Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SUE CHALONER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sue Chaloner

Periode

12-03-1953 - heden

Genre

soul, zang

Sue Chaloner

Van oorspring Britse Soulzangeres, een van de weinige echte die Nederland rijk is. Hoewel het haar solo niet lukt om dezelfde commerciële successen te boeken als aan het begin van haar carrière met Spooky & Sue, weet ze dat met een overdaad aan eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen goed te compenseren.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Sue Chaloner

Van oorspring Britse Soulzangeres, een van de weinige echte die Nederland rijk is. Hoewel het haar solo niet lukt om dezelfde commerciële successen te boeken als aan het begin van haar carrière met Spooky & Sue, weet ze dat met een overdaad aan eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen goed te compenseren.

In bezetting van

Spooky & Sue   zang
Sue Chaloner's Soul Train   zang

1953 - 1970

Sue wordt op 12 maart 1953 geboren in Londen en vrij snel door een Brits gezin geadopteerd. Nog geen twee jaar oud doet ze haar eerste reclamespotje, een jaar later zit ze al op klassiek ballet. Ze wordt ontdekt door Sir Cecil Malden, het hoofd van de BBC, die haar stimuleert de Aida Foster Academy of Arts in Londen te doorlopen. Het betaalt zich terug. Op haar twaalfde schittert ze al in The Sound Of Music en deelt ze het podium met Sammy Davis Jr. Daarvoor was ze al te zien in de tv-series Onedin Line en Z-Cars.

1971

Sue komt naar Nederland om een hoofdrol te vertolken in de Nederlandse versie van de musical Hair, waarmeevan tijdsbestek van twee jaar zo'n 600 uitvoeringen worden gegeven. Hoogtepunt daarbij is een optreden in het Amsterdamse Olympisch Stadion.

1972 - 1973

Sue blijft in Nederland en richt een zangtrio op, dat twee jaar lang met de Mounties Show door het land trekt. Tegen het eind van die periode wordt ze door Jaap Eggermont benaderd voor een vocaal duo, dat naast Sue zou moeten bestaan uit Big John Russel.

Big John Russell Jaap Eggermont

1974

Big John Russel zingt wel een eerste single in, een swingende bewerking van Bing Crosby's Swinging On A Star, maar ziet vervolgens van verdere samenwerking af. Zijn vervanger is de van de Swinging Soul Machine afkomstige Rotterdamse zanger Iwan Groeneveld, beter bekend als Spooky. Pech voor Russell, want het nummer wordt meteen een grote hit.

Big John Russell Iwan Groeneveld Swinging Soul Machine

1975

Volgens hetzelfde recept komt You Talk Too Much tot stand. Het succes blijft niet alleen tot Nederland beperkt. De hits voeren het duo over de hele wereld en de single I've Got The Need wordt zelfs in Amerika opgenomen. In 1975 verschijnt ook de enige elpee die het duo ooit opnam, simpelweg Spooky & Sue geheten.

1976

Do You Dig It wordt begin van het jaar een hit, maar You've Got What It Takes komt niet verder meer dan de tipparade. Spooky & Sue slagen er niet in hun muzikale concept voldoende diepgang te geven om zich aan de status van eendagsvlieg te kunnen ontworstelen.

Spooky & Sue

1977

Sue zingt mee op en levert een compositorische bijdrage aan de debuutelpee van Spin, waarin haar echtgenoot Hans Jansen de toetsen bespeelt, en waarin ook andere ex-leden van Ekseption emplooi gevonden hebben.

Ekseption Spin

1979

Sue legt zich toe op een solocarrière. Nadat de eerste solosingle Give Me Love is geflopt behaalt het nummer Tip For The Top een tipparade-notering, maar de opnamen die Sue eind van het jaarmaakt met de van Moody Blues en Procol Harum bekende Engelse producer Denny Cordell worden nooit uitgebracht.

1984

Van de opnamen die Sue in Engeland maakt met gitarist Basil Gabiddon van Steel Pulse, verschijnt een eerste single, het door Colin Scott geschreven Missin' Mr. Marley.

1986

Sue zingt de titelsong van de film Schatjes 2: Mama Is Boos. Het nummer heet Don't Try To Change Me en haalt net niet de Top 40.

1987

Uit een samenwerking met Danny en Eddy van Passel en toetsenist René Meister vloeit de single Lost In Your Love voort.

1988

Sue zet haar eigen band op, waarmee zij een graag geziene gast is in het Nederlandse clubcircuit: Sue Chaloner's Soul Train. In de loop van het bestaan van de band willen de muzikanten nog wel eens stuivertje wisselen met die van Candy Dulfer's Funky Stuff en Loïs Lane.

Candy Dulfer Loïs Lane Sue Chaloner's Soul Train

1990 - 1992

Onder eigen naam verschijnt het albumAppreciation via een Engels label. Een drietal van die plaat getrokken singles scoort hoog in Duitsland, Scandinavië, Oostenrijk en Italië. De band verlegt zijn werkterrein steeds meer naar het buitenland en speelt onder meer in Engeland, Denemarken, Duitsland, Italië en op de Nederlandse Antillen.

1993

Appreciation verschijnt ook in Nederland, gevolgd door onder meer de single I Wanna Thank You. Met haar uitvoering van de Curtis Mayfield-klassieker Move On Up behaalt Sue de eerste plaats in de Engelse dance-charts. Het levert tournees in binnen- en vooral ook buitenland op.

1996

De bezetting van Sue Chaloner's Soul Train bestaat sinds 1996 uit drummer Jusso Whistler (Whistler Courbois Whistler), bassist Michel Mulder en toetsenist Erik van der Kroft.

Whistler Courbois Whistler

1999

In Engeland vinden opnamen voor een nieuwe CD plaats.

2021

Haar zoon Pascal Jansen, trainer bij voetbalclub AZ, vertelt aan het NOS Sportjournaal dat zijn moeder nog altijd optreedt en een eigen school heeft, waar ze zang-, dans- en dramales geeft.

Discografie Sue Chaloner

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sue Chaloner

Audio/Video Sue Chaloner

Video Sue Chaloner

TOPPOP: Sue Chaloner - Do...
TOPPOP: Sue Chaloner - Don't Try To Change Me
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: Sue Chaloner - Don't Try To Change Me

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer