Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TARHANA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tarhana

Periode

2005 - heden

Genre

wereldmuziek

Online

Officiële website

Tarhana

Vanuit Amsterdam opererende, internationaal samengestelde band, combineert elementen uit Anatolië, de Balkan en Noord-Afrika met jazz, pop en geïmproviseerde muziek.
Volledige biografie...

Bezetting

Borislav Petrov   drums
Sultan Baba   basgitaar
Özhan Açikbas   saz, zang
Alex Simu   klarinet, saxofoon
Franz von Chossy   computer, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Hassie Dune   basgitaar, ngoni

Genoemd in de biografie van

2005   Bayuba Cante

Biografie Tarhana

Vanuit Amsterdam opererende, internationaal samengestelde band, combineert elementen uit Anatolië, de Balkan en Noord-Afrika met jazz, pop en geïmproviseerde muziek.

1972 - 2004

De band Tarhana telt zes muzikanten, afkomstig uit Bulgarije, Turkije, Roemenië, Duitsland en Nederland; zij noemen zichzelf nomads in music. Percussionist Sjahin During is de oprichter en leider van de band. Hij wordt in 1972 geboren in Amsterdam hij heeft een Nederlandse moeder en een Turkse vader. Tot hij 6 jaar is groeit hij op in Istanbul, daarna vestigt het gezin zich op Texel. Als hij 18 jaar is, raakt During gefascineerd door percussiemuziek. Hij verhuist naar Amsterdam en besluit muzikant te worden. Vanaf 1996 studeert hij met een beurs van de Nederlandse overheid een jaar lang Afro-Cubaanse percussie in Havanna, Cuba. In Nederland richt hij verschillende groepen op, waaronder in de tweede helft van de jaren negentig Yoruba Ilu en Bayuba Cante, daarna TurQumstances en Tarhana. Op zoek naar nieuwe geluiden, ritmes en contrasten reist hij naar Istanbul om zich daar de ritmes van de darbuka (trommel), bendir en erbane (framedrums) eigen te maken.

Bayuba Cante

2005 - 2006

Met de Bulgaarse slagwerker Borislav Petrov, de Nederlandse bassist en ngonispeler (luit) Hassie Dune (later vervangen door de Turkse bassist Sultan Baba), de Turkse sazspeler (luit) en zanger Özhan Açikbas, rietblazer Alex Simu uit Roemenië en toetsenist Franz von Chossy uit Duitsland, creëert Tarhana een solide mix van traditionele muziek uit de Balkan en Anatolië, Afrikaanse grooves, Arabische soefi-ritmes en eigentijdse pop en improvisatie. Regelmatig nodigt de band topmusici uit binnen- en buitenland uit om mee te zingen of te spelen. In 2005 stelt de band zich voor op (wereldmuziek-) podia en festivals waaronder Amsterdam Roots, het Houtfestival in Haarlem, festival Genk on Stage (België), en de ZomerJazzFietstour in Groningen. In maart 2006 speelt de band in het Amsterdamse Bimhuis met zanger Mola Sylla, die met enige regelmaat als gastzanger terugkeert. De Volkskrant schrijft: “Bij Tarhana geen voorzichtige toenaderingen of verkennende dialogen tussen genres”, en ”During kiest liever voor uitgekiende arrangementen, en die worden op hun puntigst uitgevoerd.” In april volgt een tour naar het Midden-Oosten met vier optredens in Amman, Jordanië en een in een kamp van de Verenigde Naties in Palestina. In oktober maakt Tarhana opnieuw een buitenlandse tournee, ditmaal met tien concerten in Libanon, Syrië en Jordanië. The Jordan Times schrijft: “In een avantgarde-boeket dat muziek van meer dan vijf verschillende culturen samenbrengt, slaagt Tarhana erin een rijk geluid te creëren dat het moderne oor aanspreekt, maar nog steeds een antieke hartslag heeft.” Nog geen twee maanden later speelt de band drie keer in Tunesië.

Mola Sylla

2007 - 2009

Het jaar 2007 brengt een flinke reeks concerten in Nederland, en in oktober een week lang optredens tijdens het Rajasthan International Folk Festival in Jodhpur, India, in samenwerking met de plaatselijke groep de Gypsies of Rajasthan. “De Balkan-Afro-Anatolische groovers Tarhana (uit Holland) kwamen samen met lokale muzikanten van de Langa- en Manganiyar-gemeenschappen”, stelt de Financial Times van India vast, “en produceert een soort wereldmuzieksoep, op een interessante manier omgebogen richting acidjazz.” Hoogtepunt in 2008 is een serie van vier concerten in januari met de Theodosii Spassov, de Bulgaarse meester van de kaval (fluit), in augustus opgevolgd door optredens met Spassov in Bulgarije, Servië en
Roemenië. Van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten krijgt Tarhana als een van de weinige wereldmuziekgroepen een structurele subsidie toegewezen voor de periode 2009-2013. De beoordelingscommissie schrijft: “De commissie vindt de artistieke uitgangspunten van Tarhana en de uitvoeringskwaliteit van zowel het ensemble als van de artistiek leider Sjahin During een belangrijke bijdrage leveren aan de diversiteit van het muziekaanbod in Nederland.” In januari 2009 presenteert Tarhana in het Amsterdamse Paradiso de cd Mundus, met daarop als gastmusici Theodosii Spassov (in vier nummers) en Mola Sylla (een nummer). Wereldmuziekmagazine Mixed noteert: “During en de zijnen hebben lustig geknipt, gepuzzeld en gecombineerd; het resultaat is een bonte lappendeken van stijlen, ritmes en instrumenten. Speelvaardigheid, inzet en plezier genoeg, nu nog de samenhang en noodzaak van het combineren, de overtuigingskracht van een solide eigen stijl.” In het voorjaar speelt Tarhana opnieuw in Jordanië, en vervolgens als een van de twintig door Nederland afgevaardigde groepen op het festival Ollin Kan in Mexico-stad. In juli tourt de band een week in Canada.

Discografie Tarhana

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tarhana

Audio/Video Tarhana

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer