Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STUURBAARD BAKKEBAARD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Stuurbaard Bakkebaard

Periode

1996 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Beukorkest

Stuurbaard Bakkebaard

Eigenzinnig trio uit Eindhoven en Haarlem dat vreemde muzikale mengelmoes maakt met teksten die in vijf verschillende talen worden gezongen. In 2002 verschijnt hun lovend ontvangen debuutalbum Chuck.
Volledige biografie...

Bezetting

Marc Koppen   drums
Onno Kortland   contrabas, zang
Timo van Veen   gitaar, zang

Overige muzikanten

DJ DNA   draaitafels, gitaar, synthesizer, zang

Genoemd in de biografie van

2005   Blimey!
2005   Relax
2006   De Kift
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Stuurbaard Bakkebaard

Eigenzinnig trio uit Eindhoven en Haarlem dat vreemde muzikale mengelmoes maakt met teksten die in vijf verschillende talen worden gezongen. In 2002 verschijnt hun lovend ontvangen debuutalbum Chuck.

1996 - 1999

Timo van Veen en Onno Kortland beginnen als straatmuzikanten in Bussum. Met de komst van slagwerker Marc Koppen is er sprake van een echte band. Het trio maakt op een creatieve manier gebruik van contrabas, diverse gitaren, stem, trommels en ander slagwerk, dat doet denken aan het werk van Tom Waits, dEUS en dichter bij huis De Kift.

2000

De zaken worden serieuzer aangepakt. Stuurbaard Bakkebaard doet dit jaar mee aan het popconcours de Rob Acda Award in Haarlem en sleept meteen de eerste prijs in de wacht. Het levert de groep een optreden op Bevrijdingspop in Haarlem en een plaats in de Regio Finale van de Grote Prijs van Nederland in Rotterdam op (die overigens niet wordt gewonnen).

2001

Stuurbaard Bakkebaard begint langzaam maar zeker naam te maken. Zo treedt de band op in de radioprogramma's Leidse Kade Live, Club Lek en BNN for Live en verschijnt zij in een televisieprogramma van Dolf Jansen. In juli en augustus werkt het trio aan de debuut-cd Chuck (vernoemd naar de hond van Kortland) in Studio Byton in Loosdrecht en Studio Zeezicht in Spaarnwoude. Stuurbaard Bakkebaard speelt op een aantal festivals, waaronder Oerol, Virus en A2A. Chuck wordt aanvankelijk in eigen beheer uitgebracht. De nummers kenmerken zich door een eigenzinnige en originele aanpak. De cd krijgt lovende kritieken en behaalt zelfs de achtste plaats in de Moordlijst van Oor en de VPRO. In december tourt de band met De Kift door het clubcircuit.

De Kift

2002

Stuurbaard Bakkebaard Munich Records brengt Chuck uit. De groep speelt in januari met veel succes op het Noorderslagfestival en is een veelgevraagde act op de zomerfestivals. Stuurbaard Bakkebaard krijgt een Essent Award en treedt eind augustus op het Lowlands festival en de Amsterdamse Uitmarkt op.

2003

Stuurbaard Bakkebaard voert op 15 februari voor de laatste maal de nummers van het album Chuck live uit. Daarna neemt de groep even pauze om te werken aan het tweede album. Tijdens de opnamen kiest de band voor een directe akoestische benadering. Op 16 april wordt de cd Mercedes gepresenteerd in de Melkweg. Aan het eind van het jaar levert Stuurbaard Bakkebaard een bijdrage aan de compilatie Silent Minority Sampler : Volume 1.

2004

Stuurbaard Bakkebaard Stuurbaard Bakkebaar speelt in de OOR-zaal (voorheen Kleine Zaal) van de Oosterpoort tijdens Noorderslag. In oktober reist het trio naar Zuid-Afrika voor optredens in Johannesburg, Potchefstroom, Pretoria en Bloemfontein.

2005

Stuurbaard Bakkebaard Stuurbaard Bakkebaard neemt in Wageningen het derde studioalbum Whistle Dixie op in samenwerking met Dan Tuffy en Michiel Hollanders. De plaat ligt vanaf mei in de winkels. De Whistle Dixie clubtour van Stuurbaard Bakkebaard gaat van start tijdens Lowlands, waar de groep op19 augustus voor een beperkt aantal luisteraars een koptelefoonconcert geeft. Op 2 september begint de clubtour officieel in Mezz te Breda waarna het trio alle grote clubs in Nederland en België aandoet. Stuurbaard Bakkebaard en het Duitse label Hazelwood Vinyl Plastics tekenen in september tijdens de Popkomm in Berlijn een overeenkomst voor de release van de cd Whistle Dixie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De plaat komt daar begin november uit.

2006

Stuurbaard Bakkebaard In het najaar doet Stuurbaard Bakkebaard enkele speciale optredens met de controversiële Belgische film C'est Arrivé Près De Chez Vous. Het trio levert een gastbijdrage op het album 7 van De Kift. Begin december doet de band voor het eerst in Frankrijk een optreden tijdens Transmusicales de Rennes.

De Kift

2007

In februari en maart is Stuurbaard Bakkebaard nog een paar keer te zien met het filmproject C'est Arrivé Près De Chez Vous. Stuurbaard Bakkebaard stelt met beeldend kunstenaar Rik van Iersel het Beukorkest samen. Met vijftien muzikanten laveert deze band tussen hardrock, avant-garde, hiphop, noise, Americana, trash, funk, spoken word, blues, jazz en pop. De samenstelling bestaat tijdens de tournee in april uit o.a. de Amerikaan Johnny Dowd, rapper Def P (Osdorp Posse), André Manuel (Krang), Joshua van Iersel, Woody Veneman en Paul van Hulten (Woody & Paul), Dead Elvis en Theo van Eenbergen.

André Manuel Osdorp Posse

2009

Stuurbaard Bakkebaard Op 13 maart komt het vierde album L'Amour uit bij PIAS. Door de komst van het vierde bandlid DJ DNA (ex–Urban Dance Squad), die ook heeft meegedaan met het Beukorkest, verandert het groepsgeluid. De cd is geproduceerd door Theo van Eenbergen (Nasmak, Rollins Band) in de studio van Stuurbaard Bakkebaard te Eindhoven.

Theo van Eenbergen

2011 - 2013

Stuurbaard Bakkebaard maakt de muziek bij de film Doodslag van regisseur Pieter Kuijpers met hoofdrollen voor Theo Maassen, Maryam Hassouni en Gijs Scholten van Aschat. De film gaat op 3 januari 2012 in première. Op hun vijfde album Boys Do Cry keert het trio zonder DJ DNA terug naar de muzikale basis van vroegere albums Chuck en Mercedes. De clubtournee ter promotie van het album begint op 6 maart 2013 in Gent.

Discografie Stuurbaard Bakkebaard

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Stuurbaard Bakkebaard

Audio/Video Stuurbaard Bakkebaard

Video Stuurbaard Bakkebaard

Aaaaah! live @ Cul de Sac...
Aaaaah! live @ Cul de Sac 02/06/05
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Aaaaah! live @ Cul de Sac 02/06/05

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer