Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SWINGING SOUL MACHINE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Swinging Soul Machine

Periode

1966 - heden

Genre

soul

Online

Officiële website

Swinging Soul Machine

Rotterdams orkest dat eind jaren zestig samen met plaatsgenoot Free zorgt voor een soul-revival in de Maasstad.
Volledige biografie...

Bezetting

Mac Sell   gitaar
Paul Vink   toetsinstrumenten
Leo Cornelisse   trompet
Iwan Groeneveld   zang
Willem Warbie   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Steve Kuttschreuter   gitaar
Oeni Shen   zang
Maarten Bekkers   saxofoon
John Caljouw   zang
André Duet   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1967   Spooky & Sue
1968   The Haigs
1969   CB Milton
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Swinging Soul Machine

Rotterdams orkest dat eind jaren zestig samen met plaatsgenoot Free zorgt voor een soul-revival in de Maasstad.

1966

Swinging Soul Machine Eind 1966 wordt Swinging Soul Machine opgericht door Jan Warbie, zijn neef Willem, Paul Vink en Jan Bliek, geïnspireerd door de soul-revues van Sam & Dave en James Brown.

1967

In de eerste bezetting zijn gitarist Steve Kuttschreuter en zanger Oeni Shen te vinden. De laatste wordt spoedig vervangen door Ivan 'Spooky' Groeneveld.

1968

Samen met het eveneens Rotterdamse Free groeit de Swinging Soul Machine uit tot een populaire live-act, niet alleen in het uitgaansleven van Rotterdam maar ook ver daarbuiten.

The Free

1969

Het succesjaar van Swinging Soul Machine. Het orkest scoort een hit met de eerste single Spooky's Day Off, zoals de titel aangeeft een instrumentaal nummer, geschreven door toetsenist Paul Vink en opgenomen toen zanger Spooky een dag vrij had. Dit jaar verschijnt ook het door Jaap Eggermont (ex-Golden Earring) geproduceerde debuutalbum, dat redelijk succesvol blijkt. De band moet het echter vooral van de optredens hebben. Cornelisse en Kruger verlaten de band en worden vervangen door Francois Content (trompet) en Maarten Bekkers (saxofoon, ex-Free).

Jaap Eggermont The Free

1970

Begin dit jaar verlaat Spooky de band om zijn loopbaan te vervolgen aan de zijde van Sue. Swinging Soul Machine korten de bandnaam in tot Machine en probeert nog een keer te scoren met Spooky's Day Off, maar legt zich uiteindelijk toe op meer progressief en gitaargericht materiaal. Zanger is John Caljouw (ex-Dragonfly). De band valt enkele jaren later uit elkaar. Willem Warbie speelt in Tantalus, Tarantula en de begeleidingsband van Wally Tax (ook met trompettist François Content).

Dragonfly (1) Machine Spooky & Sue Wally Tax

1986 - 1990

Halverwege de jaren '80 komen enkele leden van Swinging Soul Machine weer bij elkaar en is de groep, aangevuld met nieuwe muzikanten, veelvuldig te bewonderen op Back To The Sixties-avonden. Tevens worden soulhelden zoals Percy Sledge en The Trammps begeleid tijdens hun tournees door Nederland en verzorgt de band een voorprogramma van James Brown. In 1990 wordt onder leiding van Okkie Huysdens een nieuwe versie van Spooky's Day Off opgenomen, die echter geen nieuwe hit oplevert.

Okkie Huysdens

1991

De meeste oud-leden verlaten in de loop der jaren de groep, maar Swinging Soul Machine blijft doorgaan met optredens, onder meer als begeleiders van The Supremes, Sister Sledge, The Three Degrees, Jimmy Bo'Horn , Eddie Floyd en C.B. Milton.

2006

Swinging Soul Machine speelt voornamelijk op besloten feesten, maar is zo af en toe ook te zien tijdens openbaar toegankelijke optredens zoals op Koninginnedag in Capelle aan den IJssel en op 23 juni samen met Eddie Floyd en The Three Degrees in Enschede. Willem Warbie speelt in de Rotterdamse band The WetSpot waarmee hij dansbare instrumentale, elektronische muziek maakt.

The WetSpot

Discografie Swinging Soul Machine

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Swinging Soul Machine

Audio/Video Swinging Soul Machine

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer