Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SYTSE BUWALDA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

sytse buwalda

Periode

1966 - heden

Genre

barok, countertenor, hedendaags, klassiek, opera, renaissance

Online

Officiële website

Sytse Buwalda

Sytse Buwalda is een befaamde countertenor. Hij is de eerste altus die als zodanig wordt opgeleid aan het Conservatorium in Amsterdam. Zijn repertoire omvat zo'n vier eeuwen, van renaissance tot eigentijds muziektheater. In binnen- en buitenland vertolkt hij werken van Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Benjamin Britten, Chiel Meijering, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

countertenor

Biografie Sytse Buwalda

Sytse Buwalda is een befaamde countertenor. Hij is de eerste altus die als zodanig wordt opgeleid aan het Conservatorium in Amsterdam. Zijn repertoire omvat zo'n vier eeuwen, van renaissance tot eigentijds muziektheater. In binnen- en buitenland vertolkt hij werken van Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Benjamin Britten, Chiel Meijering, Ingomar Grunauer en Pablo Escande. Hij werkt met dirigenten als Alan Curtis, Arnold Östman, Sir David Wilcocks, Edo de Waart, Peter Neumann en Jurjen Hempel. Daarnaast geeft Buwalda geregeld liederenrecitals met David van Ooijen (luit, gitaar) en Vaughan Schlepp (fortepiano).

In bezetting van

Camerata Trajectina   countertenor

1966 - 1982

Sytse Buwalda wordt geboren te Zuiderwoude in Noord-Holland. Hij groeit op in een muzikale familie waar altijd wel iets op muziekgebied gebeurt. Gedurende de lagere school zingt hij in een koor en als elfjarige weet hij al dat hij zanger wil worden. Daarna groeit hij door naar serieuze amateurkoren waar hij gewoonlijk de altpartijen voor zijn rekening neemt: "Op de middelbare school heb ik in de muziekles ook altijd gewoon hoog gezongen. Je kunt je de hilariteit van mijn klasgenoten voorstellen!". Zingen met zijn bariton vindt Buwalda geen optie: "Dat wil niemand horen." (NRC Handelsblad, 27 november 2000). Vanaf 1980 (tot 1992) neemt Buwalda privéles bij Paul Hameleers.

1983 - 1987

Sytse Buwalda is de eerste countertenor ooit die wordt aangenomen bij het Sweelinck Conservatorium in Amserdam. Hij krijgt les van Cora Canne Meijer: "Het duurde een week voor duidelijk werd van wie ik les zou krijgen, maar eigenlijk deed het er niet zo toe. Countertenoren vereisen geen andere aanpak dan tenoren, sopranen, alten of bassen. Goed, een countertenor kantelt zijn stembanden en zingt alleen met de randen daarvan. Maar dat is slechts techniek. In zijn muzikale ontwikkeling volgt een counter dezelfde route als alle andere zangers." (NRC Handelsblad, 27 november 2000). Op zijn zeventiende zingt Buwalda voor het eerst aria's uit de 'Matthäus Passion'. Het werk loopt hierna als een rode draad door zijn carrière. Ook volgt hij masterclasses bij Paul Esswood, Max van Egmond en John Shirley Quirck.

Cora Canne Meijer Max van Egmond

1996

Sytse Buwalda geeft voor het eerst een kerstconcert 'Klein kerstfeest bij kaarslicht' in Monnickendam, dat vervolgens tot een jaarlijkse traditie uitgroeit.

2000

Buwalda debuteert als operazanger in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met Georg Friedrich Händels 'Arminio'. Paula de Wit ondersteunt hem vanaf dit jaar in zijn vocale ontwikkeling.

2004

Buwalda heeft al aan ongeveer 300 cd's meegewerkt, waaronder alle Bachcantates met dirigent Pieter Jan Leusink, maar brengt nu voor het eerst een geheel eigen product op de markt. Voor zijn cd 'Sacred Aria's' houdt hij alles in eigen hand, zowel qua artistieke keuzes en vormgeving, als qua fondswerving en presentatie. In Duitsland gaat zijn programma 'Verboden liefde' in première, waarin hij een zelfgeschreven verhaal combineert met aria's.

2005 - 2006

Sytse Buwalda werkt regelmatig samen met de Spaanse dirigent Angel Recassens. Ze nemen samen een cd op met Spaanse liefdesliederen en geven concerten in Spaanse steden waaronder Palencia, Salamanca, Alcalá de Henares, Leon en Guenca. Op het festival van Madrid staan ze samen op het podium met het 'Stabat Mater' van Alessandro Scarlatti.

2007

Op 15 juli wordt de solo cd 'Lust, in 4 gangen' gepresenteerd in het Stedelijk Museum te Zwolle. Het thema is 'Eten & drinken'. Net als bij zijn vorige cd's beslaat het repertoire een periode van 400 jaar. In het najaar wordt er een cd opgenomen met solocantates van Johan Sebastian Bach.

2008

Samen met Miranda van Kralingen presenteert Sytse Buwalda een programma waarin jazz en klassieke muziek tot een synthese komen.

Miranda van Kralingen

2010

Sytse Buwalda viert zijn 25-jarig jubileum als countertenor met een concerttournee met David van Ooijen, luit en gitaar en Jean van Vugt piano. In september debuteert hij als schrijver met een bundel verzen 'Mijn naam is Boom', met tekeningen van Mirjam Fleuren.

2011

Met Saskia Spinder (gitaar) en Ferdinand Binnendijk (mandoline) vormt Sytse Buwalda het Asteria Ensemble. De Cubaanse componist Leo Brouwer schrijft voor het trio 'Balada de un dia de Julio' en de Griekse componist Victor Kioulaphides componeert de mini-liederencyclus 'Violenstraat'.

Discografie Sytse Buwalda

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sytse Buwalda

Audio/Video Sytse Buwalda

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer