Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STANLEY HOOGLAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Stanley Hoogland

Periode

30-04-1939 - heden

Genre

fortepiano, klassiek, piano

Online

Officiële website

Stanley Hoogland

Stanley Hoogland is een van de eerste pianisten die zich specialiseerden in de fortepiano, de voorloper van de moderne vleugel. Al decennialang beschouwen kenners hem als een grootmeester op dit instrument. Hoogland maakt deel uit van een groep musici die de historische of authentieke uitvoeringspraktijk doen herleven. Zo maakt hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

fortepiano, piano

Genoemd in de biografie van

1983   Bart van Oort
1985   Marjanne Kweksilber

Biografie Stanley Hoogland

Stanley Hoogland is een van de eerste pianisten die zich specialiseerden in de fortepiano, de voorloper van de moderne vleugel. Al decennialang beschouwen kenners hem als een grootmeester op dit instrument. Hoogland maakt deel uit van een groep musici die de historische of authentieke uitvoeringspraktijk doen herleven. Zo maakt hij begin jaren zeventig een reeks opnames met pioniers als Anner Bijlsma, Vera Beths en Frans Vester. Stanley Hoogland werkt samen met vooraanstaande orkesten zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en hij maakt deel uit van het Amsterdam Fortepiano Trio. Hoogland leidt een groot aantal leerlingen op aan de conservatoria in Den Haag en Amsterdam. Tevens geeft hij talloze masterclasses in het buitenland.

1939

Stanley Hoogland wordt geboren op 30 april in Deventer. Hij studeert piano en muziektheorie bij Jaap Spaanderman op het Amsterdams Conservatorium. Daarna studeert hij verder bij Maria Curcio in Londen en bij Menachem Pressler in Bloomington (VS).

1965

Stanley Hoogland is een van de laureaten van het Vriendenkransconcours, een activiteit van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

1987

Op een fortepiano uit 1827 speelt Stanley Hoogland samen met cellovirtuoos Anner Bijlsma werken van Ludwig van Beethoven: “In Beethovens tweede, derde en vijfde cellosonate, en de variaties over Mozarts 'Bei Männer welche Liebe fühlen' laat het duo spiritueel en geconcentreerd samenspel horen. De visuele tegenstelling die het koppel biedt is daarmee in merkwaardige weerspraak: Hoogland, 'unverfroren' aan de Broadwood, tegenover de rusteloze, gedreven Bijlsma.” (Frits van der Waa, 1987). Het concert vindt plaats in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

Anner Bijlsma

1990

Hoogland vormt met Lucy van Dael en Wouter Möller het Amsterdam Fortepiano Trio. Het trio bereikt een hoog niveau op het gebied van historische uitvoeringen. Hun repertoire bestaat uit de klassieke trio's van componisten als Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven. De groep geeft concerten over de hele wereld.

Lucy van Dael

1994

In het Utrechts Muziekcentrum Vredenburg presenteert Hoogland vijf 'Esquisses' (1861) van de Parijse componist en pianovirtuoos Charles-Valentin Alkan.

2001

Stanley Hoogland voert, in samenwerking met het Orkest van de Achttiende Eeuw, het tweede en vierde pianoconcert van Beethoven uit. De uitvoering maakt deel uit van een drietal concerten waarin alle pianoconcerten van Beethoven ten gehore worden gebracht. Deze reeks vindt tevens in verschillende andere Europese steden plaats.

Orkest van de Achttiende Eeuw

2003

Hoogland speelt op een oude Pleyel vleugel een aantal miniatuurwerken van Charles-Valentin Alkan die zich naar verluidt ooit met Frédéric Chopin en Franz Liszt heeft kunnen meten: “Bijna onthutsend is het na-echoën van een bekende Chopin-nocturne in een 'Barcarolle' van Alkan. Zeker zo verbazingwekkend is het diep grommende linkerhandwerk in stukken als 'Increpatio', plotseling opflakkerend passagewerk, of het gewaagde in elkaar overlopen van harmonieën zoals in het droomstuk 'En songe'.” (Volkskrant, 24 december 2003).

2008

Op 19 februari concerteren Stanley Hoogland en violiste Vera Beths, die een vast duo vormen, in Wassenaar. Ze voeren werken uit van Beethoven, Liszt, Brahms en Tsjaikovski. Hoogland bespeelt een Bösendorfer vleugel en Vera Beths speelt op haar Stradivarius uit 1727.

Vera Beths

2009

Op 14 mei bespeelt Stanley Hoogland in het Gemeentemuseum van Den Haag een piano van Johann Schanz. Het Oostenrijkse instrument uit 1790 geeft een indruk van een gangbare piano in het achttiende-eeuwse Wenen.

2010

Op 27 februari voert Stanley Hoogland met bariton Henk Smit Franz Schuberts 'Winterreise' (1827) uit. Ditmaal klinken de liederen niet in het Duits, maar in het Groninger dialect. Neerlandicus Jan Siebo Uffen heeft de cyclus vertaald, uit liefde voor het Groninger landschap en het Groninger dialect. Het concert 'Winterraaize' wordt de volgende dag uitgezonden door de AVRO op Radio4.

Henk Smit (2)

Discografie Stanley Hoogland

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Stanley Hoogland

Audio/Video Stanley Hoogland

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer