Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SUZANNA LUBRANO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Suzanna Lubrano

Periode

1975 - heden

Genre

Kaapverdië, R&B, zang, zouk

Suzanna Lubrano

Suzanna Lubrano is de in Kaapverdië geboren zangeres die eind 2003 in Nederland bekendheid krijgt, wanneer ze in Johannesburg, Zuid-Afrika, wordt verkozen tot beste Afrikaanse zangeres van het jaar. Op dat moment geniet zij echter al grote populariteit in Portugeestalig Afrika. Reeds in 1996 maakt Suzanna Lubrano deel uit ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Carlos Matos   toetsinstrumenten
Lili Spencer Salomao   achtergrondzang
Eunice Vieira   achtergrondzang
Akos Laki   saxofoon
Kiki Gomes   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1991   Dina Medina
2008   Lange Frans & Baas B

Biografie Suzanna Lubrano

Suzanna Lubrano is de in Kaapverdië geboren zangeres die eind 2003 in Nederland bekendheid krijgt, wanneer ze in Johannesburg, Zuid-Afrika, wordt verkozen tot beste Afrikaanse zangeres van het jaar. Op dat moment geniet zij echter al grote populariteit in Portugeestalig Afrika. Reeds in 1996 maakt Suzanna Lubrano deel uit van de Kaapverdiaanse band Rabelados en begint ze tegelijkertijd, dan nog onder de artiestennaam Suzanna, aan een succesvolle internationale solocarrière met een veelal in het Kaapverdiaans-Creool gezongen mix van Zouk en R&B. In 2008 verschijnt haar vierde soloalbum Saida in de Verenigde Staten.

1975 - 1996

Suzanna Lubrano wordt op 10 november 1975 geboren in Kaapverdië. Op vierjarige leeftijd verhuist ze met haar ouders naar Rotterdam. Van kinds af aan is ze bezig met zingen en vanaf haar achttiende doet ze dat professioneel. Samen met de zangers Beto Dias en Meno Pecha verzorgt ze de vocalen in de Kaapverdiaanse band Rabelados waarvan in december 1995 het tweede album Sukuro verschijnt.

1997

Met Dias en Pecha als mentors debuteert Suzanna solo met het album Sem Bó Nes Mund (Zonder Jou In Deze Wereld). De zangeres schrijft het merendeel van haar liedjes waarbij ze terzijde wordt gestaan door Beto Dias.

1999

Sem Bó Nes Mund wordt gevolgd door het tweede album Fofó (Honing).

2000

De populariteit van Suzanna binnen de internationale Afro-Portugese gemeenschap groeit. Ze wordt er een van de meest gevraagde zangeressen en verzorgt optredens in Europa, de Verenigde Staten en Afrika (naast Kaapverdië ook Senegal en Angola). In Mozambique bereikt haar album de gouden en platina status.

2001

Suzanna wint op 2 juni in Rotterdam, tijdens de allereerste uitreiking van de Cabo Music Awards, zowel een prijs voor beste zangeres als voor het beste duo (samen met Beto Dias).

2002

Op het derde album Tudo Pa Bo (Alles Voor Jou) werkt Suzanna samen met de Frans-Antilliaanse zoukgrootheid Ronald Rubinel. De plaat bevat ook bedragen van Jorge Do Rosario, Dabs Lopes en haar broer Mariozinho Lubrano. Naast zouk zijn op de plaat ook invloeden te horen uit reggae en salsa.

2003

In augustus wordt het optreden van Suzanna tijdens het Baia das Gaitas Festival op de Kaapverdische Eilanden live uitgezonden door de Portugese satelliettelevisie. Aan het eind van dezelfde maand treedt ze samen met Julio Iglesias op tijdens de viering van de 61e verjaardag van de president van Angola. De single Tudo Pa Bo is de eerste videoclip van een Kaapverdiaanse artiest die op een Nederlandse clipzender te zien is. Suzanna wordt in drie categorieën genomineerd voor een Kora All African Music Awards 2003 (de Afrikaanse variant op de Grammy Awards): Beste Artiest West-Afrika, Beste Afrikaanse Arrangement en Beste Afrikaanse Video. Tijdens de uitreiking op 6 december in het Sandton Convention Center te Johannesburg doet Suzanna een optreden. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Kora Music Awards dat de Kaapverdiaanse muziek met een live optreden is vertegenwoordigd. De uitreiking is rechtstreeks te zien in 76 landen in Afrika, Europa, de VS en het Caraïbisch gebied en wordt door ongeveer 625 miljoen mensen bekeken. Suzanna wint twee Kora All African Music Awards, zowel de prijs voor Beste West-Afrikaanse zangeres als de publieksprijs voor beste Afrikaanse zangeres, de hoofdprijs van het evenement.

2004

Suzanna Lubrano Suzanna speelt voor het eerst met haar nieuwe band als een van de openingsacts op het festival Noorderslag in Groningen. Daarna volgt een tournee door Europa. De single Silencio is opgedragen aan Seder Soares, het jongentje dat in februari 2003 in Rotterdam werd neergeschoten nadat hij met sneeuwballen had gegooid. De opbrengst van de singleverkoop gaat naar het Seder Soares Fonds dat slachtoffers helpt van geweld tegen kinderen. De zangeres speelt op 5 mei tijdens Bevrijdingsfestivals in Almere en Leeuwarden. In juni staat ze op festivals als Festival Mundial (Tilburg), Rotterdam Import, Dunya en Live For Life (Arnhem). Haar door tienduizenden bezoekers bezochte optreden tijdens het Gamboa Festival op Kaapverdië wordt live uitgezonden door RTP Africa, en integraal door onder meer het Franse TV5 Africa en het Portugese RTP 2. Intussen wordt de artiestennaam Suzanna veranderd in haar volledige naam Suzanna Lubrano, om verwarring te voorkomen met andere onder de naam Suzanna opererende artiesten in met name de Latijns-Amerikaanse landen.

2005 - 2007

Na een conflict met haar platenlabel, het lokale Rotterdamse Kings Records, tekent Suzanna aanvankelijk een contract bij het bekende Franse wereldmuzieklabel LusAfrica. Nadat Suzanna en LusAfrica merken dat de wensen en ambities niet op elkaar aansluiten, wordt op verzoek van Suzanna, maar in een goede verstandhouding, besloten het contract te beëindigen. Een flinke vertraging in de release van Suzanna's vierde album is het gevolg. In 2006 tekent Suzanna een platencontract bij het jonge maar ambitieuze Amerikaanse platenlabel Mass Appeal Entertainment. In de tussentijd verzorgt ze talloze optredens. Op 22 april 2005 krijgt de zangeres een warm welkom tijdens een gala-avond met de top van de Kaapverdiaanse muziekwereld in het Omni-Shoreham Hotel te Washington DC. Verder treedt Suzanna wereldwijd op, van Rotterdam tot New York City, van Parijs tot Lissabon, van Luanda tot Cairo (Africa Cup of Nations), van Maputo tot Boston, van Londen tot de Kaapverdische Eilanden.

2008

Na veel tegenslag verschijnt haar vierde album Saida (Uitgang), een cross-overalbum met zowel Kaapverdiaanstalige Zouk, Engelstalige R&B als Kaapverdiaanstalige Batuku. Het album is grotendeels opgenomen in de Amerikaanse Blue Jay Recording Studio in Massachusetts, waar recentelijk artiesten als onder meer Pink, Rihanna, Nicole Scherzinger en Lauryn Hill opnamen hebben gemaakt. Op het album, dat ook een DVD bevat met een documentaire over de zangeres, werkt Suzanna samen met uiteenlopende producers, musici en componisten. Bij 18 van de 19 tracks op het album is Suzanna als componist en/of tekstschrijver betrokken. Zo schrijft zij vrijwel alle vocale melodielijnen en tekent zij bij meerdere tracks voor zowel de volledige muziek als tekst. De R&B ballad Love So Good is speciaal voor Suzanna geschreven door Ryan Toby (die met City High enkele Amerikaanse top tien hits heeft gehad en ook bekend is als componist van de wereldhit Miami van Will Smith). Verder werkt Suzanna op het album samen met onder meer Jacob Desvarieux (oprichter van Kassav', de 'uitvinders' van de Zouk muziek), Buddha Monk (Brooklyn Zoo Wu-Tang), Ronald Rubinel, Tracy Bonham (viool op Verdadi e Amor), Dre Robinson (rap op Love So Good), Quatro Plus en de producer van Saida, Marcus ''DL” Siskind, die onder meer heeft gewerkt met Lauryn Hill, Backstreet Boys, Lisa Lisa en Queen Latifah. Op de Amerikaanse versie van Saida staat ook het nummer Friends, een duet met de in 2002 verongelukte Lisa 'Left Eye' Lopes dat ook op het later in het jaar te verschijnen album met nooit eerder uitgebrachte tracks van 'Left Eye' zal staan. In de tussentijd ontvangt Suzanna nog een platina CD in Mozambique voor de verkoop van haar derde album Tudo Pa Bo, terwijl ze in Nederland een gastbijdrage verzorgt op het nieuwe album van Lange Frans en Baas B. Met Fiesta heeft Suzanna intussen weer een nummer 1 hit op RDP Africa, dè pan-Afrikaanse radiozender voor Portugeestalig Afrika, en verzorgt ze verschillende tv-optredens in Afrika. De bezetting van haar band in Nederland bestaat uit Jeannine La Rose (zang), Jeroen de Rijk (percussie en bandleider), Jurre Hogervorst (basgitaar), Bas Mulder (gitaar), Wilco Koster (toetsinstrumenten) en Roël Calister (drums).

Lange Frans & Baas B

Discografie Suzanna Lubrano

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Suzanna Lubrano

Audio/Video Suzanna Lubrano

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer