Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STEPHEN EMMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron officiële website

Periode

1958 - heden

Genre

avant-garde, componist, elektronica, filmmuziek, gitaar, toetsinstrumenten

Online

Officiële website
Beeld en Geluidwiki
Website eStation
Website Home Ground

Stephen Emmer

Veelzijdige Amsterdammer, nam platen op, schreef voor en trad op met artiesten zoals Lou Reed, Glenn Gregory (Heaven 17), Julian Lennon, Midge Ure (Ultravox), Billy McKenzie (The Associates), Mary Griffin (Parliament, Patti Labelle), The Lotus Eaters, Act (Claudia Brucken) en The Royal Philharmonic Orchestra. Hij werkt samen met producers als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, elektronica, gitaar, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1980   Minny Pops
1997   Åke Danielson
1997   Jiskefet

Biografie Stephen Emmer

Veelzijdige Amsterdammer, nam platen op, schreef voor en trad op met artiesten zoals Lou Reed, Glenn Gregory (Heaven 17), Julian Lennon, Midge Ure (Ultravox), Billy McKenzie (The Associates), Mary Griffin (Parliament, Patti Labelle), The Lotus Eaters, Act (Claudia Brucken) en The Royal Philharmonic Orchestra. Hij werkt samen met producers als Tony Visconti, Flood, Steve Power, Sam Okell, Nigel Gray, Martin Hennet en Trevor Horn. Stephen Emmer is in Nederland bekend door zijn werk als TV-componist.

In bezetting van

Minny Pops   gitaar

1958

Stephen Emmer wordt geboren op 28 januari. Hij leert gitaar spelen in Suriname en speelt als tiener in verschillende schoolbands (Snelliuslyceum en Amsterdams Lyceum te Amsterdam). Eind jaren zeventig speelt Emmer, samen met Mathilde Santing en Dennis Duchhart, in de bands Hopper en Blase. Ook speelt hij in een freejazzformatie.

Dennis Duchhart Mathilde Santing

1979

Emmer maakt inmiddels deel uit van de eerste belangrijke bezetting van de Minny Pops, een groep met een aanzienlijke cultstatus, opgericht door Wally van Middendorp (tevens baas van platenlabel Plurex). Emmer speelt hier gitaar, Van Middendorp neemt de vocalen voor zijn rekening. De bezetting bestaat verder uit Dennis Duchhart op gitaar en Frans Hagenaars op basgitaar. Ze maken avantgardemuziek door middel van een ritmebox en effect-apparatuur. De bezetting wisselt echter voortdurend. Emmer is alleen te horen op de eerste plaat (Drastic Measures, Drastic Movement), en op een in Engeland opgenomen 7"-single Goddess/Dolphin Spurt.

Dennis Duchhart Minny Pops Wally van Middendorp

1980

Emmer is mede-oprichter en hoofdredacteur van muziektijdschrift Vinyl. Tevens is hij presentator en samensteller van het VPRO-radioprogramma Radionome (later Spleen). Er verschijnt een compilatie-LP van dit programma met een muzikale bijdrage van Emmer.

1982

Emmer voelt zich steeds minder thuis in de popjournalistiek en besluit weer voor de muziek te kiezen. Zijn enige echte solo-album Vogue Estate verschijnt. Het album bevat instrumentale filmische muziek, en wordt geproduceerd door Flood (echte naam Mark Ellis), die later o.a. Nick Cave, U2, Depeche Mode en Smashing Pumpkins zal produceren. Datzelfde jaar voegt Emmer zich bij The Associates uit Schotland, de band van Billy Mackenzie, één van de gastmuzikanten op Vogue Estate. Verdere leden zijn Alan Rankine, Michael Dempsey (ex-Cure) en Steve Goulding (ex-Elvis Costello).

1984

Stephen Emmer speelt inmiddels, samen met Dempsey, bij de Lotus Eaters uit Liverpool. Met dezelfde Dempsey zal Emmer nog in andere Engelse en Nederlandse bands spelen. (o.a. Continental Cast uit Amsterdam)

1989 - 1996

Emmer is te horen op het redelijk succesvolle Richenel-album Deep As Blue. Tegelijkertijd gaat hij zich meer en meer toeleggen op het componeren van muziek voor films en documentaires, bioscoopcommercials, TV-commercials en leaders voor TV-programma's. Zijn eerste opdracht is voor het programma Kwartslag van het Humanistisch Verbond. Enkele bekende voorbeelden van zijn werk zijn: De leaders van TV-programma's als NOS-journaal, Den Haag Vandaag, NOS-Laat, Van Gewest Tot Gewest, Per Seconde Wijzer, Sportjournaal, Jeugdjournaal, Waku Waku, Schoolse Zaken, de leaders van omroepen als KRO, NCRV, NOS, ZDF, AVRO, VARA, TROS, VPRO, NPS, RTL 4, VERONICA, commercials voor Camel Trophy, Rabobank, AMEV, en nog veel meer.

Richenel

1997

Een bijdrage van Emmer is te horen op de Jiskefet-CD Bull.

Jiskefet

1999

Emmer houdt zich meer en meer bezig met interactieve produkties, onder meer voor De Efteling, De Landmacht, AVRO, VPRO en NPS.

2001

Emmer maakt dit jaar ondermeer de stationcalls voor Yorin (voorheen omroep Veronica) en de muziek voor RTL Z (het zakelijke nieuwsprogramma bij RTL5).

2002 - 2004

Emmer richt het bedrijf eStation op, een onafhankelijke studio voor (interactieve) mediaproducties voor televisie, radio, internet, computerspelletjes, evenementen, mobiele telefoons en dvd. eStation is onder meer verantwoordelijk voor muziek en/of sounddesign voor de televisieprogramma's Dilemma's, Ancient Roots, Fox Kids Top 20, Shockdoc, Ook Dat Nog, Kat In De Zak, de zogenaamde 'station identity relaunch' van Yorin in 2004, de openingstrailer voor het IDFA en het computerspel Xyanide van Playlogic. Emmer neemt het initiatief tot de Nederlandse Muziek- en Sounddesign Award, een jaarlijkse vakprijs voor de beste tune in samenwerking met het vakblad Broadcast Magazine.

2007

Stephen Emmer in 2007 Het album Recitement bevat zeventien composities in zeven verschillende talen en in verschillende muziekstijlen. De voordrachten bij de muziek worden (in sommige gevallen postuum) verzorgd door acteurs, rappers, presentatoren, zangers en woordkunstenaars waaronder Richard Burton, Sylvia Kristel, Kurt Schwitters, nieuwslezeres Sacha de Boer, Lou Reed, Shyrock en Allen Ginsberg. Zijn dragen literaire teksten voor van schrijvers als Charles Baudelaire, Samuel Beckett, Remco Campert, Hugo Claus, Samuel Beckett en Thomas Hardy.

2008

In april komt het album Recitement uit in Engeland en in mei ook in Duitsland.

2009 - 2010

Stephen Emmer viert in 2009 zijn vijfentwintigjarig jubileum als mediacomponist, onder meer met de uitgave van de cd Time To Face The Music, een compilatie met een overzicht van al zijn opdrachtwerk. Vanaf voorjaar 2009 werkt Stephen Emmer samen met bandleden Peter Coyle en Jem Kelly en producer Steve Power aan een nieuw album van The Lotus Eaters: A Plug-in Called Nostalgia. De band treedt ook weer op, te beginnen op 25 juli in de Philharmonic Hall te Liverpool.

2011

Bron officiële website Holiday on Ice Productions vraagt Emmer de muziek te componeren voor de internationale ijsshow ‘Speed'. Emmer: "Holiday on Ice wilde het met deze show anders aanpakken dan bij de voorgaande shows. Ik had niet eerder muziek gecomponeerd voor een ijsshow waardoor ik een nieuw geluid kon laten horen. ‘Speed' is Holiday on Ice in de hoogste versnelling en zo ook de muziek."

2013 - 2014

Emmer maakt in 2013 onder meer de muziek en/of het sounddesign voor RTL 4, RTL Late Night, SBS Shownieuws, SBS Show Vandaag en Omroep MAX.
Na een succesvolle start met 'Speed’ wordt Emmer opnieuw voor een tweede en derde internationale Holiday on Ice show ( 'Platinum' en ‘Passion’) als componist/music director gevraagd.

Enkele jaren na de release van ‘Recitement’ begint de drang naar het uitbrengen van vrij werk bij Emmer wederom op te spelen. Het idee achter 'International Blue' is het brengen van een ode in een modern jasje aan de grote ‘pop-crooners’ uit de pop zoals Burt Bacharach, Scott Walker, Nick Cave en David Bowie.
Op deze plaat werkt Emmer onder meer met Glenn Gregory (Heaven 17), Midge Ure (Ultravox), Liam McKahey (Cousteau) en Neil Crossley (Furlined). Ook voor dit album weet hij wederom Tony Visconti te strikken voor de productie. De productie vindt onder meer plaats in legendarische studios als Avatar Studios in New York en Abbey Road Studios in London.
International Blue wordt goed en met lovende kritieken ontvangen. Zo kreeg het album lovende recensies in toonaangevende bladen als The Times (‘as classy as a gleaming vintage Rolls’), Mojo Magazine (‘International Blue is about its instantly timeless songs’), Q Magazine, Der Spiegel en Classic Pop Magazine. Het album wordt in Nederland door De Telegraaf uitgeroepen tot het #2 album van 2014 en door hen tevens omschreven als “Het mooiste georkestreerde, gearrangeerde en gecomponeerde album van het jaar.”
Het album komt medio 2014 in eerste instantie digitaal uit op zijn eigen Electric Fairytale Recordings. Op verzoek van vele fans en na een succesvolle crowdfunding campagne wordt het album later dat jaar ook uitgebracht op CD en op blauw vinyl.

2017

Op het album 'Home ground' zijn muziekiconen van de laatste vijf decennia te horen. Chaka Khan, Patti Austin, Leon Ware, Kendra Foster, Frank McComb, Mary Griffin, Ursula Rucker, Andy Bey en Dwight Trible werken aan het project mee.

2020

Emmer krijgt de Buma Oeuvre Award Multimedia. De 62-jarige componist ontvangt de prijs voor de honderden leaders en tunes die hij heeft gecreëerd.

Discografie Stephen Emmer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Stephen Emmer

Audio/Video Stephen Emmer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer