Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

T-SPOON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

T-Spoon

Periode

1991 - heden

Genre

Eurohouse

Online

Officiële website

T-Spoon

Hitgevoelig dance-project van componist Prince Peration (Remy de Groot) in samenwerking met de Belgische producers Serge Ramaekers & Dominic Sas en later Axel Breittung.
Volledige biografie...

Bezetting

Shalamon Baskin   rap
Remy De Groot   toetsinstrumenten
Marlène Berger   zang

Overige muzikanten

Linda Estelle   zang
Greg Dillard   rap, zang

Genoemd in de biografie van

2002   2 Brothers On The 4th Floor
2002   2 Unlimited
2002   Desiree Manders
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

12-2-22, Zeumer Winterfestival, Voorthuizen

Biografie T-Spoon

Hitgevoelig dance-project van componist Prince Peration (Remy de Groot) in samenwerking met de Belgische producers Serge Ramaekers & Dominic Sas en later Axel Breittung.

1991

De Amerikaanse soldaat Shalamon Baskin rondt zijn diensttijd in de U.S. Airforce af in België. Hij heeft enkele Nederlandse en Belgische muzikanten leren kennen en neemt met de groep Hi Teck 3 het album The Easiest Way op. Vervolgens loopt de rapper, die zichzelf de artiestennaam Shamrock heeft gegeven, componist Prince Peration tegen het lijf. Het tweetal richt T-Spoon op en werkt samen met de Belgische producers Dominique Sas en Serge Ramaekers aan de eerste nummers.

1994 - 1995

T-Spoon De groep heeft een platendeal bij A La Bianca Records en doet het uitstekend. Met medewerking van verscheidene gastmuzikanten wordt een aantal hits gescoord waaronder No Time 2 Waste met zangeres Ingrid Simons. Het debuutalbum Joy Of Life volgt. De singles Where R U Now en Mercedes Benz (van Janis Joplin) worden gezongen door de Amerikaanse vocalist Jean Shy.

1996

Na een aantal wisselingen in de bezetting wordt de Arnhemse zangeres Linda Estelle het vaste stemgeluid van de groep. Met Estelle neemt het hitsucces nog verder toe. Haar eerste single is een bewerking van het nummer See The Light. Het tweede album Lexicon of Melody, met nummers in verschillende stijlen (happy hardcore, dance, raggamuffin) bevat meerdere internationale charttoppers. Landen waar T-Spoon erg populair is, zijn behalve Nederland ook België, Duitsland, Scandinavië en Zuid-Afrika. Op het podium worden Shamrock en Linda Estelle aangevuld met de dansers Regilio en Anatevka.

1997

T-Spoon scoort met Sex On The Beach misschien wel de grootste zomerhit van het jaar. Tegen het einde van het jaar komt er een verzamelalbum uit met alle hits. De kerstsingle Merry Christmas is erg braaf en evenaart het succes van Sex On The Beach bij lange na niet.

1998

Een turbulent jaar voor T-Spoon omdat Shamrock de groep verlaat. Zijn vervanger is opnieuw een Amerikaan: Greg Dillard. Deze zanger/rapper woont sinds 1993 in Nederland en zat al eerder met Linda Estelle in een band. Remy de Groot werkt inmiddels samen met Axel Breittung, die ook hits produceerde voor onder meer Backstreet Boys en N-Sync. T-Spoon wint de TMF Award voor beste Nederlandse dance-act. De BBC draait het nummer Sex On The Beach vanwege het expliciete karakter alleen in de avonduren. Dit staat een hoge notering in het Verenigd Koninkrijk niet in de weg. In Japan wordt de single uitgebracht als Fun On The Beach.

1999

T-Spoon Het vernieuwde T-Spoon scoort opnieuw hits met Got 2 Get U Back en Summer Love. Om aan te geven dat er een nieuw begin is gemaakt, verschijnt het volgende album zonder titel. Voor de clip bij de hit Summer Love reist de groep af naar Hawaii. In de zomer gaat een uitgebreide wereldtournee van start waarbij ondermeer Japan, Groot-Brittannië, Australië, Nieuw Zeeland, de Filippijnen en Thailand worden aangedaan. In 1999 besluit danseres Anatevka Bos voorlopig uit T-Spoon te stappen om een carrière in de televisiewereld te starten. Ze komt datzelfde jaar nog bij Fox 8 terecht. Begin september doet de dance-act een optreden via Internet. Kort na de zomer komt de cd T-Spoon uit, die een nieuw begin markeert. In augustus komt de single Sex On The Beach in Amerika en Canada. Later in het jaar volgt een tournee door de Verenigde Staten. Het nummer is eerder in Azië verschenen onder de titel Fun On The Beach. Tijdens de promotietour door Azië neemt T-Spoon een videoclip op voor het nummer Summer Love op Hawaï.

2000

Tijdens de rust van de wedstrijd Frankrijk-Tsjechië van het EK presenteert T-Spoon haar nieuwste single F.O.O.T.B.A.L.L.. Samen met DJ F.C. brengen ze het nummer live ten gehore op een podium van het stadion in Brugge. F.O.O.T.B.A.L.L. is speciaal voor het EK opgenomen en staat op de officiële Euro 2000 compilatie. Het lied is gebaseerd op Land Of Hope And Glory. Rapper Greg Dillard sleept T-Spoon voor de rechter nadat hij ontslagen is vanwege het zonder opgaaf van reden wegblijven bij optredens en repetities. Dillard beweert T-Spoon te hebben ingelicht over het overlijden van zijn in Amerika woonachtige moeder; de reden voor zijn afwezigheid. De rechter stelt Dillard in het gelijk, maar kan T-Spoon niet dwingen hem weer in de groep op te nemen. De zanger wil een finaciële tegemoetkoming.

2001

Zangeres Estelle is nu de enige vokalist en het gezicht van T-Spoon. De nieuwe single Sexy Lady verschijnt in de zomer.

2002

Een gelegenheidsoptreden van Linda Estelle voor Stichting Doe Een Wens (waar de zangeres ambassadrice van is) samen met Anita Doth (2 Unlimited) en Des'ray (2 Brothers on the 4th Floor) bevalt zo goed dat ze gedrieën onder de naam Diva's of Dance verder gaan met optredens in Nederland. Het trio zingt dance- en discohits uit de jaren tachtig en negentig aangevuld met hun eigen succesnummers.

2 Brothers On The 4th Floor 2 Unlimited Diva's of Dance

2003

Begin 2003 verlaat ook zangeres Linda Estelle T-Spoon. De single No Time 2 Waste wordt gebruikt voor de reclamecampagne van een grote Nederlandse internetprovider. Het nummer wordt opnieuw uitgebracht met remixen van DJ Serge en DJ Remy Martinez onder de naam Supreme Dream Team. Rapper Shamrock en danser Regilio keren terug en live wordt T-Spoon tijdelijk bijgestaan door zangeres Moraya.

2004

Sex On The Beach 2004 verschijnt op single. Marlène Berger wordt de nieuwe zangeres.

2007 - 2008

Na een stilte van enkele jaren maakt T-Spoon in juni bekend met een verzameling van hun grootste hits weer te gaan optreden in Nederlandse en buitenlandse clubs. De voorbereidingen vinden in 2007 plaats en de optredens (onder de naam T-Spoon Reloaded) gaan in het najaar van 2008 van start.

Discografie T-Spoon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's T-Spoon

Audio/Video T-Spoon

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer