Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STEF BOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties

Periode

12-07-1961 - heden

Genre

Gouden Harp, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Stef Bos

Zanger en kleinkunstenaar Stef Bos breekt door met de hit 'Papa' en is sindsdien populair in Nederland, België én Zuid-Afrika.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1976   Rob Chrispijn
1994   Frank Boeijen
1999   Zoumana Diarra
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Stef Bos

Zanger en kleinkunstenaar Stef Bos breekt door met de hit 'Papa' en is sindsdien populair in Nederland, België én Zuid-Afrika.

1981

Stef Bos (Veenendaal, 12 juli 1961) wint met het duo Kaliber de publieksprijs van het cabaretfestival Camaretten in Delft.

1984

Na zijn studie aan de christelijk gereformeerde pedagogische academie in Utrecht gaat Bos naar de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen waar hij de richting kleinkunst volgt.

1988

Bos studeert af. Hij wint de tweede plaats op het Amsterdams kleinkunst festival Wim Sonneveld Concours met het duo Idioten Blozen Niet.

1989

Bos speelt in twee toneelstukken, waaronder Maria Viers Lokaal bij het gezelschap Oud Huis Stekelbees te Gent. Ook schrijft hij tekst en muziek van Door De Wind, de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival en schrijft hij een paar liedjes voor de Belgische formatie Clousseau. Daarnaast schrijft Bos, samen met anderen, sketches en liedjes voor het licht satirische BRT programma De Ochtendploeg.

1990

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties Bos' eerste single Is Dit Nu Later verschijnt, maar doet niet veel. In oktober volgt de single Gek Zijn Is Gezond die in de tipparade terecht komt. De gelijknamige cd verschijnt in november.

1991

De single Papa verschijnt in februari en dit wordt een grote hit. De cd Is Dit Nu Later wordt dubbel platina. In februari kent de stichting Conamus hem de Zilveren Harp toe, in mei gevolgd door een Edison. Bos toert uiterst succesvol langs de theaters van Vlaanderen en Nederland. Ook komt Bos in de hitparade terecht met het nummer Breek De Stilte. De opbrengst van deze single, gerealiseerd met Bob Savenberg, de drummer van Clousseau, komt ten goede aan de Vereniging van Autisme.

1992

Optreden in het programma 'Kans voor een kind' van RTL 4 in 1992 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Bos tweede cd Tussen De Liefde En De Leegte, geproduceerd door Boudewijn de Groot, verschijnt en wordt platina.

Boudewijn de Groot

1993

Bos' tweede theatertournee verloopt zeer succesvol en hij ontvangt hiervoor de Pall Mall Exportprijs. Ook vertaalt en bewerkt hij voor het Ballet van Vlaanderen en de musical De Man Van La Mancha, waarin Ramses Shaffy de hoofdrol speelt. In mei verschijnt de single Awuwa (zij wil dansen), opgenomen in Johannesburg, Zuid-Afrika in samenwerking met Johannes Kerkorrel, die Afrikaans zingt en de Zuidafrikaanse zangeres Thandie Klaassen. Ook produceert Bos de eerste cd van het komische duo Wacko.

1994

De derde cd Vuur verschijnt in januari. Deze cd krijgt een Edison nominatie. In het voorjaar werkt Bos een maand in Johannesburg aan de cd van Thandie Klaassen, die hij financiert met het geld dat hij won met de Pall Mall Export Prijs. In het najaar toert Bos weer langs de Vlaamse en Nederlandse theaters met de produktie Vuur.

1995 - 1996

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties Bos' vierde cd Schaduw Van De Nacht verschijnt. Van deze cd verschijnt het nummer Vrouwen Aan De Macht op single. De daaropvolgende theatertournee brengt Bos weer op Vlaamse en Nederlandse podia tot eind 1996.

1997

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties In januari brengt Bos, samen met Johan Verminnen en een tienkoppig orkest, een aantal succesvolle voorstellingen getiteld In Het Licht Van De Schaduw, een eerbetoon aan Jacques Brel, dertig jaar na diens dood. Daarna vertrekt Bos wederom naar Zuid-Afrika, samen met bassist Bert Embrechts. Samen met een aantal Zuidafrikaanse muzikanten schrijven ze een aantal nummers. De dubbelcd Onderstroom verschijnt met nummers die in Zuidafrika en in Antwerpen zijn opgenomen. Bos tourt anderhalve maand met Simon Been en Cherry Wijdenbosch van het duo Cherry door Nederland en België met Twee Stemmen, Eén Piano.

Cherry

1998 - 1999

Van Stef Bos verschijnen achtereenvolgens de albums Stad En Land en Zien. Op de laatste zijn veel nummers te horen die tijdens de theatertour Zien zijn uitgeprobeerd.

2000

Stef Bos ontvangt een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre en een Edison voor het album Zien. In het voorjaar sluit Bos zijn Zien-tournee af in Zuid-Afrika waar ook een speciale compilatie-cd wordt uitgebracht.

2001

De reis door Zuid-Afrika vindt zijn weerslag op het album Van Mpumalanga Tot Die Kaap waarop gastbijdragen staan van Tu Nokwe, Louis Mhlanga, Faith Kekana en Stelle Khumalo.

2002

Stef Bos trekt door het land met het programma Niemandsland. Hij reist samen met journalist Joop Holthausen naar Albanië en doet daar inspiratie op voor Kazazi, Liria en Engjelushe (wat 'zigeuners' betekent), liedjes die een jaar later op het album Donker En Licht verschijnen. De zanger verhuist van Antwerpen naar Wachtebeke.

2003

De cd Donker En Licht komt uit in mei en bevat onder meer materiaal dat te horen was tijdens de Nu-tournee (2000-2001) en de Niemandsland-tournee (2002). Het nummer Liria is opgedragen aan de Albanees Osman Kazazi die 42 jaar van zijn leven tijdens het communistische bewind in de gevangenis heeft gezeten. De laatste drie nummers zijn een drieluik rond de dood. Ik Mis Jou, een lied dat voortkomt uit een songtekstwedstrijd bij de Belgische radio, is de eerste single van het album. De volledige opbrengst van de single Engjelushe (25 augustus) gaat naar de stichting Oogproject Albinië. Stef Bos is een van de gastmuzikanten tijdens de twee optredens die Frank Boeijen op 10 en 11 oktober verzorgt in het sportpaleis te Antwerpen.

Frank Boeijen

2004

Woorden en muziek voor zijn volgende album Ruimtevaarder krijgen vorm tijdens de solotournee Dichtbij (2004) en de bandtournee Licht (2004-2005).

2005

Ruimtevaarder is de eerste cd die Stef Bos zonder gastmuzikanten opneemt. Enkel voor het nummer Droom is in Johannesburg de zang van Wes Lee en Stella Khumalo toegevoegd. De track Het Midden is een gesproken proloog die geschreven is op de dag van de moord op cineast Theo van Gogh. De eerste single van Ruimtevaarder is Welkom Thuis, een lied over een in Irak overleden Nederlandse soldaat. In oktober gaat de zanger op tournee met de reprise van het programma Licht, beginnend in Brussel (28 oktober) en afsluitend in Amsterdam (20 februari 2006). Het boek Alles Wat Was (uitgever Lannoo) bevat songteksten van Stef Bos voorzien van diens commentaar, foto's en getuigenissen van mensen met wie Bos heeft samengewerkt.

2006

Op 20 februari treedt Stef Bos op in een speciale nachtclub setting in een uitverkocht Carré. Hij wordt begeleid door Jan van Looy (toetsen, accordeon), Francis Wildemeersch (gitaar), Martin de Wagter (drums, percussie) en Roberto Mercurio (bas). De bundel Ja! bevat nieuwe gedichten van Stef Bos met illustraties van schilder Eric de Bruijn. In Pretoria staat de zanger op 5 en 6 oktober samen met het Sinfonies Orkest in de aula van de universiteit. Voor deze gelegenheid zijn bekende nummers uit het repertoire van Bos gearrangeerd voor een grotere bezetting. In dezelfde maand verschijnt in Zuid-Afrika ook een DVD met daarop een muzikaal verhaal over de omzwervingen van Stef Bos in dat land de afgelopen tien jaar.

2007

In januari gaat Stef Bos op theatertournee met de voorstelling Storm. Tijdens dit programma geeft hij een overzicht van zijn belangrijkste nummers begeleid door twaalf muzikanten inclusief zes strijkers. Eind maart presenteert de Black Gallery in Amsterdam een expositie van de kunstwerken uit het boek Ja! Op 14 mei staat Stef Bos met Storm in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. Een registratie van het optreden in de Ancienne Belgique te Brussel verschijnt in gelimiteerde oplage op dubbel-cd. Stef Bos zingt twee duetten op het albun Anaïna (september) van Fernando Lameirinhas. Rooi Aarde Swart Bloed is een dvd voor de Zuid-Afrikaanse markt en bevat opnames van het concert in de Universiteit van Pretoria in 2005, met als speciale gasten Amanda Strydom, Faith Kekana, Stella Khumalo en Wess-Lee.

Fernando Lameirinhas

2008

De dvd Storm bevat registraties van optredens in de Stadsschouwburg te Brugge op 20 april 2007 en in De Roma te Antwerpen op 21 april 2007.

2009

Stef Bos start zijn theatertournee 2009 in februari in de Ancienne Belgique te Brussel met op het programma veel nieuwe materiaal. Het nieuwe werk wordt onofficieel uitgebracht op drie demo-cd's die alleen via de site van de zanger en na de voorstellingen te verkrijgen zijn. De cd In Een Ander Licht vloeit voort uit een multimediaal project in opdracht van de NCRV. De 85-jarige omroep vraagt Stef Bos om op basis van personages uit de Bijbel twaalf songs te schrijven, die te laten arrangeren en uit te laten voeren met het Metropole Orkest. Op 19 december wordt In Een Ander Licht eenmalig uitgevoerd met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley in een uitverkocht theater Orpheus te Apeldoorn, met bijdragen van Frank Boeijen, Fernando Lameirinhas, Jackobond en het PA'dam Kamerkoor. Opnamen van het concert worden op 22 december uitgezonden op Nederland 2.

2010

De cd Kloofstraat (maart) bevat nieuw werk in het Afrikaans. De uitgave van het album wordt ondersteund met optredens Stellenbosch en Pretoria. In het najaar volgt een Nederlandstalige cd met liedjes uit de voorstellingen 2008 en 2009. Tussendoor doet de zanger van 20 april tot en met 3 juni een korte tournee onder de titel Cape Connection, in samenwerking met Fernando Lameirinhas (Portugal), Louis Mhlanga (Zuid Afrika) en Regiz Gizavo (Madagascar).

2011

Stef Bos is een van de gasten in het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren. In de uitzending maken de rappers een eigen versie van Papa uit 1991 en maakt Stef Bos op zijn beurt een remix van Negativs nummer Dingen Gedaan. In het najaar verschijnt Minder Meer, het vervolg op het album Kloofstraat.

Ali B Negativ

2012

22 jaar na de hitsingle Papa maakt Stef Bos samen met zijn negentigjarige vader het boek Door De Ogen Van Mijn Vader. De dia’s uit het archief van A.W. Bos, in de jaren zestig en zeventig gemaakt met een Rolleiflexcamera uit de jaren vijftig, vormen de basis van het 133 pagina’s document. Na Gebroken Zinnen (2004), Ja! (2006) en Stillewe (2008) is dit Bos’ vierde boek in samenwerking met een kunstenaar.

2013

Stef Bos gaat in het televisieprogramma Verborgen Verleden op zoek naar zijn familieverhaal en ontdekt een rechtstreekse afstammeling te zijn van de beroemde Nederlandse componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck. Hij krijgt op 15 juni in Den Haag de Van Riebeeck-penning van de Nederlands Zuid-Afrikaanse Vereniging (NZAV) uitgereikt. Hij ontvangt de prijs voor zijn bijdrage aan de taalkundige en culturele betrekkingen tussen Zuid-Afrika en Nederland. Stef Bos keert in het najaar terug naar Nederland met een theatervoorstelling waarin hij het pessimisme van de crisistijd te lijf wil gaan. Hij laat zich inspireren door een schilderij van de jonge Zuid-Afrikaanse schilder Christiaan Conradie en een zin van de Poolse journalist Ryszard Kapuściński (‘Pessimisme is het kijken naar de werkelijkheid op een te korte termijn’). De voorstelling doet op 25 november Koninklijk Theater Carré aan.

Jan Pieterszoon Sweelinck

2014

Van 2 april tot en met 28 mei 2014 gaat Bos samen met gitarist René van Mierlo langs de theaters in Nederland en België. In september verschijnt het album 'Mooie waanzinnige wereld'. Hierop staan twaalf Nederlandstalige nummers die hij samen met zijn vaste muzikanten schreef.

2015 - 2016

Met Martin de Wagter (drums), Lene te Voortwis (bas),Steven Cornillie (piano) en René van Mierlo (gitaar) trekt hij langs de theaters met de voorstelling 'Een sprong in de tijd'. Dit is ook de titel van het nieuwe album dat begin 2016 verschijnt. Met de voorstelling en het album wordt stilgestaan bij het feit dat Bos 25 jaar geleden doorbrak met zijn hit 'Papa'. Ook verschijnt een boek met zijn liedteksten en gedichten.
In de zomer van 2016 geeft Bos een concert in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Tevens treedt hij op in Zuid-Afrika. In het najaar van 2016 gaat hij op tournee met Geert Verdickt van de populaire Vlaamse band Buurman.

Discografie Stef Bos

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Stef Bos

Audio/Video Stef Bos

Video Stef Bos

Stef Bos: Lied van Ruth -...
Stef Bos: Lied van Ruth - My Land Is Jou Land (met het Metropole Orkest)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Stef Bos: Lied van Ruth - My Land Is Jou Land (met het Metropole Orkest)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer