Chaloner speelt in de jaren tachtig met haar negenkoppige band Soul Train veelvuldig in het clubcircuit en maakt in 1992 naam in Engeland als dansdiva.

1950

Sue Chaloner groeit op in een groot Brits gezin nadat ze te vondeling is gelegd en komt al vroeg in aanraking met de showbiz. Op anderhalfjarige leeftijd figureert ze in een TV-commercial, een jaar later gaat ze op ballet. Ze doorloopt haar lagere schooltijd aan de Aida Academy of Arts in London, waar ze onderwezen wordt in dans en toneel. Haar opleiding, betaald door haar ontdekker hoofd van de BBC Cecil Meaden, resulteert al op jonge leeftijd in gastrolletjes in TV-series.

1960

Midden jaren zestig staat Sue op het podium in The Sound Of Music en op twaalfjarige leeftijd speelt ze met Sammy Davis Jr. in de musical The Golden Boy in het Londense Palladium. Eind jaren zestig, op zestienjarige leeftijd, krijgt ze een hoofdrol in de musical Hair waarmee ze na 600 voorstellingen het Olympisch Stadion in Amsterdam aandoet en besluit te blijven.

1967

Zanger Ivan 'Spooky' Groeneveld sluit zich aan bij The Swinging Soul Machine. Iwan, geboren op Aruba, vaart inmiddels acht jaar op zee en ontmoet de bandleden in Rotterdam.

Swinging Soul Machine

1969

The Swinging Soul Machine scoort een grote hit met de instrumentale single Spooky's Day Off, opgenomen op de dag dat zanger Iwan vrijaf heeft genomen.

Swinging Soul Machine

1970

Rond deze tijd richt Sue Chaloner een zangtrio op dat twee jaar lang als onderdeel van de Mounties-show door het land trekt. Dan wordt ze benaderd door Han Meijer en producer Jaap Eggermont voor het duo Spooky & Sue, waarvoor ook Ivan Groeneveld van The Swinging Soul Machine wordt gevraagd.

Jaap Eggermont

1974

In september scoort het duo een enorme hit met Swinging On A Star, een dansbare versie van Bing Crosby's klassieke ballade. Het nummer is niet ingezongen door Iwan maar door John Russell die aanvankelijk als wederhelft van Sue was ingepland.

Big John Russell

1975

Promotiefoto 1975 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) In maart wordt de tweede single, You Talk Too Much, een grote hit en ook de opvolger I've Got The Need bereikt in oktober de hoogste regionen van de hitlijsten. Tijdens optredens wordt het duo begeleid door de Amsterdamse groep Mayflower. Het album Spooky & Sue verschijnt.

Mayflower

1976

Spooky & Sue doen in februari mee aan de voorronde van het Eurovisie Songfestival maar worden met het liedje Do You Dig It niet verkozen om Nederland dat jaar te vertegenwoordigen. In maart scoort het duo wel een hit met Do You Dig It, dat opgenomen is in de Verenigde Staten en waar ook componist/producer Hans van Hemert bij is betrokken. Op uitnodiging van Stichting Conamus reizen Spooky & Sue af naar de Midem in het Franse Cannes, waar zij geheel onvoorbereid de plaats innemen van een Nederlandse groep die het heeft laten afweten. Het succes is zo groot dat hen daarna een tournee door Frankrijk en Japan wordt aangeboden. Het commerciële succes valt echter tegen: het in november uitgebrachte You've Got What It Takes komt niet verder dan de tipparade.

Hans van Hemert

1977

Omdat de succesformule na twee jaar lijkt uitgewerkt, starten Spooky & Sue beiden een solo-carrière. Spooky's single Music flopt waarna de zanger zich aansluit bij de Surfers. Sue's single Give Me Love flopt eveneens maar de zangeres is redelijk succesvol met haar songmateriaal voor de jazz-rockgroep Spin en voor Ekseption, twee groepen waarvan haar echtgenoot Hans Jansen deel uitmaakt.

Ekseption Hans Jansen Spin The Surfers

1979

Sue maakt in Engeland opnamen met producer Denny Cordell (Moody Blues, Procol Harum) die nooit worden uitgebracht. Met de reggaeband Steel Pulse brengt ze daarna de single Missing Mr. Marley uit. Haar solo-single Tip For The Top blijft in december steken in de tipparade.

1983

Sue richt een groep op waarmee ze langs de Nederlandse podia tourt. Na vele bezettingswisselingen krijgt de band vorm onder de naam Soul Train. Een platencontract zit er echter niet in en ondanks haar magnifieke stemgeluid moet Sue genoegen nemen met deelname aan songfestivals, het inzingen van reclamespots en sessiewerk voor Frank Boeijen en Falco.

Frank Boeijen

1986

Don't Try To Change Me, de thema-song van de succesvolle Nederlandse speelfilm Mama Is Boos, bereikt in maart de tipparade.

1987

Sue brengt het plaatje Primitive uit, maar is ontevreden over het verloop van haar muzikale carrière. Het blijft aanmodderen, maar de zangeres geeft niet op, gesteund door haar succes in Duitsland en Finland.

1990

Met het negenkoppige Soul Train treedt Sue op op het prestigieuze Latin & Jazz Festival op Aruba.

1992

Sue Chaloner maakt opnamen met het succesvolle Britse productieteam 3 Man Island, die in de Engelse dance charts belanden. Dit resulteert in het album Appreciation.

Discografie Spooky & Sue

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spooky & Sue

Audio/Video Spooky & Sue

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer