Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SUPERSUB

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Supersub

Periode

1996 - 2003

Genre

Britpop

Supersub

Sterk door Britpop beïnvloed Amsterdams kwartet dat door middel van een heuse media-hype de aandacht op zich weet te vestigen. Dat Supersub een blijvertje is, bewijst de tweede cd echter wel.
Volledige biografie...

Bezetting

Felix Maginn   gitaar, zang
Rob Klerkx   drums
Paul Willemsen   gitaar
Marc Driessen   basgitaar
Paul Keyzer   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Paul van Rijswijk (1)   drums
Klaas ten Holt   gitaar
J.B. Meijers   achtergrondzang, gitaar

Genoemd in de biografie van

1996   J.B. Meijers
1996   Shine
1998   Eboman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Supersub

Sterk door Britpop beïnvloed Amsterdams kwartet dat door middel van een heuse media-hype de aandacht op zich weet te vestigen. Dat Supersub een blijvertje is, bewijst de tweede cd echter wel.

1996

Supersub wordt in Amsterdam opgericht door vier muzikanten die al de nodige ervaring hebben. Gitarist Jan Bart Meyers is bekend van de Zeeuwse Britpop-formatie Charmin' Children en Shine, de sinds 1992 in Nederland wonende Ierse zanger/gitarist Felix Maginn en bassist Marc Diessen zijn afkomstig van Orange Crush en drummer Paul van Rijswijk heeft bij Alison Gross gespeeld en drumt ook bij The Bartales.

Charmin' Children Shine The Bartales

1997

Supersub Na de opnames voor de eerste demo staan de grote platenmaatschappijen meteen al in de rij. Sony, Polydor, BMG tonen interesse, maar Supersub tekent bij Virgin, omdat die het meest enthousiast zijn. Na nog maar enkele optredens te hebben gedaan, verspreidt de naam Supersub zich als een lopend vuurtje door popminnend Nederland. De eerste singles Out On The Scene/Come Around No More en Push en de cd Window Shopping laten een band horen die sterk beïnvloed is door de huidige Britpop-trend. Supersub klinkt bijna nog Engelser dan Oasis, Suede en Blur bijelkaar. De pers reageert dan ook verdeeld: prachtige songs zonder eigen gezicht. De verkoopcijfers van de plaat zijn tegenvallend. Dat Supersub een goede liveband is, bewijzen ze door spetterende optredens in onder andere Paradiso en op het Lowlands festival te verzorgen.

1998

Supersub tourt intensief door het land (ook het Noorderslag en Pinkpop worden aangedaan) en verdwijnt in het najaar in de studio om te werken aan de opvolger van Window Shopping. Voorlopig hoogtepunt voor het viertal is het voorprogramma dat in Paradiso wordt verzorgd van idool Paul Weller.

1999

In januari komt de langverwachte tweede cd, Fly Pilot Fly, uit, die de critici de mond snoert. De groep heeft duidelijk progressie geboekt, getuige de aandacht die is besteed aan de uitvoering en de arrangementen. Het nieuwe album heeft veel meer diepgang en klinkt, door het gebruik van strijkers, blazers en toetsen, veel gevarieerder dan haar voorganger. De groep schudt langzamerhand het Britpop-imago van zich af.

2000

JB Meyers produceert het album >tk van de Tröckener Kecks. In februari maakt de band bekend dat JB Meyers de band verlaat, omdat hij de band niet meer kan combineren met zijn werk als producer. Naast de Kecks o.a. ook Ellen ten Damme en Normaal. Supersub wordt versterkt met toetsenist Paul Keyzer en gitarist Klaas ten Holt (ex-Emma Peel en ex-Junkie XL). De samenwerking met Ten Holt is echter van korte duur.

Ellen ten Damme Emma Peel Normaal Tröckener Kecks

2001

Vanaf maart is Paul Willemsen (Variomatic) de nieuwe gitarist van Supersub. De wegen van de band en platenmaatschappij Virgin scheiden zich in april. Drummer Paul van Rijswijk wordt vervangen door Rob Klerkx (o.a. ex-Grumpyhead).

Grumpyhead

2002

De single Easy To Run is de eerste release van Supersub bij Excelsior Recordings en is afkomstig van de nieuwe cd Mighty Baby. Dit album komt eind augustus uit.

2003

Ondanks een aanbod van Excelsior Recordings om nog een album op te nemen, besluiten de bandleden zich te concentreren op individuele projecten. Felix Maginn en Marc Driessen werken beide aan soloprojecten. Supersub gaat in goede harmonie uit elkaar. Het is daarom ook niet uit te sluiten dat de bandleden in de toekomst nog samenwerken. In het najaar vormen Felix Maginn en Rob Klerkx samen met Robin Berlijn (Fatal Flowers), Bart van Poppel (Lois Lane), René van Barneveld (Urban Dance Squad) een supergroep waarmee vanaf november opnamen gemaakt worden voor een plaat.

2004

Het afscheidsoptreden van Supersub is op 12 februari in Paradiso. Gitarist Paul Willemsen wint met zijn Nederlandstalige band Amigos Electricos eind april de finale van de Amsterdamse Popprijs. Samen met Marc Driessen werkt hij ook mee aan de door de jaren tachtig beïnvloede electrorocksingle The Hard Way van de in Amsterdam woonachtige Britse muzikant Jack Stafford. Willemsen speelt ook mee tijdens optredens van de funkband Lefties Soul Connection.

Lefties Soul Connection The Jack Stafford Foundation

2005

Bassist Marc Driessen brengt onder de naam Voltage in november de Hitting The Ground EP uit, een plaat met electropop waarop hij terzijde wordt gestaan door Julia P en gitarist Paul Willemsen. Zanger/gitarist Felix Maginn en drummer Rob Klerkx zijn te horen met de band Moke.

Moke Voltage

2006

Magin levert een gastbijdrage op het album Ego van Schlatman, de band rondom zanger Hans Schlatman.

Discografie Supersub

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Supersub

Audio/Video Supersub

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer